İtalyan gazetesinden pandemi dönemi Türkiye ekonomisine övgü: Performansıyla tüm dünyayı şaşırttı

Avrupa’nın gözde, itibarlı ve etkin ekonomi gazetelerinden biri “İl Sole 24 Ore”, Türkiye ekonomisinin pandemi dönemindeki performansına ilişkin dikkat çeken bir yazıya yer verdi. Roberto Bongiorni imzalı yazıda koronavirüs salgınının tüm dünyayı felç ettiği bir dönemde Türk ekonomisinin alınan kararlar neticesinde şaşırtan bir performans ortaya koyarak büyümeyi başardığına vurgu yapıldı. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dönemine özel dikkat çekilen yazıda "Bu dönemde birileri ekonomik büyümeden bahsetse saflıkla suçlanırdı, fakat Türkiye G20'de Çin'den sonra en çok büyüyen ikinci ülke oldu" ifadelerine yer verildi.

Giriş Tarihi 17 Mart 2021, 13:18 Güncelleme 17 Mart 2021, 17:10
İtalyan gazetesinden pandemi dönemi Türkiye ekonomisine övgü: Performansıyla tüm dünyayı şaşırttı

İÇİNDEKİLER

Türkiye ekonomisi salgına rağmen 2020'de yüzde 1,8, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüme kaydetti.


Muhalefet her ne kadar "kriz" söylemlerini köpürtmek istese de büyüme rakamları dünya çapında takdirle karşılandı.



TÜRKİYE EKONOMİSİ HAKKINDA ÇARPICI YAZI
Roberto Bongiorni, Avrupa'nın gözde, itibarlı ve etkin ekonomi gazetelerinden biri 'İl Sole 24 Ore'de Türkiye'nin pandemi dönemi ekonomik performansına ilişkin çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

ÇİN'DEN SONRA EN BAŞARILI ÜLKE

Yazıda, "Türkiye koronavirüs salgınına rağmen 4. çeyrekte yüzde 5,9 büyüdü. G20'de yalnızca Çin Türkiye'den daha başarılı oldu." denildi.

Büyüme rakamlarına dikkat çekilen yazıda, "Pandemiye rağmen ekonomik eğilim herkesi şaşırttı." ifadelerine yer verildi.



80 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Sağlık alanına yapılan yatırımlara da yer verilen yazıda, Türkiye'nin son sekiz yılda kamu ve özel projelere 80 milyar dolar yatırım yaptığı vurgulandı.



BİRİ BÜYÜMEDEN BAHSETSE SAFLIKLA SUÇLANIRDI
Türk ekonomisinin performansıyla dünyayı şaşırttığı ve 2020'nin son çeyreğinde % 5,9 büyüme kaydettiği belirtilen yazıda "Salgının dünyayı felç ettiği bu zamanlarda, biri ekonomik büyümeden bahsetmiş olsaydı alay edilmese bile saflıkla suçlanırdı." yorumuna yer verildi.

"TÜM DÜNYAYA ÖRNEK"
Türkiye'nin, pandemiden etkilendiğini ve asıl büyüme hedefinin altında kaldığını söyleyen Bongiorni, buna rağmen kaydedilen başarının tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi.

Analizde, Sabah Gazetesi Yazarı ve İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Alkın'ın görüşlerine de yer verildi. Türk halkının yüzde 85'inin pandeminin ilk aylarında koronavirüs önlemleri kapsamında evlere kapandığının, yüzde 15'i bulan endüstriyel ve tarım sektörü çalışanının ise görevine devam ettiğini vurgulayan Alkın, Türk halkının bu fedakarlığının pandeminin büyük ölçüde kontrol altına alınmasında büyük katkısı olduğunu söyledi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında birçok iş yerinin kapalı olmasına rağmen Türk halkının zorlukları göze almasının, salgında İtalya gibi ülkelere oranla ciddi oranda kontrol sağlamasına olanak verdiğini söyleyen Bongiorni, Türkiye'nin yatırım ölçeğinin de oldukça kayda değer olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME BAŞARISININ SIRRI NE?

Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak, ekonominin dümenine geçtiğinde Türkiye'nin faiz ekonomisinden hizmet ekonomisine geçerek, özellikle ihracat yönlü büyümeye vurgu yaptı.



Uygulanan düşük faiz ve Yeni Ekonomi Programı ile Türkiye pandemi dönemi öncesi cari fazla veren bir ülke haline gelirken, Çin'de patlak veren beklenmedik Covid-19 krizi nedeniyle, dünya ekonomilerine örnek olan tedbirleriyle dikkat çekti.

DÜŞÜK FAİZ VE DESTEK PAKETLERİ TİCARETE CAN SUYU OLDU
Covid-19 pandemisi dünyanın dev ekonomilerini tarihlerinde emsali görülmemiş bir biçimde daralmaya iterken, önce Türkiye, ekonomideki toparlanmanın güçlendiğine ilişkin sinyaller verdi. Türkiye, uygulanan düşük faiz politikası, destek paketleri ve hiçbir zaman ekonomiyi törpüleyecek tam kapanmaya gitmemesi nedeniyle ihracatta rekor üstüne rekor kırdı.

Albayrak'ın yön verdiği politikalarla konut ve otomobil satışlarında dünyadan pozitif ayrışarak ekonomisinin çarklarını döndürdü.



"TAHMİNLER BİR BİR REVİZE EDİLİYOR"
2021 öngörülerine de yer verilen haberde, "Fitch, HSBC ve Goldman Sachs 2021 tahminlerini revize ederek sırasıyla +% 4,7,% 4,2 ve +% 5,5'e yükseltti." denildi.

"ALINAN ÖNLEMLER SONUÇ VERDİ"
Ekonomide üretkenliğin önemli ölçüde arttığı belirtilen haberde, hükümet tarafından son zamanlarda yürürlüğe koyulan önlemlerin meyvelerini verdiği vurgulandı.



REZERVLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Rezervlere ilişkin son duruma dikkat çekilen yazıda, "Krizin en endişe verici belirtilerinden biri olan likidite krizi de yavaş yavaş azalmaktadır. Bu, rezervlerin durumundan da görülebilir. Geçen Kasım ayında 87 milyar dolar olan rezerv, Şubat ayında 95,5 milyar dolara çıktı." denildi.



ERDOĞAN'IN FAİZ POLİTİKASINA VURGU
Roberto Bongiorni, yazısında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son yıllarda istediği faiz oranlarını görece düşük tutma politikası, ekonominin genişlemesine katkı sağladı." yorumuna yer verdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN