15 Mart evde bakım maaşı yatan iller! Evde bakım maaşı hangi illerde yattı? İşte yanıtı!

Evde bakım maaşı yatan iller 15 Mart günü sorgulanan konuların başında geliyor. Binlerce ailenin faydalandığı evde bakım maaşı her ay farklı iller için farklı tarihlerde yatırılıyor. Vatandaşlar da bu illerin hangileri olacağını merak ediyor. Mart ayında maaşların yatıp yatmadığı sorgulanıyor. Peki, 15 Mart evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Evde bakım parası yattı mı? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 15 Mart 2021, 08:43 Güncelleme 15 Mart 2021, 08:43
15 Mart evde bakım maaşı yatan iller! Evde bakım maaşı hangi illerde yattı? İşte yanıtı!

İÇİNDEKİLER

15 Mart evde bakım maaşı yatan iller merak edilen konulardan birisi oldu. Vatandaşlar evde bakım maaşlarının yatıp yatmadığını sık sık sorguluyor. Mart ayı maaşlarının ne zaman yatacağı da araştırılıyor. Haberimizden 15 Mart evde bakım maaşı yatan iller hakkında bilgi edinebilirsiniz. 2021 yılının ilk 6 aylık zaman dilimi için yatırılacak olan evde bakım maaşı parası 1.657,86 TL olmuştu.

15 MART EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER!

1- Bolu

2- Tokat

3- Aksaray

4- Osmaniye

5- Çanakkale

6- Samsun

7- Sakarya

8- Hatay

9- Ordu

10- Antalya

11- Diyarbakır

12- Kırıkkale

13- Balıkesir

14- Giresun

15- Adıyaman

16- Manisa

17- istanbul

18- Uşak

19- Bilecik

20- Düzce

21- Erzurum

22- Konya

23- Mersin

24- Zonguldak

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR?

Evde bakım maaşı engellinin kendisine değil, bakımını yürüten akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere veriliyor. Evde bakım desteği için üç koşul aranıyor. Birincisi, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin net asgari ücretin 3'te 2'sinden az olması gerekiyor.

2021 yılı itibarıyla evde bakım maaşı bağlatılabilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir bin 705 TL'nin altında olmalı. Hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, ikinci engelli iki kişi sayılıyor. Örneğin bir anne ve iki engelli çocuğunun yaşadığı ailenin kişi başına geliri hesaplanırken toplam gelirler 3'e değil, 4'e bölünerek kişi başına gelir hesaplanıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

2020 yılının temmuz-aralık döneminde bin 544 TL olan engellilerin evde bakım yardımı ocak ayından, haziran sonuna kadar 1.657 lira olarak ödenecek.

EVDE BAKIM AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI

Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan" Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

– Engelli kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması gerekiyor.

– Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olduğunun bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

– 30.07.2006 tarih 26244 sayılı "Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik" kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.