Bakanlık düğmeye bastı! Yeni binalarda zorunlu oluyor...

Son dakika haberi... Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, son dönemde kuraklık sorununun artması nedeniyle düğmeye bastı. Bakanlık bundan böyle 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak binalar için, "yağmur suyu toplama sistemi" zorunluluğu getiriyor.

Giriş Tarihi 24 Ocak 2021, 08:30 Güncelleme 24 Ocak 2021, 08:34
Bakanlık düğmeye bastı! Yeni binalarda zorunlu oluyor...

İÇİNDEKİLER

Son dönemde kuraklık sorununun artması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da harekete geçti. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Buna göre, 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm binalara "yağmur suyu toplama sistemi" zorunluluğu getiriliyor. Böylece, yeni binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe zemininde yapılacak bir depoda toplanması, gerektiğinde sulama veya arıtılarak bina ihtiyacı için kullanılmasının önü açılacak.

Yönetmelikle belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi de verildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, mevzuata uygun olarak yapımı tamamlanıp iskân alınmış bir binanın bir yapıda mevzuata aykırı olup yapı kayıt belgesi alınmış olan bir bağımsız bölüm bulunması halinde, diğer bağımsız bölümlerde tadilat yapılabilmesinin önü açıldı.

BAHÇE DUVARINA DÜZEN
Yönetmelikle, yoldan yüksek parsellerde arkası toprak doldurularak yapılan ve zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen, kaldırımlardaki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarları da düzenlendi.

Buna göre, yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği en fazla 50 santimetre olacak, yoldan yüksek ön bahçelerde ise yükseklik ön bahçenin zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebilecek.

AVM'LERE KÜTÜPHANE ODALARI GELİYOR
Yapılan değişiklikle, alışveriş merkezleri ve büyük binalarda yapılacak kütüphaneler emsal alan içerisine dahil edilmeyecek. Böylece, binanın ortak merdiveni ile bağlantılı, dışarıdan erişimi bulunmayan, toplamda 50 metrekareyi geçmeyen, ticari kullanıma konu edilemeyen şekilde büyük yapılarda ortak alan niteliğinde kütüphane odaları yapılması teşvik edilecek.