Güncel sigara fiyatları ne kadar oldu? Sigara fiyatlarına son dakika indirim mi geldi? Camel, Winston, Kent, Rothmans, Marlboro fiyatları

Sigara fiyatlarına indirim mi geldi? Güncel sigara fiyatları ne kadar oldu? Sigara ve bazı tütün ürünlerinde maktu vergiler 2021 ilk 6 ay için sabit tutuldu, ÖTV yüzde 63'e düşürüldü. Sigara ve bazı tütün ürünlerinde asgari maktu ve maktu vergi tutarları 2021 yılının ilk 6 ayı için yeniden değerleme oranında artış yapılmazken ÖTV oranı ise %67'den %63'e düşürüldü. 2020 yılının son günlerine geldiğimiz zamanlarda sigara fiyatları ne kadar oldu sorusunun yanıtı sorgulanıyor. Bilindiği üzere her 6 ayda bir Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sigara fiyatlarında artış olup olmadığı duyurulmaktadır. Yazımızda güncel sigara fiyat listesini paylaştık. Peki, Camel, Winston, Kent, Rothmans, Marlboro sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel fiyatlar...

Giriş Tarihi 25 Aralık 2020, 22:41 Güncelleme 25 Aralık 2020, 22:41
Güncel sigara fiyatları ne kadar oldu? Sigara fiyatlarına son dakika indirim mi geldi? Camel, Winston, Kent, Rothmans, Marlboro fiyatları

İÇİNDEKİLER

Sigara fiyatlarına indirim mi geldi? Güncel sigara fiyatları ne kadar oldu? Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan bazı mallara uygulanacak ÖTV oranlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, sigara ve bazı tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı 0.4883 TL, maktu vergi tutarı ise 0.42 TL olarak 3 Temmuz 2020'de açıklanan bir önceki tutarlar ile aynı tutuldu. Bu bağlamda 2021 yılına az bir zaman kala sigara fiyatlarında herhangi bir artış olup olmadığı tiryakilerin gündemindeki yerini koruyor. Peki, Camel, Winston, Kent, Rothmans, Marlboro sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte sigara fiyatlarındaki son durum...

Yine sigara ve bazı tütün ürünlerinde Temmuz 2020'de %67 olarak belirlenen ÖTV oranı ise 2021 ilk 6 ay için %63 olarak belirlendi.

TÜİK verilerine göre tütün ürünleri ve sigara, enflasyon sepetinde ağırlığı %6.06 olan alkollü içecekler ve tütün kalemi altında yer alıyor. Bu kalemdeki ağırlığın büyük bölümü sigaraya ait.

SİGARA FİYATLARI NE KADAR OLDU?

2020 Aralık ayı itibarıyla markaların güncel sigara fiyatları şu şekilde:

PHILIP MORRIS SİGARA FİYATLARI

Marlboro Edge: 16 TL

Marlboro Touch: 17 TL

Marlboro: 18 TL

Parliament: 18,50 TL

Parliament Midnight Blue: 17,50 TL

Muratti: 16 TL

Muratti Blu: 15 TL

Lark: 15 TL

Chesterfield: 14,50 TL

Chesterfield Mode: 14 TL

L&M: 14,00 TL

BRITISH AMERICAN TOBACCO SİGARA FİYATLARI

Kent: 15 TL

Kent D-Range: 15 TL

Kent Swicth: 16 TL

Kent N-Range: 18 TL

Rothmans: 14 TL

Viceroy: 14,50 TL

Pall Mall: 14,50 TL

Tekel 2000: 14 TL

Tekel 2001: 14 TL

Samsun: 14 TL

Samsun 216: 14 TL

Maltepe: 14 TL

JTI SİGARA FİYATLARI

Winston Slender: 15 TL

Winston Deep Blue & Dark Blue: 15 TL

Winston: 16 TL

Camel Slender: 14,5 TL

Camel Rework: 15 TL

Camel: 15 TL

Monte Carlo Slender: 14 TL

Monte Carlo: 14,5 TL

LD: 14 TL

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, belirli ürün ya da mallar üzerinden alınan harcama vergisidir. Bu vergi belirli oranlara göre hesaplanmaktadır. ÖTV 2002 yılında Avrupa Birliği ile uyum çerçevesi kapsamında hazırlanan kanun değişiklikleri nedeniyle kabul edilmiş ve uygulamaya geçilmiştir.

Avrupa Birliği (AB)'nin bu vergiyi uygulamasındaki amaç sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedenle de ÖTV lüks mallara (mücevher), zararlı maddelere (alkol, sigara) çevreye zarar veren maddelere (benzin) uygulanır. ÖTV ile amaç bu zararlı maddelerin kullanımının azaltılmasını sağlamaktır.

ÖTV'NİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

ÖTV, sosyal fayda için ortaya çıkarılmış bir vergidir demiştik. Peki ÖTV'nin özellikleri nelerdir? Biraz bundan bahsedelim.

ÖTV'nin devlet hazinesine katkısı yüksektir:

ÖTV, bütçe vergi geliri kapsamında iyi bir hasılat yapar. Bu nedenle de hazinedeki yeri oldukça önemlidir.

ÖTV kolay yönetilir:

ÖTV mükellefi sayısı oldukça azdır, bu nedenle de bu vergi türü kolaylıkla takip edilip, yönetilebilmektedir.

ÖTV'nin kapsamı oldukça sınırlıdır:

ÖTV'nin kapsamı sadece belirtilen mallar üzerindedir. Bu nedenle diğer vergi türlerine nazaran oldukça dar bir kapsamda bulunur.

ÖTV, ÖTV kanunundaki 4. Maddeye göre;

Lüks taşıtlardan,
Kürk, mücevher ya da beyaz eşya gibi lüks ürünlerden,
İnsan sağlığına zarar veren alkol ya da sigara gibi ürünlerden,
Çevreye zarar veren akaryakıtlardan alınmaktadır.

SİGARA İÇERKEN ÜFLENEN HAVA KOVİD-19 BULAŞI RİSKİNİ GENİŞ ALANA TAŞIYOR

Tütün ve tütün ürünleri kullananların, soludukları havayı normalden farklı olarak dışarı üflemeleri nedeniyle daha uzağa yayılan virüs ve partiküllerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşı riskini artırdığı bildirildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında, cadde, sokak, meydan ve duraklarda sigara içme yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilimsel çalışmalarla, başta sigara olmak üzere tütün ürünü kullanımının birçok hastalık gelişiminde etkili olduğunun, tedaviyi olumsuz etkilediğinin ortaya konulduğunu vurgulayan İlhan, "Sigara içmenin pek çok sağlık sorununa neden olduğu, bugün tıp dünyası tarafından kanıta dayalı olarak ortaya konmuş bir durum." dedi.

İlhan, koronavirüsle mücadele sürecinde birçok tedbir kararının hayata geçirildiğini, 11 Kasım'da İçişleri Bakanlığı tarafından tüm valiliklere gönderilen "Koronavirüs Tedbirleri" konulu ek genelgeyle vatandaşların yoğun bulunduğu cadde ve sokaklar, meydanlar ve toplu taşıma araçlarının duraklarında sigara içmenin yasaklandığını hatırlattı.

Bu yasakla Kovid-19 bulaşı riskinin azaltılmasının hedeflendiğini dile getiren İlhan, şunları kaydetti:

"Bu tür yerlerde sigara gibi ürünler içilirken içen kişi maskesini çıkardığı için kendisine virüs bulaşma riskini artırıyor. Bunun yanı sıra kişi Kovid-19 pozitifse doğrudan çevresindekilere virüs bulaşmasına ve hastalığın yayılmasına neden oluyor. Çevredeki kişiler de maske takmamış ise olası risk daha da artıyor.

En önemli noktalardan biri ise sigara içen kişi, nefesini dışarıya normal solunum havasını dışarı vermekten farklı olarak, üflediği için virüs ve partiküller daha uzağa ulaşıp, daha fazla kişiyi enfekte edebiliyor."

İlhan, 65 yaş ve üzeri ile akciğer ve kalple ilgili kronik hastalığı bulunan kişiler ile çocukların, sigara dumanındaki zararlı maddelerden daha fazla etkilendiğine işaret etti.

Yasak kararının, Kovid-19'un önlenmesine fayda sağlayacağını, aynı zamanda bağımlılarının da daha az sigara tüketmesine katkıda bulunacağını ifade eden İlhan, "Bu, sigarayı bırakmak için de önemli bir fırsat olacaktır. Unutulmamalı ki sigara kullanımı insanı ölümle burun buruna getiren bir alışkanlıktır ve kişiyi bağımlı kılmaktadır. Hayattaki bağımlılığımız sigara yerine yaşama sevincimiz olsun." değerlendirmesinde bulundu.

"ARA TATİLDE İL DIŞI SEYAHAT YAPILMAMALI, EVLERDE ÇOCUKLAR BİR ARAYA GELMEMELİ"

Okulların ara tatile girmesiyle virüs yayılım hızının azaltılabileceğini ancak bunun çocukların sokaklar veya alışveriş merkezleri yerine evlerinde vakit geçirmeleriyle mümkün olacağını dile getiren İlhan, "Çocukların evde kalması, dışarı çıkacaklarsa AVM ve kalabalık meydanlara gitmemeleri önem taşıyor." dedi.

Prof. Dr. İlhan, dışarı çıkılması halinde ise mutlaka fiziksel mesafe ve maske kuralına uyulması gerektiğini vurgulayarak, "Mümkünse dışarı çıkmamakla birlikte, çıkılması halinde temiz hava girişi olan yerlerin tercih edilmesi önemli. Öte yandan il dışı seyahat yapılmamalı. Evlerde çocuklar bir araya gelmemeli. Mümkün olduğunca büyüklerin ziyaretinden kaçınmalı." uyarılarında bulundu.