Esnafa kira ve hibe desteği müjdesi! 3 bin TL gelir kaybı desteği 500- 2500 TL de kira yardımı... Esnafa destekten kimler yararlanacak?

Milyonlarca esnafa kira ve hibe desteğinin detayları belli oldu. Başvurular Ocak’ta başlayacak. Esnaf 3 bin lira gelir kaybı desteğinden, işyeri kiraysa da bin 500-2 bin 250 lira yardımdan yararlanacak. Esnafa 3 bin TL gelir kaybı desteği 500- 2500 TL de kira yardımından kimler yaralanacak ve ne zaman başvurulacak. İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2020 Güncelleme 25 Aralık 2020, 06:59
Esnafa kira ve hibe desteği müjdesi! 3 bin TL gelir kaybı desteği 500- 2500 TL de kira yardımı... Esnafa destekten kimler yararlanacak?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca esnafa kira ve hibe desteğinin detayları belli oldu.

Başvurular Ocak'ta başlayacak.

Esnaf 3 bin lira gelir kaybı desteğinden, işyeri kiraysa da bin 500-2 bin 250 lira yardımdan yararlanacak.

Esnafa 3 bin TL gelir kaybı desteği 500- 2500 TL de kira yardımından kimler yaralanacak ve ne zaman başvurulacak. İşte detaylar...

Covid-19 salgınından etkilenen basit usulde vergilendirilen 1.2 milyon esnafa 'gelir kaybı ve kira desteğinin' ayrıntıları netleşti.

5 milyar lira tutarındaki destek ödemeleri Ocak, Şubat ve Mart'ta yapılacak.

Esnafa rehber niteliğindeki tebliğdeki 8 başlık şöyle:

1- İKİ AYRI DESTEK

Destek gelir kaybı ve kira desteği olmak üzere 2 başlıkta sağlanacak.

Programın süresi, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla Ocak, Şubat ve Mart ayları olmak üzere 3 ay olacak.

Başvurular Ocak'ın ilk haftası başlayacak.

2- GELİR KAYBI DESTEĞİ 3 BİN TL

Gelir kaybı desteği, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık bin lira olmak üzere 3 bin lira olacak.

3- 2500 TL KİRA YARDIMI


Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri işyerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere 3 aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda bin 500 lira kira desteği verilecek.

İşyeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda kira tutarında destek ödenecek.

4- YARARLANMA KOŞULLARI


Destekten yararlanabilmek için 14 Aralık'tan önce vergi mükellefi olmak gerekiyor.

Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.

5- 133 ESNAF FAALİYET TANITIMI YAPILDI


Kantinciler, kuaförler, berberler, personel ve öğrenci taşımacılığı yapanlar, çay ocağı, kıraathane, kahvehane, kafe işletenler, kırtasiye perakende ve toptan ticaret işletmeleri, taksi, minibüs, dolmuş, halk otobüsü ile yolcu taşımacılığı yapanlar, pazarcılar, pastane, ciğerci, kokoreççi, kebapçı, dönerci, lahmacuncu, pideci, mantıcı, gözlemeci, pizzacı, börekçi ve simitçiler ile oturacak yeri olan 'fast food' satış yerleri, çiçekçi, otel ve konaklama tesisleri, kamp alanları, bilardo ve oyun salonları, eğlence parkları, sinema, tiyatro dekor ve malzeme kiralama işletmeleri, ayakkabı tamircisi, fotoğrafçı, reklamcı, kreş, çocuk kulüpleri, sürücü kursları, eğitim kursları, spor tesisleri, diş laboratuvarları, havai fişekçiler gibi birçok esnaf faaliyet kolu destek alacaklar listesinde yer aldı.

6- BAŞVURU NASIL YAPILACAK?


Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov. tr internet adresi üzerinden yapılacak.

Başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname, elektronik ortamda onaylanacak.

7- KİRA BEDELİ BEYAN EDİLECEK


Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, söz konusu işyerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve işyerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek.

Beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmayacak.

8- DESTEK HESABA YATACAK


Destek programı başvuru süresi, 10 günden az olmamak üzere Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren 10 gün içinde Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'ne itiraz edilebilecek. Destek başvurusunun uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi yapılacak.