Bitcoin nedir, nasıl alınır? Bitcoin ile ev, araba alınabilir mi? Türkiye'de Bitcoin satışı yapan siteler hangileri?

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl oynanır? Bitcoin nasıl üretilir? gibi sorular vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Özellikle son aylarda kırmış olduğu rekorlar ile adını sıklıkla duyduğumuz kripto para piyasasının en yüksek hacimli para birimi olan Bitcoin, yatırımcılar tarafından sıklıkla takip ediliyor. Bizde haberimizde kripto para alım satımı ve yatırımınız için bilmeniz gerekenleri sizler için derledik...

Giriş Tarihi 24 Aralık 2020, 09:52 Güncelleme 24 Aralık 2020, 09:58
Bitcoin nedir, nasıl alınır? Bitcoin ile ev, araba alınabilir mi? Türkiye’de Bitcoin satışı yapan siteler hangileri?

İÇİNDEKİLER

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl oynanır? Bitcoin nasıl üretilir? gibi sorular vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Özellikle son aylarda kırmış olduğu rekorlar ile adını sıklıkla duyduğumuz kripto para piyasasının en yüksek hacimli para birimi olan Bitcoin, yatırımcılar tarafından sıklıkla takip ediliyor. Bizde haberimizde kripto para alım satımı ve yatırımınız için bilmeniz gerekenleri sizler için derledik...

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin, dijital para birimidir. Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan; ancak o günlerde değeri pek anlaşılmayan Bitcoin, daha sonra hemen hemen tüm dünyadan kabul gören bir sanal para birimi olma özelliği taşıyor.

Bütün devrimsel teknolojilerde olduğu gibi bitcoin öncülleri ve oluşturucusunun makalesinde atıfta bulunduğu kaynaklar vardır. Wei Dai B-Cash, Nick Szabo BitGold, David Chaum Digicash'ı digital paraların en ilkel ve devletler tarafından engellenen ilk versiyonlarıdır. Satoshi Nakamato öncüllerinin yaşadığı bu olumsuz deneyimler kaynaklı olarak kimliğini gizli tutmayı başarmıştır. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçmiştir. Makale'nin yazarı Satoshi Nakamoto'dur gerçek ismi veya mahlası veya bir ekibe ait unvan olduğu konusunda tartışmalar vardır. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla genesis blokta belirtilerek sınırlandırılmıştır. İlk bitcoin transferi Satoshi Nakamato'ya geliştirmesi için ona yardım sağlayan kriptograf Hal Finney arasında gerçekleşmiştir. İlk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.

BİTCOİN NASIL ALINIR?

Bitcoin satın almak için ilk adımda bitcoin'lerinizin gelecekteki harcamalarınız veya ticaretiniz için saklanacağı bir bitcoin cüzdanına sahip olmanız gerekiyor. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş bile yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoinleri internet üzerinden harcayabilir, alış veriş yapabilirsiniz. Bizim ülkemizde henüz olmasa da dünya üzerinde bitcoini kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşılabilirsiniz. Ayrıca bu yıl içerisinde Paypal, Bitcoin'i ödeme sistemi olarak kabul ettiğini duyurdu. Paypal vasıtasıyla alışverişlerinizde Bitcoin'i kullanma imkanınız bulunuyor.

BİTCOİN NASIL OYNANIR?

Bitcoin satın almak veya kullanmak için sanal cüzdan oluşturulması gerekiyor. Bu cüzdanların adresleri sayesinde kripto para takası yapabilir, alışveriş yapabilirsiniz. Bitcoin transfer işlemi asimetrik şifreleme ile imzalanarak gönderilir. İşlemlerin her biri ağda duyurulur ve blockchain'e, yani zincire dahil olur. Bu sayede aynı Bitcoin'in birden fazla kullanılmasının önüne geçilmiş olur.

BİTCOİN NASIL ÜRETİLİR?

Bitcoin, madencilik olarak adlandırılan bir işlem neticesinde Bitcoin madencilerine ağ tarafından Bitcoin olarak verilen bir ödül neticesinde üretilmektedir. En basit tanımıyla Bitcoin üretimi Bitcoin madenciliği(mining) sayesinde yapılır. Bitcoin madenciliği, yapılan finansal transferleri sağlayan, finansal işlemleri onaylayan ve yeni Bitcoin üretimi yapan bir yapıdır. Bu yapı, yapılan tüm işlemlerin kayıt altında tutulduğu blockchain teknolojisi sayesinde işler.

Bitcoin madenciliği yapabilmek için en çok kullanılan yöntem olarak, ASİC miner'a(Application Specific İntegrated Circuit; Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) sahip olmak gereklidir. Bu cihaz ile bilgisayarın usb girişine bağlanarak evde kendi bilgisayarınızdan Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz ancak bu işlemin oldukça maliyetli olduğu ve madencilik yapılabilmesi için kripto para borsası hakkında bilgi sahibi olup güncel bir şekilde takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bitcoin madenciliği blockchain teknolojisi ile beraber çalışır, herhangi bir merkezi sisteme bağlı değildir bu sebeple işlemler birçok insan tarafından kontrol edilir yine bu sebeple güvenlidir. Dijital para piyasasının en yüksek hacimli para birimleri başta Bitcoin olmak üzere, Cash, Litecoin,Ethereum gibi dijital paraların fiyatları arttıkça dijital para madenciliği yapan insanların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

TÜRKİYE'DE BİTCOİN SATIŞI YAPAN SİTELER HANGİLERİ?

Bitcoin alabilmek için öncelikli olarak Bitcoin satan sitelerden birine üye olmanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek için üye olduğunuz siteye para aktarımı yapmanız gerekmektedir. Türk Lirası bakiyenizle Bitcoin alabilmek için ödemek istediğiniz tutarı yazdıktan sonra, Bitcoin Alın butonuna basın. Bitcoin fiyatını, ödeyeceğiniz toplam tutarı ve satın alabileceğiniz Bitcoin miktarını kontrol edebileceğiniz bir onay kutusu ekrana gelecektir. Onay kutusunda yer alan Bitcoin Al butonuna tıkladığınızda, satın alma işleminiz tamamlanacaktır. Ülkemizde Bitcoin satışı yapan sitelere üye olarak bitcoin takibi yapıp alım ve satış işlemi yapabilirsin.

https://www.bitlo.com/

https://www.btcturk.com/

BİTCOİN İLE ARABA, EV, İŞ YERİ, CEP TELEFONU ALINABİLİR Mİ?

14 Bitcoin yani yaklaşık 1 milyon TL karşılığında bir motoryat satın alabilirsiniz. Deniz araçları bana göre değil bana bir spor otomobil lazım derseniz Chevrolet Camaro RS, Mercedes Benz CL550 AMG, Ford Mustang gibi araçlara ulaşabilmek mümkün.

Volkswagen Passat, Renault Clio, Citroen C-Elysee gibi nispeten daha uygun fiyatlı araçları da Bitcoin ile alabilirsiniz.

Sahip olduğunuz Bitcoin'i ticari bir amaç uğruna harcamak isterseniz devren satılık bir fastfood dükkanı veya boş iş yerleri satın alabilirsiniz. Eğer amanız bir yeni bir yuvaya taşınmak ise çok sayıda Bitcoin ile ev satış ilanı görüyoruz. Seçenek olarak sıradan bir daire de var, müstakil havuzlu villa da var.

Daha düşük miktarlarda Bitcoin harcamak istiyorsanız cep telefonu, bisiklet, motosiklet veya dizüstü bilgisayar alabilirsiniz.