Devlete 2021 yılı KPSS şartsız ve KPSS ile 100 bin kamu personel alımı yapılacak-işte kadrolar ve başvuru şartları

Devlete 2021 yılı KPSS şartsız ve KPSS ile 100 bin kamu personel alımı yapılacak. 2021 yılında kamuya alınacak personel sayısı 100 bini bulacak. Memur olmak isteyenlere müjdeli haber geldi. Yeni yılda öğretmenden hemşireye, emniyet görevlisinden doktora, eczacıdan din görevlisine, madenciden bekçiye kadar binlerce kişiye iş kapısı açılıyor. İlk adımda Yeni Ekonomi Programı öncesi uygun görülen ve bütçelendirilen 35 binin üzerinde personel alımı gerçekleşecek. Ardından da yaklaşık 65 bine yakın alım yapılacak. İşte memur alımlarıyla ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 16 Aralık 2020, 08:12 Güncelleme 16 Aralık 2020, 08:12
Devlete 2021 yılı KPSS şartsız ve KPSS ile 100 bin kamu personel alımı yapılacak-işte kadrolar ve başvuru şartları

İÇİNDEKİLER

Devlete KPSS şartsız ve KPSS ile 100 bin kamu personel alımı için detaylar vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Bu anlamda kadrolar ve başvuru şartlarıyla ilgili gelişmeleri haberimizde veriyoruz. Önümüzdeki yıl madenciden bekçiye kadar yaklaşık 100 bin kişiye kamuda iş kapısı açılacak. Ayrıca kamuda engelli çalışan sayısı 6 bin yeni alımla 64 bine yükseltilecek. Kamuya 6 bin yeni alımla engelli çalışan sayısı 64 bini geçecek. İhtiyaca göre kamuda açıktan veya nakil yöntemiyle atanacak ilave personel atamaları devam edecek. Kamu kurumları yeni yıldan itibaren ihtiyaca göre İŞKUR üzerinden KPSS 60, 70 taban puanı şartı ile KPSS şartsız olarak memur alımı yapacak. PTT 2023'e kadar 55 bin personel alımı gerçekleştirecek.

Komiser, polis memuru ile bekçi alınacak

İhtiyaca göre kamuda açıktan veya nakil yöntemiyle atanacak ilave personelin atamalarının devam edeceği ifade edildi. 2021 bütçesi teklifine göre kamu personel giderleri kamuda istihdam edilecek yeni personel alımı kapsamında yüzde 15.3 arttırılarak 385 milyar 10 milyon liraya olarak belirlendi. 2020 bütçesinde 60 bin kamu personel alımı öngörülürken, koronavirüsle mücadele kapsamında ihtiyaca göre doktor, uzman doktor, hemşire, eczacı, sağlık memuru başta olmak üzere sağlıkçı alındı. 2021'de de sağlık, eğitim gibi kadrolar olmak üzere Emniyet'e üniversite mezunu komiser, polis memuru ile bekçi alınacak.

HANGİ KADROLARA ALIM YAPILACAK?

Devlete yapılacak 100 binden fazla personel alımının aşağıdaki kadrolara yapılması bekleniyor:

- Doktor

- Sağlık Personeli

- Polis

- Bekçi

- Asker

- Eczacı

- Sağlık memuru

- Öğretmen

Memur Olmanın Avantajları Nelerdir?

Devlet memuru olmak birçok vatandaşın hayalidir. Kimi hayaline ulaşmak için gösterdiği çabalar sonrasında devlet memuru olmaya hak kazanırken kimi vatandaşlar ise bu hayalini gerçekleştiremez. Çalışma saatleri, günleri, memura tanınan haklar , izin günleri, aldıkları maaşa kadar çoğu kriter memur olmayı istemeye yeterlidir. 10, 12 saat veya vardiyalı sistemde çalışan diğer mesleklere göre memur saatleri sabah 8, akşam 4 ya da sabah 9, akşam 5 gibi olması memurluğu tercih etmeye en önemli faktördür.

Hafta sonlarının tatil olması, yıllık izinler ve resmi tatiller devlet memuru avantajları arasında yer alır. Memurluk dışında başka işlerde çalışan kişilerin işveren tarafından işine son verilmesi durumunda çalışan kişinin ilerleyen yılları için planlama yapmasını zorlaştırırken devlet memurluğu yapanlar kolaylıkla işten çıkartılma, kovulma durumu yaşamazlar. Memurluğun gerektirdiği şekilde iş hayatlarını sürdürmeleri gerekir. Yüz kızartıcı suç işlenmez ise memuriyet hayatınıza emekli olana kadar devam ettirebilirsiniz.

Memur Alımında Mülakat Nedir?

KPSS Sınavı sonrasında internet üzerinden yapılan atamalar bir yana, eğer memur özel bir kurumun memuriyetine başvuru yapar ise, mülakat adı verilen seçme sistemi devreye girmektedir. Bu sistemde sınav sonrasında gerekli evraklar teslim edilir ve alınacak personel sayısına kadar kurulan seçme komisyonu tarafından adaylar sözlü sınava çağırırlar. Bu sınavda her ne kadar genel kültür ve mesleki bilgi gerektiren sorular sorulabilse de, asıl amaç kişinin devlet memurluğuna uygun olup olmadığının tespitidir.

Komisyonlar konuşmasına, hitap tarzına, karakteristik özelliklerine göre mülakata giren adaylara puan verirler. İşte bu puanlar KPSS ve diğer notlar ile birleştirilerek kişinin esas puanı oluşturulur. Tüm yazılı sınavlardan 100 alan bir aday, başvurmuş olduğu meslek için uygun olmayabilir. İşte bu duruma mülakat sınavı ile karar verilmektedir.