Ek para ve eşit zam talebi... Milyonlarca emekli bekliyordu ve belli oldu! (emekli maaşı zam haberleri)

Milyonlarca emekli bekliyordu ve belli oldu! Ek para ve eşit zam talebi... 13 milyon emeklinin gözü kulağı bu haberdeydi. Yeni bilgiler gelmeye devam etti. Emeklilere ek kaynak ayrıldı. 'Emekli bayram ikramiyesi ne olacak' diye merak edenler için bu sorunun yanıtı da netleşti. 2021-2023 bütçesinde, 474 milyar lira ile çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe ayrıldı. Emekli aylıklarına ek kaynak aktarılırken, bayram ikramiyelerinin süreceği bildirildi. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon, memur emeklileri ise toplu sözleşme zammı alırken; 'eşit zam' talepleri var. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden 'Zamlarımız memur emeklilerininki gibi toplu sözleşmede belirlensin' çağrısı geldi.

Giriş Tarihi 07 Aralık 2020, 08:46 Güncelleme 07 Aralık 2020, 08:46
Ek para ve eşit zam talebi... Milyonlarca emekli bekliyordu ve belli oldu! emekli maaşı zam haberleri

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emekli bekliyordu ve belli oldu! Ek para ve eşit zam talebi... Bildiğimiz gibi emekliler her sene Ocak ve Temmuz ayında ücretlerine zam alıyor. Halen memur emeklilerinin zamları memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Tüm emekliler emekli zammının ne kadar olacağını, bayram ikramiyelerinin sürüp sürmeyeceğini ve ek kaynak ayrılıp bölmeyeceğini merak ediyordu. Hükümet, salgınla gayret sürecinde öğrenciden, emekliye, iş arayandan yatırımcıya, çiftçiden hakikat sektöre kadar tüm kesimleri gözeten yardım adımlarını sürdürürken; 2021- 2023 bütçesinde aslan hisseyi çalışma yaşamı ve sosyal güvenliğe parçaladı.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ SÜRECEK Mİ?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 474 milyar lira ödenek ayrıldı. Emekli, yaşlı aylıklarına ek kaynak ayrılırken; bayram ikramiyeleri ödenmeye devam edecek. Memur-işçi tüm çalışanların hakları korunacak, sosyal destekler artarak sürecek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na gelecek yıl için 155 milyar, 2022 yılı için 161.1 milyar, 2023 için 157.8 milyar lira bütçe öngörüldü.

EMEKLİYE TOPLU SÖZLEŞME

Bütçede memur maaşlarında yapılan artışların emekli aylık ve ikramiyelerinde oluşturacağı artışlar, dini bayramlarda verilen ikramiyeler de yer aldı.

Son yıllarda hayata geçirilen promosyon, bayram ikramiyesi, taban maaş düzenlemeleri emeklilerin gelirini yükseltirken, refahı artıracak çalışmalara devam ediliyor. Emeklilerin de bazı talepleri bulunuyor. Bunlar arasında, 'eşit zam' formülü yer alıyor.


İYİLEŞTİRME İMKANI

Halen memur emeklilerinin zamları memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "Madem aynı çatı altındayız, ayrı zamlar olmamalı. Tüm emekliler için toplu sözleşme yapılmalı" diyor. Emekliler, toplu sözleşmeyle zamların belirlenmesinin maaşlarda iyileştirme yolunu açacağının da altını çiziyor. Böylece aynı zam oranları uygulanacak.


ZAM VE FARK

Geçtiğimiz Temmuz ayında hem SSK ve Bağ-Kur hem de memur emeklileri yüzde 5.75 zam aldı. Yaklaşan Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2020'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon oranında zam alacak. Memur emeklilerine ise yüzde 3 zam ve 2020'nin ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 4'ü aşarsa fark yansıtılacak.