ivd.gib.gov.tr: Vergi affı yapılandırma başvuru nasıl yapılacak? İşte başvuru tarihi ve şekli (kyk, gss, vergi, prim borçları)

ivd.gib.gov.tr'de vergi affı yapılandırma başvuru nasıl yapılacak? Yapılandırma teklifi TBMM'den geçti. Mecliste geçmesi sonrası teklifin Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girecek . Resmi Gazete'de yayımlanıp kanun haline gelmesinin ardındna yapılandırma başvuruları başlayacak. Devlete olan borçların yapılandırılacak olması ile birlikte vatandaşlar, başvuruların ne zaman başlayacağını , başvuruların nasıl yapılacağını, kaç taksit olacağını ve detayları açıkladı. Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı'na ve gümrüklere olan borçlar için ödemeler Ocak ayında, SGK borçları ise Şubat ayında başlayacak.

Giriş Tarihi 13 Kasım 2020, 12:14 Güncelleme 13 Kasım 2020, 12:14
ivd.gib.gov.tr: Vergi affı yapılandırma başvuru nasıl yapılacak? İşte başvuru tarihi ve şekli kyk, gss, vergi, prim borçları

İÇİNDEKİLER

ivd.gib.gov.tr'de vergi affı yapılandırma başvuru nasıl yapılacak? KYK, GSS ve diğer devlete olan borçlar yapılandırılıyor. Borç yapılandırması için kanun teklifi TBMM'den geçti. Meclisten geçen kanun teklifinin ardından başvurular beklenmeye başladı. Peki yapılandırma başvuruları nasıl yapılacak? İlk taksit ödemesi ne zaman yapılacak? Yapılandırmada borçlar 18 takside bölünecek. 2 ayda bir ödeme yapılacak. İlk taksitte borcunu ödeyenin faizi yüzde 90 oranında silinecek. İlk 2 taksitte borcunu ödeyenin ise faizinin yüzde 50'si silinecek. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR

Aşağıdaki borçlar yapılandırma kapsamına alınacak:

Gelir Vergisi,

Kurumlar Vergisi,

KDV,

MTV,

ÖTV

sosyal güvenlik primi,

trafik,

seçim,

nüfus para cezaları,

Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları,

kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları,

KYK borçları,

Hazine alacakları

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları
orman köylülerinin kullandığı krediler.

TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları

KOSGEB'in kredi alacakları,

Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler

Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50'sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları,

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları,
kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları,

Türk Standartları Enstitüsü'nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacaklar

Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.

GSS YAPILANDIRMA BAŞVURUSU

31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçlar yapılandırılacak. Başvurular internet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ve vergi dairelerinden alınacak. Başvuruların önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor. Önümüzdeki hafta başlayacak başvurular yıl sonuna kadar devam edecek.

İLK TAKSİT ÖDEMESİ

Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı'na ve gümrüklere olan borçlar için ödemeler Ocak ayında, SGK borçları ise Şubat ayında başlayacak.

YAPILANDIRMA NASIL OLACAK?

Yapılandırmada borçlar 18 takside bölünecek. 2 ayda bir ödeme yapılacak. İlk taksitte borcunu ödeyenin faizi yüzde 90 oranında silinecek. İlk 2 taksitte borcunu ödeyenin ise faizinin yüzde 50'si silinecek.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Yapılandırmada başvurular https://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden ve vergi dairelerinden alınacak.

165 MİLYAR LİRALIK SGK ALACAĞINI DA KAPSIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili İsmail Yılmaz da komisyona bilgi verdi. SGK'nın 165 milyar liralık alacağının kapsama gireceğini belirten Yılmaz, "Genel sağlık sigortalıları da bu süre içinde gelir testine giderse herhangi bir prim borcu ödemeyecekler" diye konuştu. SGK borçları için ödemeler şubat ayında yapılacak.

ZAM VE FAİZLERDE ÖDEME KOLAYLIĞI

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise gündüz saatlerinde düzenlediği basın toplantısında aidatların da kapsama alındığını belirtti. TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemelerinin yapılandırma kapsamında olduğunu dile getiren Muş, "Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ile faizleri de yapılandırma kapsamına alınıyor" diye konuştu.

OSB KREDİ BORÇLARI DA YAPILANDIRILACAK

KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacaklarının yapılandırılacağını kaydeden Muş, organize sanayi bölgelerinin kredi borçlarının da yapılandırılacağını ifade etti.

İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu ifade eden Muş, şöyle konuştu:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları yine yapılandırma kapsamında. Kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları ile Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları yapılandırma kapsamının içerisinde olacak."