PTT'den hemen alabilirsiniz! Bakanlık tarafından her ay ödeniyor! İhtiyacı olanlara 672 TL maaş desteği!

Sosyal devlet olma gereği olarak çeşitli yardımlar devlet tarafından hak sahiplerine yapılmaktadır. Çalışan, çalışmayan, çalışamayan, engelli, yaşlı, hasta ve bunun gibi durumlarda bulunan vatandaşlara devlet tarafından çok sayıda yardım ödemesi yapılıyor. Devlet tarafından tarafından sağlanan bu yardım ödemeleri arasında yer alan ve yaşlı vatandaşlara ödenen yardımlardan bir tanesi yaşlılık maaşı. Bu maaş 65 yaş üzerinde bulunan yaşlı vatandaşların sosyal güvenceleri olmamaları adına sağlanıyor. Yaşlılık maaşı ödemesinden faydalanmak için gerekli şartların başında ise yaş şartı ile gelir şartı bulunuyor. Her ay düzenli yaşlılık maaşı almak isteyen vatandaşların öncelikle sosyal güvencelerinin olmaması gerekiyor.

Giriş Tarihi 06 Kasım 2020, 14:11 Güncelleme 06 Kasım 2020, 14:11
PTT’den hemen alabilirsiniz! Bakanlık tarafından her ay ödeniyor! İhtiyacı olanlara 672 TL maaş desteği!

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde ev hanımları, emekli, esnaf ve işsiz olan pek çok vatandaşımız için devlet tarafından destek ödemeleri sürdürülmektedir. Her geçen gün artış gösteren destek ödemeleri günümüzde pek çok vatandaşımızı yakından ilgilendiren konular arasında bulunuyor. Yaşlılık aylığı olarak da bilinen 65 yaş aylığı geçmiş dönemlerde üç ayda bir olmak üzere belirlenen periyotlarda devlet tarafından veriliyordu. 2020 yılında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte vatandaşların hayatını iademe ettirmesi için her ay düzenli olarak veriliyor. 2022 sayılı mevzuatta belirtilen şartları yerine getirmeyen yaşlılar ise aylıklarına veda etmek zorunda kaldı.

DEVLETTEN 672 TL MAAŞ ÖDEMESİ

Koronavirüs pandemisi döneminde adını sıklıkla duyduğumuz 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için devlet yardım sağlamayı sürdürüyor. Milyonlarca yurttaş devletten gelen maaş desteğiyle hayatlarını devam ettirirken sağlık güvenceleri de oluyor. Emekli maaşından oldukça farklı olarak verilen 65 yaş aylığından yararlanması için kişilerin 2022 sayılı kanun ve bunun kapsamında çıkarılan yönetmelikteki maddelere uygun olması gerekir. Peki, 65 yaş aylığından maaşından kimler yararlanabilir? Şartları nelerdir? Başvuru nasıl yapılır?

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Yaşlılık maaşı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yapılıyor. Bu vakıflar kendi ilçenizde yer almakta olup genellikle kaymakamlıklar bünyesinde hizmet vermektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) başvuru yapan 65 yaşını doldurmuş yaşlı vatandaşlara öncelikle muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor. Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak gerçekleşirken kişi başına gelir 701 liranın altındaysa aylık bağlanıyor. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1.402 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmıyor.

65 YAŞ AYLIĞI ŞARTLARI

65 yaş aylığından yararlanmak için ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından şartlar belirlenmiştir. Belirlenen şartlara uygun olmayan kişilerin maddi zorluk yaşamasına rağmen 65 yaş aylığından faydalanması mümkün olmaz. Ancak bu vatandaşlar için; devletin yaşlılar için yürürlüğe koyduğu başka sosyal yardımlara başvurmanın önü açık bırakılmıştır.

Sosyal güvencesinin olmaması (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı)

65 yaşını doldurmuş olmak

Aylık gelir gelirinin tespit edilmesinin ardından muhtaçlık sınırının altında bir tablo çizilmesi

Sosyal Güvenlik Kurumu'na iş prim gününe dair ödeme yapılmaması

Nafaka alan kişilerin bu aylıktan faydalanması için asgari ücretin üçte birinden az gelire sahip olması gerekir.

65 YAŞ AYLIĞI NEREDEN ALINIR?

65 yaş aylığına hak kazanan kişilere dair ilk maaş ödemesi kişinin ikamet adresinin bağlı bulunduğu ilçedeki Ziraat Bankası şubesinden çekebilirler. Sonraki maaş ödemeleri ise PTT şubelerinden alınabilir.

DEVLETTEN NORMALLEŞME SÜRECİNDE ALABİLECEĞİNİZ DESTEKLER

Devlet tarafından sağlanan desteklerin çok büyük bir kısmı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanıyor.

Bakanlık birimlerine yapılan yardım başvuruları sonunda vatandaşlara ihtiyaçları doğrultusunda gıda yardımı, yakacak yardımı, nakit para yardımı gibi destekler sağlanıyor. Ancak bu ödemeleri almak için sağlanması gereken şartlar var.

Para Yardımı

Aile Bakanlığı sosyal güvencesi olmayan geliri düşük olan yada hiç bulunmayan yaşlı vatandaşlara aylık 672 TL yardım ödemesinde bulunur.

Gıda Yardımı

Gıda yardımı ise temel gıda ihtiyaç malzemelerinin aileye sağlanması şeklinde yapılıyor. Bu kapsamda vatandaşlara düzenli gıda yardımı veriliyor. Başvurular sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılıyor.