İkinci el araç fiyatları ne zaman düşecek? Yıl sonunda 2. el araba fiyatları düşecek mi? ÖTV indirimi olacak mı?

Yıl sonunda 2. el araba fiyatları düşecek mi? Pandemi nedeniyle ikinci el araç fiyatları adeta uçuş geçti. Sıfır araç üretiminin azalmasıyla ikinci ele rağbet arttı. Böylelikle ikinci el pazarında hareketli günler yaşandı. Fiyatların artması nedeniyle ÖTV indiriminin olabileceği konuşulmaya başlanmıştı. Ancak beklentiler yerini bulmadı ve yapılan ÖTV zammı sonrası 2. el araba fiyatları cep yakmaya başladı. Peki, ikinci el araç fiyatları ne zaman düşecek? Gözler yıl sonu ve 2021 yılına çevrildi.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2020, 09:24 Güncelleme 10 Ekim 2020, 09:24
İkinci el araç fiyatları ne zaman düşecek? Yıl sonunda 2. el araba fiyatları düşecek mi? ÖTV indirimi olacak mı?

İÇİNDEKİLER

2. el araba fiyatları düşecek mi? İkinci el araç fiyatları ne zaman düşecek? Yıl sonunda ve 2021 yılında araç fiyatlarının nasıl olacağı merak ediliyor. Araba fiyatları cep yakmaya devam ediyor. 2. el araba fiyatlarının uçuşa geçmesiyle araç almak isteyenler fiyatların düşebileceği zamanı beklemeye başladı. ÖTV güncellemesi sonrası ikinci el araç fiyatlarında sert yükselişler yaşanmıştı. ÖTV indiriminin olup olmayacağı ve araç fiyatlarının düşüp düşmeyeceği merak ediliyor.

YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç yıl sonuna doğru fiyatlarda hareketlilik yaşanabileceğini belirtti. Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de olumsuzluklar yaşandığını, buna rağmen ikinci el otomobil piyasasında yükselişin devam ettiğini söyledi.

İkinci el araç satışlarının ocak-eylül döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 25,5 arttığına işaret eden Erkoç, bu dönemler itibarıyla satış sayısının 3 milyon 537 bin 698'den 4 milyon 439 bin 890'a çıktığını bildirdi.

Erkoç, yılın ilk 3 ayında yükselişte olan ikinci el araç satışlarının, salgın kaynaklı sokağa çıkma kısıtlamalarının da etkisiyle nisan ve mayısta gerilediğini dile getirdi.

Erkoç, şöyle devam etti: "2019 yılının nisan ayında 468 bin 217 adet olarak gerçekleşen ikinci el araç satışı, bu senenin aynı ayında yüzde 50,46 düşüşle 231 bin 977 olarak kaydedildi. Mayıs ayında da geçen seneye göre yüzde 26,36 düşüş yaşandı ancak haziran ayı itibarıyla kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleriyle hem sıfır araç satışlarında hem de ikinci el piyasasında ciddi bir hareketlilik yaşandı. 2019 yılının haziran ayında 399 bin 916 adet olan satışlar, yüzde 93 artışla 773 bin 260 olarak gerçekleşti."

İkinci el araç satışlarında ağustos ayında da yıllık bazda yüzde 32,67 artış görüldüğünü belirten Erkoç, geçen sene ağustosta 444 bin 290 adet olarak kayıtlara geçen satış sayısının bu yılın aynı ayında 589 bin 426'ya yükseldiğini ifade etti.

Erkoç, kredi faiz oranlarının yükselmesi ve Özel Tüketim Vergisi nedeniyle eylülde satışların azaldığına dikkati çekerek şunları kaydetti: "Yıl sonuna doğru yeni araçların da bayilere gelişinin ardından sıfır araç arzındaki yükselişle arz-talep dengesi sağlanacak, sıfır araç satışlarının artmasıyla birlikte ikinci el araç sektörü de hareketlenecek. Fiyatlarda da bir düşüş yaşanmasını umuyoruz. Pandemi sebebiyle ekonomide yaşanan zorluklara rağmen ikinci el otomobil sektörü yıl boyunca talep gördü. İkinci el sektörü olarak bu yılı 8 milyonun üzerinde bir satışla kapatmayı bekliyoruz. İkinci el araca talep devam edecektir."

2021 YILINDA DURUM NASIL OLACAK?

fiyat artışındaki diğer bir sebebin ikinci el fiyat artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda 'suni artışlar' yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, "İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021'in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir" dedi.

"2021'DE PAZAR GERİLEYECEK"

Bu yılın artan fiyatlara rağmen otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Hüsamettin Yalçın: "Önceki yıllardan ötelenmiş talep çok önemli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor.

İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an fiyat yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Yaklaşık 710-720 bin aralığında bir sıfır km araç satış pazarı öngörüyoruz.

2021'de ise pazarın doymuşluğu ile birlikte 600 bin seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun yaklaşık 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. Üretim, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye ulaşmayacak.

İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek."