Ekim ayı işsizlik maaşları ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı ödeme tarihleri belli oldu mu?

Ekim ayı için geri sayım sürerken işsizlik maaşlarının ne zaman ödeneceği merak konusu oldu. Bu kapsamda işsiz kalan vatandaşlara devlet tarafından belirli bir zaman aralığında ödenen işsizlik maaşının ödeme tarihler, ödenekten faydalanan vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Ekim ayı işsizlik maaşı ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı ödeme tarihleri belli oldu mu? İşte konu hakkında son gelişmeler

Giriş Tarihi 21 Eylül 2020, 16:58 Güncelleme 21 Eylül 2020, 16:59
Ekim ayı işsizlik maaşları ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı ödeme tarihleri belli oldu mu?

İÇİNDEKİLER

Ekim ayı işsizlik maaşı ne zaman ödenecek sorusunun yanıtı ayın sonlarına yaklaştığımız şu günlerde merak ediliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından işsizlik maaşlarının ödeneceği tarihe dair açıklama bekleniyor. Bu kapsamda binlerce kişi "İşsizlik maaşı ödeme tarihleri belli oldu mu?" sorusuna yanıt arıyor

EKİM AYI İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Ekim ayı işsizlik maaşı ne zaman ödenecek sorusunun yanıtı belli olmadı. Ancak ödemelerin 5 Ekim Pazartesi günü hesaplarda olması bekleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuru yapılması gerekiyor. Koronavirüs nedeniyle İŞKUR üzerinden başvurular internet ortamından alınıyor. Bu nedenle başvuru işlemlerinizi elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşının ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanıyor.

2020 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

En yüksek işsizlik maaşı 2 bin 336,53 TL
En düşüş işsizlik maaşı bin 168,27 TL

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

* Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
* Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
* Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ NE KADAR?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

* 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik maaşı ödeniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİR?

İşsizlik maaşı başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir.

Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik maaşlarını alabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

Daha önce sigortalı olarak çalışan işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için yine Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan ödemeye işsizlik ödemesi denir.

İŞKUR'un konu hakkında detaylı açıklamasını "https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/issizlik-sigortasi/issizlik-odenegi/" adresinden bulabilirsiniz.