2020 yıllık izin ücreti hesaplama nasıl yapılır? (yıllık izin ücreti süresi, parası)

Çalışanlar yıllık olarak belli gün sayısında yıllık izin hakkını elde eder. Eğer bu izinleri kullanmadıysa işten çıkması durumunda parasını alabilmektedir. Yıllık izin günleri ve buna göre alınacak para miktarının hesaplamasının online olarak nereden yapılacağı merak edilenler arasında yer alıyor. 2020 yıllık izin ücreti hesaplama nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. Bir çalışanın iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren deneme ve alışma süreleri dâhil olmak üzere tam 1 yıl çalışma süresine ulaştığı andan itibaren yıllık ücretli izin hakkı kazanmaktadır.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2020, 23:31 Güncelleme 18 Eylül 2020, 23:31
2020 yıllık izin ücreti hesaplama nasıl yapılır? yıllık izin ücreti süresi, parası

İÇİNDEKİLER

Gündemde en çok araştırılan konular arasında 2020 yıllık izin ücreti hesaplama nasıl yapılır? Sorusu yer alıyor. Milyonlarca çalışan vatandaş 2020 yıllık izin ücretini süre ve alınacak para açısından kıyaslıyor ve nasıl hesaplandığını, ne kadar alabileceklerini merak ediyor. Yıllık izin durumu kamu ve özel sektöre göre değişiklik gösteriyor. Online olarak kolay bir şekilde yıllık izin hesaplama işlemini yapabilmeniz mümkün.

ÜCRETLİ İZİN NEDİR?

Bir çalışanın iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren deneme ve alışma süreleri dâhil olmak üzere tam 1 yıl çalışma süresine ulaştığı andan itibaren yıllık ücretli izin hakkı kazanmaktadır. Yıllık ücretli izin buna denir. Çalışanın her yılda bir izin hakkı doğar ve hesaplanan hizmet yılına istinaden yıllık iznini takip eden hizmet yılı içinde kullanılır. Mesela 01.01. 2020 yılında işe başlayan biri 31.12.2020 tarihi mesai bitiminde izne hak kazanır. Bu izni de 01.01.2021 tarihinden itibaren kullanmaya başlayabilir. Yıllık izin hesaplama için İzin süreleri doğru bilinmesi gerekir. İşte izin süreleri1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden,
5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,
15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az olamaz.

YILLIK İZİN ÜCRETİ NASIL ALINIR?

Yıllık izin ücreti alabilmek için işten çıkma durumunun olması şarttır. Yani bir çalışan iş yerinden çıkması ya da çıkarılması durumunda yıllık izin hakkı varsa bunu ücret olarak alabilir. Yıllık izin ücreti yönetmeliği 4857 sayılı İş Yasası kapsamında yer almaktadır.

YILLIK İZİN ÜCRETİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır? Sorusu milyonlarca çalışan tarafından hep merak edilen bir konu olmuştur. Bugün sizlere izin parası hesaplama yöntemini ve örneğini anlatacağız. Size vereceğimiz adımları tek tek uygulayarak ne kadar yıllık izin ücreti alacağınızı öğrenebilirsiniz. Herhangi bir sebeple iş sözleşmesi sona eren çalışanın yıllık izin ücreti ödemesi yapılırken belirli usullere göre belirlenir. Yıllık izin parası hesaplama işlemleri için sırasıyla şu bilgileri hazırlayın:

-Çalışanın doğum tarihi
-Çalışanın işe başlama tarihi
-Çalışanın işten ayrılma tarihi
-Kullanılan izin süresi
-Son ay aldığı maaş tutarı (net ya da brüt)

İzin ücreti hesaplama işlemlerinde bunlar kullanılır. Örneğin 1 Ocak 1991 tarihinde doğan birisi işe başlama tarihi 1 Ocak 2015 olsun. İşten ayrılma tarihi de 1 Ocak 2020 olsun. Kullandığı izin süresi de 14 gün olsun. Çalışanın aldığı maaş net asgari ücret olsun yani 2324,70 TL. İşte bu maaş hesaplama Excel ile yaptığımızda karşımıza şu sonuç çıkacaktır.

Çalışanın işten ayrılma yaşı: 29
İş yerindeki kıdemi: 5 yıl
Yıllık izin ücreti: 4336.64 TL
Yıllın izin ücreti çalışanın kendisine ya da ölüm gibi durumlarda kişinin sözleşmede yer verilen ilgili kişiye ödemesi yapılır.