Konut, evlenecek gençlere çeyiz hesabıyla karşılıksız destek veriliyor

Türkiye'de konut sahipliği oranı her geçen gün yükselmeye devam ederken insanların ağırlıklı olarak borçlanarak ev sahibi olmayı tercih etmeleri üzerine devlet yeni bir tasarruf sistemi üzerinde çalışmalara başlamıştı. Devlet geri ödemesiz hibe desteği programı 2020 yılı için ilk defa ev alacaklara ve evleneceklere 82 bin TL'ye varan geri ödemesiz destek veriyor.

Giriş Tarihi 17 Eylül 2020, 08:32 Güncelleme 13 Ekim 2020, 11:40
Konut, evlenecek gençlere çeyiz hesabıyla karşılıksız destek veriliyor

İÇİNDEKİLER

Evlenmeden, ev almadan önce devletten 82 bin TL hibe miktarı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Son dönemde devlet tarafından tasarrufun teşvik edilmesi amacı ile yeni düzenlemeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bunlardan ikisi ise konut ve çeyiz hesabı olarak öne çıkıyor.

DEVLET DESTEKLİ KONUT HESABI HANGİ BANKADA?

Aralarında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi bankaların yer aldığı kamu bankaları yanı sıra Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, İş Bankası gibi hemen hemen tüm özel bankalarda açılabiliyor.

İLK KEZ EV SAHİBİ OLACAKLARA DEVLETTEN HİBE PARA DESTEĞİ

Türkiye'de konut sahipliği oranı her geçen gün yükselmeye devam ederken insanların ağırlıklı olarak borçlanarak ev sahibi olmayı tercih etmeleri üzerine devlet yeni bir tasarruf sistemi üzerinde çalışmalara başlamıştı.

Kurulan yeni sistem ile beraber vatandaşların tasarruf ederek ev sahibi olmalarını sağlamak amacı ile konut hesabı hayata geçirilmiş, bankalar üzerinden ev satın almadan önce hesap açarak para birikimi yapan kişilere ilk kez ev sahibi olmaları halinde devlet tarafından hibe para ödemesi yapılması amaçlanmıştı.

Kurulan sistemde konut hesabı ve devlet katkısı her sene bir miktar daha arttırılırken bu da para biriktiren kişiler için daha büyük bir avantajın ortaya çıkmasını sağladı.

İLK DEFA EV SAHİBİ OLANLARA DEVLET KAÇ PARA HİBE PARA VERİYOR?

En az 36 ay ila 47 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 24 Bin 742 Lira

48-59 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 26 Bin 645,20 Lira

60 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 28 Bin 548 Lira lira olarak ödenecek.

Bu rakamlara göre çiftler ev almaları durumunda ayrı ayrı hesap açmaları durumunda 57 bin lira devlet desteği ödemesi yapılmaktadır.

KONUT HESABI DEVLET DESTEĞİ HİBE PARA ALMA ŞARTLARI NELER?

Konut hesabı sadece Türk Lirası para cinsinden açılabilmekte olup isteyen kişiler vadeli isteyen kişiler ise vadesiz olarak açabilmektedir.

Konut hesabı için ilk açılış tarihinde bir kerelik o sene için açıklanan üst limit üzerinden toplu para ödemesi yapılabilmektedir. Yani hesaba bir seferlik sadece açılışta toplu para yatırılmaktadır.

Konut hesabı devlet desteği hibe para alınması için aylık ya da 3 aylık dönemler halinde mutlaka düzenli para yatırılarak hesapta tasarruf edilmesi şarttır.

Birden fazla konut hesabı ya da ortak konut hesabı açılması yasaktır.

12 aylık dönem içerisinde konut hesabından sadece iki defa para çekilmesine izin verilir.

Kişinin Türk vatandaşı olması şarttır.

Konut hesabı açan kişinin 7 Nisan 2015 tarihi itibari ile kendi adlarına bir taşınmaz kaydı bulunmaması şartı vardır.

Hesaptan hibe para alınması için mutlaka en az 36 ay boyunca düzenli para birikimi yapılması şarttır.

Bu şartları taşıyan kişiler hesaplarında biriktirmiş oldukları para tutarı üzerinden yukarıda belirtilen miktarlarda ev sahibi olmaları halinde devlet desteği ile hibe para ödemesi yapılmaktadır.

YENİ EVLENECEK GENÇ ÇİFTLERE DEVLET DESTEĞİ HİBE PARA ÖDEMESİ 2020 YILINDA YÜKSELDİ!

Ev almak isteyen kişilere konut hesabı ile verilen destek evlenecek gençlere ise çeyiz hesabı ile verilmektedir.