Toplu para almak için önemli imkan! SSK SGK ve Bağ-Kur birikmiş prim alma koşulları nelerdir?

Ülkemizde farklı iş kollarında çalışan milyonlarca vatandaş gelecekte emekli olmanın hayalini kuruyor. Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlayanlar en az bin 500 lira emekli aylığına kavuşurken; eksik günü nedeniyle bu ödemeyi alamayanlar için de bir imkan var. eksik günü nedeniyle bu ödemeyi alamayanlar için de bir imkan var. Bu kişiler, birikmiş primlerini toptan geri alabiliyor. Peki, SSK SGK ve Bağ-Kur birikmiş prim alma koşulları nelerdir? İşte konu hakkında merak edilenler...

Giriş Tarihi 14 Eylül 2020, 22:24 Güncelleme 14 Eylül 2020, 22:25
Toplu para almak için önemli imkan! SSK SGK ve Bağ-Kur birikmiş prim alma koşulları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kişi emekli olmak için çalışmaya devam ediyor. Emeklilik için yıl, yaş ve prim şartlarını doldurmak gerekiyor. Her 3 şartı da tamamlayanlar emekli maaşına kavuşuyor. Taban aylık düzenlemesi ile emekli olanlara ek ödeme dahil en az bin 500 lira maaş bağlanırken; yıl ve yaş şartını doldurmuş olmasına rağmen primi eksik olduğu için emekli olamayanlara ise toplu ödeme yapılıyor. Peki, SSK SGK ve Bağ-Kur birikmiş prim alma koşulları nelerdir? İşte detaylar

SSK SGK VE BAĞ-KUR BİRİKMİŞ PRİM NASIL ALINIR?

Bu kişiler, birikmiş primlerini toptan geri alabiliyor. Yasa, SSK ve Bağ-Kur'lular için toplu para alabilmenin şartlarını şöyle sıralıyor:

● Sigortalı olarak çalışmıyor ya da kendi işini yürütüyor olmamak.

● Emeklilik için gerekli olan 3 şarttan yıl ve yaşı tamamlamış olmak.

MİRASÇI DA İSTEYEBİLİYOR

Toplu para talebi vefat eden kişilerin kanuni mirasçıları tarafından da yapılabiliyor. Burada da ölüm aylığı bağlanmaması esas alınıyor. Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe ile başvurmak gerekiyor.

NELER ÖDENİYOR?

Toplu prim geri ödemeleri yatırılan paranın her yıl katsayısının güncellenmesiyle belirleniyor. SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.

Bağ-Kur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Sağlık için ödenen primler ve borçlanmalar verilmiyor.

YAŞLIYA RAPOR KOLAYLIĞI

Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kronik hastaların 1 Ocak 2020 itibarıyla sona eren raporlarının, ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını belirterek, "Yeniden reçete düzenlenmesine gerek kalmayacak" dedi.

Bu sürede ilaç ve tıbbi malzeme bedelinin de SGK tarafından karşılanacağını anlatan Selçuk, engelli ve yaşlı aylığı ile evde bakım aylığı raporlarının da geçerli olduğunu bildirdi.