1000 TL lise öğrencilerine maaş müjdesi! İşte başvuru şartları ve tüm detayları

Meslek lisesi öğrencileri için geliştirilen yeni sisteme göre, üretim yapan öğrenci, aylık 1000 TL civarında gelir elde edebilecek. Peki hangi öğrenciler maaş alacak? İşte şartları ve tüm detayları... Meslek lisesinde üretim yapan öğrencilerin gelirleri, aylık 1000 TL ye kadar ulaşabilecek. Böylelikle öğrenciler hem üretim yapacaklar ve eğitimlerini pekiştirecekler, hem de bu eğitimlerinin sonucu olarak ortaya çıkan ürünlerden aylık 1000 TL gelir elde edebilecekler. Uygulamanın önünün açılmasıyla beraber, birçok dar gelirli meslek lisesi öğrencisi için de umut ışığı olacak ve eğitimlerine yardımcı olacak bir bütçeye erişmiş olacaklar.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2020, 09:10 Güncelleme 16 Ağustos 2020, 09:10
1000 TL lise öğrencilerine maaş müjdesi! İşte başvuru şartları ve tüm detayları

İÇİNDEKİLER

Meslek liselerine maaş sistemi şu an yalnızca özel meslek liselerinde geçerli olacak. Meslek liselerinde öğrencilerin birçok ürünleri yer alıyor. Üretim yapan meslek liselileri, artık bu ürünleri satabilecek, buralardan gelir elde edebilecek. Öyle ki yarıyıl tatillerinde veya haftasonlarında üretim yapan, çalışan liseliler 1000 tl geliri aylık olarak kazanma fırsatı bulmuş olacaklar. Öğrencilere ürettiğini satma imkânı verilen özel meslek liseleri ise biyomedikal, elektrikelektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tarım ve uçak bakım alanları olarak belirlendi.

YARIYIL TATİLİNDE İŞ

Öğrenci hafta içi günlerde en fazla 3 saat, cumartesi günü ise en fazla 8 saat, yarıyıl ve yaz tatillerinde ise pazar günleri hariç günde en fazla 8 saat çalışabilecek. Buna göre yarıyıl ve yaz tatillerinde çalışmadan bir öğrenci eğitim görürken ayda bin TL maaş alabilecek. Sadece yaz tatillerinde ve yarıyıl tatilinde çalışan bir öğrenci ise toplam 6 bin 688 TL ücret alabilecek. Öğrencilere ürettiğini satma imkânı verilen özel meslek liseleri ise biyomedikal, elektrikelektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tarım ve uçak bakım alanları olarak belirlendi.

Aylık 1000 TL' ye kadar uzanıyor

Meslek lisesinde üretim yapan öğrencilerin gelirleri, aylık 1000 TL ye kadar ulaşabilecek. Böylelikle öğrenciler hem üretim yapacaklar ve eğitimlerini pekiştirecekler, hem de bu eğitimlerinin sonucu olarak ortaya çıkan ürünlerden aylık 1000 TL gelir elde edebilecekler. Uygulamanın önünün açılmasıyla beraber, birçok dar gelirli meslek lisesi öğrencisi için de umut ışığı olacak ve eğitimlerine yardımcı olacak bir bütçeye erişmiş olacaklar.

Özel meslek liselerinde yürürlükte olan bu sisteme yönelik; Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şanlıoğlu, şunları söyledi:

"Sektörlerden gelen taleplerle, kamunun ihtiyaçlarını harmanlayarak ihtiyaç olan alan ve dalları belirledik. Buralarda üretilen malların satışından elde edilecek gelir eğitim, öğretim ve yönetim hizmetlerinde kullanılacak"

Bu yeni modelle birlikte, meslek lisesi öğrencileri ürettiklerinden para kazanacak, 1000 TL aylık gelir elde edebilecekler.

Ürettiğini satabilecek meslek grupları hangileri?

Biyomedikal, elektrik elektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tarım ve uçak bakım alanları olarak ifade ediliyor.