Hisse seçerken dikkat! İşte dikkat edilmesi gerekenler

Borsada yatırımcı sayısı giderek artıyor. Yıl başında 1 milyon olan yatırımcı sayısı, 1.6 milyonu geçmiş durumda. Borsada yatırım yapanlar için en önemli unsur satın alacakları hisseyi seçmek. Bunun için uzmanlar bazı önerilerde bulunuyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2020 Güncelleme 15 Ağustos 2020, 07:05
Hisse seçerken dikkat! İşte dikkat edilmesi gerekenler

İÇİNDEKİLER

Borsada yatırımcı sayısı giderek artıyor. Yıl başında 1 milyon olan yatırımcı sayısı, 1.6 milyonu geçmiş durumda. Borsaya yeni gelen yatırımcılar bazen acemilikleri yüzünden para da kaybedebiliyor. Ayrıca sosyal medyadan aldıkları bilgilerle hareket ettiklerinde de zarar edebiliyor, dolandırıcıların tuzağına düşebiliyor.

O yüzden borsada yatırım yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca emanet parayla yani kredi alarak ya da borçlanarak yatırım yapılmayacağını da unutmamak gerekiyor.

Borsada yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında hisse seçimi geliyor. Pandemi koşulları nedeniyle bilançolarda sektörel anlamda farklılıklar yaşadığımızı hatırlatan Noor CM Araştırma Birim Müdürü Tuğba Özay, Para dergisine verdiği demeçte mevcut koşullarda yatırımcılara hisse seçiminde olmazsa olmaz kriterleri şöyle sıralıyor:

SEKTÖR seçimi iyi analiz edilmeli.
ŞİRKETLERIN ne kadar büyüdüğüne değil, bu büyümenin ne kadar sürdürülebilir olduğuna, yani marjlara dikkat edilmeli.
FİYAT/KAZANÇ oranı, öz sermaye karlılığı ve FD/FAVÖK incelenmeli.
TEMETTÜ getirisine dikkat edilmeli.
ŞİRKETİN hikayesi, kısa ve uzun vade yatırımları araştırılmalı.

TEKNİK YORUM
GÖKSEL Tekiner, PARA dergisindeki köşesinde bazı hisselerle ilgili şu teknik yorumları yaptı:
ENERJİSA: Geçtiğimiz hafta endeksteki sert satışa rağmen daha güçlü bir görünüm sergileyen hissede 8.10 desteğin üzerinde pozisyonlar sürdürülebilir. Hafta içinde yaşanabilecek yükseliş hareketlerinde ise 8.87 ile 9.11 seviyeleri hedeflenebilir.
İPEK ENERJİ: Hafta içinde yaşanan sert geri çekilme sonrasında hissede cuma günü tepki alımları güç kazandı. 11.84 seviyesinin üzerinde alım yapılabilir. Yükseliş eğiliminin devamında ise 12.85 üst direnç olarak hedeflenebilir.
KARSAN: Geçtiğimiz hafta endeks paralelinde yaşanan sert satışlar ile geri çekilen hissede cuma günü tepki alımları görüldü. Hissede tepki amaçlı pozisyonlar açılabilir.