Çeyiz parası 2020 ne kadar? Çeyiz parası şartları nelerdir, nasıl alınır?

Düğün yasağının kalkmasıyla birlikte Çeyiz parası 2020 ne kadar? Sorusunun yanıtı da çok fazla araştırılmaya başlandı. Yeni evlenecek olan çiftler bir yandan güzel bir heyecan yaşarken bir yandan da maddi olarak zorlanıyor. Yeni ev kurmak güzel olsa da bir o kadar zor olduğu için devlet yeni evlenecek çiftlere çeyiz parası sunuyor. Peki güzel bir maddi destek sağlayacak olan çeyiz parası şartları nelerdir, nasıl alınır?

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2020, 11:52 Güncelleme 07 Ağustos 2020, 11:52
Çeyiz parası 2020 ne kadar? Çeyiz parası şartları nelerdir, nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

Evlilik ödeneği olarak da geçen çeyiz parası devlet tarafından evlenecek olanlara veriliyor. Bir defaya mahsus verilen çeyiz parası 2020 yılında kaç lira? Çeyiz parası alabilmek için bazı şartların taşınıyor olması gerekiyor, peki bu şartlar nelerdir? Çeyiz parası alabilmek için nereye başvuru yapmak gerekiyor, başvurunun durumunu öğrenmek ve sorgulama yapmak gibi daha pek çok merak edilen detayı haberimizde bulabilirsiniz.

ÇEYİZ PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

Devlet tarafından evlenecek olan kız çocuğuna verilen geri ödemesiz evlenme ödeneği için şartlar şunlardır;
• Bu şartlardan ilki ve en önemli olanı kişilerin anne ya da babalarının vefatının ardından, SSK yetim aylığı alması şartı bulunması lazımdır.
•Ardından çeyiz parası başvurusu yapmak için istenen tüm gerekli olan evrakları tamamlamaları lazım.
•Çeyiz parası başvurusu için, resmi nikahın kıyılmasının ardından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer ki resmi nikahı olmayan evlenecek olan kadınlara, çeyiz parası ödemesi yapılmaz.
•Eğer ki kızların SGK kapsamında çalışmaya başlaması durumunda, yetim aylığı alma hakkı sona ermektedir. Bunun sonucunda çeyiz parası başvurusu yapamazlar.
•Çeyiz parası, sadece bir defa verilmektedir.
•Yetim aylığı alan erkek çocukları için çeyiz parası ödemesi yapılmaz.
•SSK sigortasının dışında 4B ve 4C sigorta kolları üzerinden yetim aylığı alan kişilere de çeyiz parası ödemesi yapılabilir.

ÇEYİZ PARASI NASIL ALINIR?

Çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalıların hak sahipleri için başvurusunu bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapması gerekmektedir. Bunun sonucunda başvuruda hak sahiplerinden çeyiz parası başvuru dilekçesi istenmektedir. Çeyiz parası ödeneği için kişinin evlenmiş olması seçeneği bulunması gerekiyor. Daha sonra onaylandıktan sonra çeyiz parası alaya hak kazanılır. Devlet tarafından yetim kız çocuklarına ödenen çeyiz parası ödeneği limiti 2 yıllık yetim maaşı toplamı olduğundan, diğer kardeşlerin maaşının artması için en az 2 yıl beklemesi gerekmektedir. Evlenecek olan kız çocuklarından en son evlenen, en yüksek tutarda çeyiz parasını almaya hak kazanır.

ÇEYİZ PARASI NE KADAR?

Devlet tarafından sigortalı olarak çalışan kişinin vefat etmesi sonucu çocuklarına yetim aylığı bağlanır. Yetim aylığı 2020 yılı 660 TL olarak bilinmektedir. Yetim olan kız çocuğuna devlet tarafından evlenmesi sonucu çeyiz parası verilmektedir. Bu para 2 yıllık yetim parasının birikmesi olarak hesaplanmaktadır.

ÇEYİZ PARASI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Çeyiz parası almak hak kazanan kadınlar için ilk önce en yakın ptt şubesinden e-devlet şifresi alması gerekmektedir. Daha sonra şu adımları takip edilmelidir. Bunlar;

•Almış olduğunuz e-devlet şifresi ile "Kimliğimi Şimdi Doğrula" ya da "Giriş Yap" seçeneklerinden bir tanesi kullanılarak, giriş sayfasına gidiniz.

•Ardından T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılarak, e-devlet sistemine giriş yapılır.

•Ardından sorgulama sayfası açıldıktan sonra, şahıs ödemeleri bölümünden "Evlenme Ödeneği" seçimine tıklayınız.

•Daha sonra Evlenme ödeneği başvuru ekranı üzerinden, çeyiz parası ödemesi hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz.