Kadınlar: 39 yaşında, erkekler: 46 yaşında emekli olacak mı? EYT emeklilikte yaşa takılanlar için yeni formül var mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar emekli olamadıkları için çalışma hayatına devam ediyor ve çalıştıkça, emekli aylıklarında düşüş yaşanıyor. Bunun önlenmesi için emeklilikte yaşa takılanların, yaşa takıldıkları günden bugüne kadar geçirdikleri sürelerin çalıştıkları süre boyunca emekli maaşlarının düşmemesini sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, kısaca EYT'liler için müjdeli haber yolda mı? EYT'de yeni sistem önerileri, EYT konusunu yeniden gündeme getirdi. Binlerce kişinin merakla beklediği EYT düzenlemesinde son durum nedir? EYT için yeni düzenleme çıkacak mı? EYT'lilerin emeklilik hesaplaması nasıl yapılır? Kimler bu haktan yararlanacak? İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

Giriş Tarihi 09 Temmuz 2020, 08:48 Güncelleme 09 Temmuz 2020, 08:48
Kadınlar: 39 yaşında, erkekler: 46 yaşında emekli olacak mı? EYT emeklilikte yaşa takılanlar için yeni formül var mı?

İÇİNDEKİLER

EYT'lilere yönelik kurulacak bir komisyonda çalışma yapılıp meclis gündemine gelir, Genel Kurul'da yapılacak oylama ile kabul edilir ve Resmi Gazete'de yayımlanıp yasalaşırsa; 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi bulunan çalışanlar bu yasadan faydalanabileceklerdir. EYT emeklilikte yaşa takılanlar için son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Bu anlamda AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili bir açıklamada bulundu. Yaman yaptığı açıklamada, EYT'lilerin sorunlarını en iyi bilenin kendisi olduğunu söyledi. EYT düzenlemesinde son durum nedir? EYT için yeni düzenleme çıkacak mı? EYT'lilerin eğer istekleri kabul edilirse kadınlar 39 yaşında, erkekler ise 46 yaşında emekli olabilecek. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

AK PARTİ'Lİ İSİMDEN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili bir açıklamada bulundu. Yaman yaptığı açıklamada, EYT'lilerin sorunlarını en iyi bilenin kendisi olduğunu söyledi.

11 yıl emekli olmak için beklediğini ifade eden Yaman, "EYT takılan kardeşlerimin sorunlarını en iyi bilen kişiyim. Ben 11 yıl EYT takıldım. 2011 yılında emekli olmam gerekiyordu. Bana 11 yıl vurdu. Türkiye geçmişte alınan yanlış politikalar yüzünden bu durumda. Bu bir sorundur. Bu sorunun konuşulması gerekiyor. Saygı ile karşılıyorum. Talepleri haksız talepler değildir." dedi.

EYT'LİLERLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME GELECEK Mİ?

Emeklilikte yaşa takılanlar emekli olamadıkları için çalışma hayatına devam ediyor ve çalıştıkça, emekli aylıklarında düşüş yaşanıyor. Bunun önlenmesi için emeklilikte yaşa takılanların, yaşa takıldıkları günden bugüne kadar geçirdikleri sürelerin çalıştıkları süre boyunca emekli maaşlarının düşmemesini sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Yapılacak olan bu değişiklikle beraber emeklilikte yaşa takılanların çalışmaya devam etseler bile ya da bir başka deyişle erken emeklilik hakkı tanınmasa da maaşlarının düşmemesi sağlanacak.

EYT BEYANNAMEDE YOK

Yaman açıklamasının devamında, EYT'lilerin seçim beyannamelerinde olmadığını ifade ederek, "Bakın ne yazık ki Almanya'da 5 çalışana 1 emekli düşerken, Avrupa ortalamasında 4 çalışana 1 emekli düşerken benim ülkemde 2,8 çalışana 1,8 emekli düşüyor. Yaklaşık 2 kişiye 1 emekli düşüyor. Türkiye'de 23 milyon çalışanımız var 12,5 milyon emeklimiz var. Sembolik bin TL verdik bütçeye getirdiği yük eski rakamla 25 katrilyon demek. Ekonomimiz düzelirse bu sorun çözülecek. Bizim seçim beyannamemizde EYT yok." dedi.

ERKEKLER 46 KADINLAR İSE 39 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili açıklamalarından sonra binlerce EYT'linin emeklilik hayali ortadan kalkmış gibi gözükse de hükumetin EYT ile ilgili flaş bir adım atabileceği konuşuluyor. EYT'liler bir an önce mağduriyetlerinin ortadan kalkmasını isteyip EYT düzenlemesinin meclise sunulup kabul edilmesini ve yasalaşmasını bekliyor. EYT'lilerin eğer istekleri kabul edilirse kadınlar 39 yaşında, erkekler ise 46 yaşında emekli olabilecek. Peki EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dönemlerde başta Finlandiya modeli olmak üzere pek çok model üzerinde tartışmalar sürüyor.


EMEKLİLİKTE 7 YIL KURALI ÖNEMLİ!

EYT yasasının çıkmasını bekleyen bilerce çalışan EYT ve erken emeklilikle ilgili yeni gelişmeleri araştırıyorlar. Emeklilik işlemleri yapılırken de Sosyal Sigortalar Kurumu'nda birçok problemle karşılaşılabiliyor. Bunun sebebi ise 7 yıl kuralı. Bu kural ise emeklilikte yaşanan problemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Emekliliğine kısa bir süre kalan çalışanların, 7 yıl kuralını bilmesi gerekiyor. Çünkü emeklilik işlemleri başladığı zaman 7 yıl kuralı sebebiyle emeklilik işlemleri yapılamayabiliyor. 7 yıl kuralı sebebiyle hemen emekli olmak için SSK yerine BAĞ-KUR üzerinden emekli olmayı seçtiniz ve bu durum da daha düşük emekli maaşı almak durumunda kalıyorsunuz. Bu da BAĞ-KUR emeklilik şartlarının SSK ve Emekli Sandığı'na göre daha zayıf olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle çalışanlar haklı olarak BAĞ-KUR yerine SSK'dan emekli olmayı tercih etmek istiyorlar.


EYT YENİ FORMÜL NEDİR?

Mecliste görüşülecek EYT sistemleri arasında en dikkat çekici erkeklerde 55 kadınlarda 50 yaşını dolduran ve 10 yıl prim ödeyen herkes hemen emekli olabilecek. EYT yasasının bu yıldan geçerli olması halinde 1969 ve öncesi doğumlu olup ve 3600 gün prim ödemesi olan herkes emekli olabilecek. İkinci yöntemde ise yaş sınırını aşmış ancak prim ödeme eksiği olanlara kademeli emeklilik yolu gözükecek. Buna göre erken emekli olan daha az prim ödediği için daha az maaş alabilir.

Üçüncü yöntemde ise 5 bin gün sigortalılık süresini tamamlayan herkes emekli olabilecek. Bu durumda kadın ev erkek yaş sınırı gözetmeksizin prim gün sayısını ödeyen ve 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yararlanabilecek.

EYT'NİN MALİYETİ NEDİR?

EYT'lilerin sayısı ve maliyeti konusunda Bakanlıkça yapılan bir analizin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Selçuk, "Emeklilik sisteminde temel üç kriter var; birincisi yaş, ikincisi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü sigortalılık süresi. Bunların hepsini tamamlayan kişi emekliliğe hak kazanıyor. Yani emeklilikte yaşa takılmıyor. Biz 2008'de büyük bir reform yaptık. SGK'nin mali dengesi yeniden herhangi bir popülist çizgiye gelinmediği sürece 2071'e kadar sürdürülebilir durumda." diye konuştu.

Öte yandan EYT'lilerin sayısının 5 ila 6 milyon civarında olduğuna dikkat çeken sosyal güvenlik uzmanları, en düşük emekli maaşı olan bin 600 lira üzerinden hesap yapılsa bile yıllık maliyetinin 100 milyar liranın üzerinde olacağına dikkat çekti. 5.9 milyon kişinin şu anda EYT olduğu biliniyor. Şu andaki rakamlarla fatura en az 113 milyar TL.


EYT YASASI ÇIKARSA KİMLER FAYDALANABİLECEK? HEMEN EMEKLİ OLUNABİLECEK Mİ?

EYT'lilere yönelik kurulacak bir komisyonda çalışma yapılıp meclis gündemine gelir, Genel Kurul'da yapılacak oylama ile kabul edilir ve Resmi Gazete'de yayımlanıp yasalaşırsa; 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi bulunan çalışanlar bu yasadan faydalanabileceklerdir. 4447 Sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Bu kanunda belirtilen tarihlerden önceki dönemde çalışma hayatına başlamış sigortalı çalışanların hakları kazanılmış hak olarak kabul edilecek ve neticede yeni EYT yasasından faydalanabileceklerdir.