Kurbanlık koç ve koyun fiyatları 2020 ne kadar oldu? İl il koyun-koç fiyatları

Müslüman aleminin heyecanla beklediği 2020 Kurban Bayramı yaklaşırken gündemde sıkça araştırılmaya başlanan Kurbanlık koç ve koyun fiyatları 2020 ne kadar oldu? Sorusunun yanıtı geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 2020 yılı kurbanlık fiyatlarının kaç liradan satılacağını açıkladı. Peki İl il koyun-koç fiyatları nedir? Satışlar başladı mı? Şimdiden bütçelerini ayarlamak isteyenler ve kurban ibadetini yerine getirmek için araştırmalar yapanlar için bilgileri derledik.

Giriş Tarihi 01 Temmuz 2020, 10:59 Güncelleme 01 Temmuz 2020, 10:59
Kurbanlık koç ve koyun fiyatları 2020 ne kadar oldu? İl il koyun-koç fiyatları

İÇİNDEKİLER

Kurban ibadetinin yapıldığı Kurban Bayramı için geri sayım başladı. 30 Temmuz'da Kurban Bayramı'nın ilk günü idrak edileceği için kurbanlıklar da şimdiden alınmak isteniyor. İslamiyet'te önemli bir yeri bulunan bu ibadetin yerine getirilmesi gerekir. Peki herkes kurban kesmekle yükümlü müdür? Diyanet'in bu konudaki açıklaması nedir? 2020 kurbanlık fiyatları ne kadardan satışa sunuluyor, illere göre fiyatlar değişiyor mu? işte merak edilenler...

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

KURBANLIK KOÇ VE KOYUN FİYATLARI 2020

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 takvimine göre 30 Temmuz'da Kurban Bayramı başlıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bazı illerimizde kurban pazar alanları kurulmaya başlandı. Kurban kesme ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşlar küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatlarını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yurt içi kurban vekaletinin 975 lira, yurt dışı kurban vekaletinin 825 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

AYDIN KURBANLIK FİYATLARI

Aydın'da Kurban Bayramı öncesi koç ve boğaların yanı sıra develerin de kurbanlık satışları yapılmaya başlandı. Fiyatları büyüklüğüne göre 12 ile 20 bin lira arasında değişen kurbanlık develer, Türkiye'nin her şehrine gönderiliyor.



MALATYA KURBANLIK FİYATLARI

Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak büyükbaş hayvan fiyatlarını da belirlediklerini ifade eden Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli "Hem üreticilerimizin, hem de kurban kesecek kardeşlerimizin uygun fiyatla kurbanlarını kesmelerini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı. Büyükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarını bayram öncesi açıklama gereği duyduklarını kaydeden Taneli, "Bu amaçla, kurban bayramında kesilecek büyükbaş hayvan fiyatlarını şu şekilde belirledik. Randımanlı tosun fiyatı canlı kilogram olarak 25 TL, ham düve canlı kilogram fiyatı 23 TL, inek fiyatı da 21 TL olarak yapılan istişareler neticesinde uygun görülerek belirlenmiştir" diye konuştu.

SİVAS KURBANLIK FİYATLARI

Büyükbaş besiciliğin merkezlerinden olan Sivas'ta canlı kurbanlıkların kilosu 24-30 lira arasında satışa sunulacak. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas'ta kurban fiyatlarını açıkladı. Alınan karara göre, inek 24, koyun 25, düve 26, tosun 27, erkek koyun kilogramı ise 30 liradan satılacak. Geçen sene 30 kiloluk büyükbaş hisse fiyatı bin 600 civarında oldu. Küçükbaş fiyatı da 800 TL ile bin 200 TL arasında oldu. Bu sene büyükbaş hissesi bin 800-850 civarında, küçükbaş hayvan da bin 350 TL civarında olabilir.