Hızlı yükseliş başladı! Altın alacaklar dikkat! Altın fiyatlarında rekor: Ons gram ve çeyrek altın fiyatları için kritik tarih

Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde 4 aydır kapalı olan düğün salonları bugün itibariyle kapılarını evlenecek çiftlere açıyor. Düğün sezonu ile birlikte altına yönelik talebin artması beklenirken, dünya genelinde koronavirüs vakalarının kontrol altına alınamaması nedeniyle fiyatlardaki yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor. Altının bir gram ile temsil edilen değer miktarına gram altın denmektedir. İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) tescilli markasıdır. Aynı zamanla bununla birlikte 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, ve 100 gr ve 995 veya 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıktaki altın külçeleri işlenmemiştir. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

Giriş Tarihi 02 Temmuz 2020, 09:39 Güncelleme 02 Temmuz 2020, 09:40
Hızlı yükseliş başladı! Altın alacaklar dikkat! Altın fiyatlarında rekor: Ons gram ve çeyrek altın fiyatları için kritik tarih

İÇİNDEKİLER

Altın yatırımı yapacaklar dikkat! Altın fiyatları hakkında son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Bu anlamda Altının ons fiyatında hızlı şekilde yükseliş yaşandı. Gelen son verilere göre ons fiyatı son 8 yılın rekorunu kırdı ve 1781 dolar seviyesine kadar yükseldi. Çeyrek altın fiyatları da son dönemlerin en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Alınan bilgilere göre çeyrek altın 632 TL'ye alınıp 637 TL 'ye satılıyor. Uzmanlar altın fiyatlarında yükselişin devam edebileceğini belirtirken, "Şu an elinde fiziki altın bulunduran vatandaşlarımıza fiyatlardaki yükseliş trendinin devam edeceğini anımsatmak isteriz. Düğün yapacak ve altın borcu olanlar ise 370-340 lira aralığındaki fiyatları alım fırsatı olarak değerlendirilebilir" bilgisini paylaştı. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, 2020 yılında altın fiyatlarının rekor seviyesine ulaştığını hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

"Haziran ayının son işlem gününde 6 aylık 291 lira seviyesinden 396 liraya kadar yükseldi. 105 lira değer kazandı. Altın yatırımcısının yüzünü bugüne kadar olduğu gibi güldürmeye devam etti. Son 10 yıldır en fazla kazandıran değerli metal olan altın 11. yılda da birinciliği bırakmıyor. Mart ayı ortalarında 299 lira seviyesine kadar gerileyen gram altın 399 lira seviyesine kadar yükseldikten sonra Haziran ayının ilk haftasında 365 lira seviyesine kadar geriledi" dedi.

1768 DOLAR KRİTİK BİR DİRENÇ SEVİYESİ

Koronavirüs vakalarında ikinci dalga endişesi nedeniyle altının yeniden yükseliş trendinde olduğuna dikkat çeken Memiş, "Altının ONS fiyatı 1770 dolar seviyesine yükselirken, altının gram fiyatı 392 lira seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Şu anda 1665 dolar-1770 dolar aralığına sıkışan altının ONS fiyatında 1768 dolar seviyesi yukarı yönlü kırılması gerekiyor ki, yükseliş devam etsin. Bu hafta ve önümüzdeki hafta 1768 dolar seviyesini kritik bir direnç seviyesi olarak takip etmeye devam edeceğiz" bilgisini paylaştı.

DÜĞÜN YAPACAKLAR ELİNİ HIZLI TUTMALI

Altını olan vatandaşlara ve düğün yapacaklara tavsiyelerde bulunan Memiş, "Düğün borcu olan ve altın borcu olan vatandaşlar ve şu an elinde fiziki altın bulunduran vatandaşlarımıza altın fiyatlarının yükseliş trendinin devam edeceğini anımsatmak isteriz. Düğün yapacak ve altın borcu olan vatandaşlarımızı da 340-370 lira aralığında işaret etmiştik. Haziran ayının ilk haftasında test edildi bu trend. Tekrar aşağı yönlü trendlerde alım fırsatı olarak değerlendirebilir" dedi.

ALTIN 6 AYDA YÜZDE 36 KAZANDIRDI

Altın fiyatlarındaki yükelişlerin kalıcı olmayabileceğini vurgulayan Memiş, "Altının gram fiyatı getirisinin üzerinde bir fiyatlama ile devam ediyor. 2019 yılında yüzde 30 getirisi olan altın, henüz 6 ayda yüzde 36'lık bir getiri sağladı. Haddinden fazla bir direnç seviyesinde olduğu için yükselişlerin çok da kalıcı olacağını tahmin etmiyoruz. SWAP anlaşmaları ile yeni açıklamalar gelme olasılığı ve hükümet ve finans kuruluşların aldığı tedbirlerle döviz fiyatında bir takım geri çekilmeler bekliyoruz. Bu da gram altın/TL fiyatında 380 lira seviyesini gündeme getirebilir diye tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

GRAM ALTIN NEDİR?

Altının bir gram ile temsil edilen değer miktarına gram altın denmektedir. İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) tescilli markasıdır. Aynı zamanla bununla birlikte 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, ve 100 gr ve 995 veya 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıktaki altın külçeleri işlenmemiştir. Aynı zamanda garantilidir.

Gram altının tasarlanmasının ve çeşitlendirilerek üretilmesinin en önemli sebebi altının para birimi gibi ayrılarak kullanılması ve bu kullanımın kolaylaştırılmasıdır

SAF ALTIN NEDİR? 1 ONS ALTIN NE DEMEK?

Saf altın, altın piyasasında katkısız yani içine herhangi bir başka metal karışmamış olan altını ifade etmektedir. Saf altın, has altın ya da 24 ayar gram altınlar aynı anlama gelmektedir. Ons altın ise, altın, gümüş, elmas ya da yakut gibi değerli taş ve madenlerin fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan birime denmektedir ve aslen bir kütle birimidir. Bu hesaplamalar ons birim fiyatı ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda sabit birim fiyatları da ons birim fiyatı ile değerlendirilir.

Tüm dünya genelinde 1 ons altın 31.10 Has Altın demektir. Gram altının Türk Lirasındaki karşılığını hesaplamak için ons altın kullanılır. Bundan sonra gram altın fiyatı üzerinden çeyrek altın ve yarım altın hesaplanır.