Asgari ücretliye ikramiye var mı? Asgari ücrete bayram ikramiyesi ve Temmuz ayı enflasyon zammı gelecek mi?

Asgari ücretliye bayram ikramiyesi var mı? Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca asgari ücretli çalışan tarafından araştırılıyor. Asgari ücretli vatandaşlar taleplerinin nasıl yanıt bulacağını merak ediyor. açıklanan paketlerde asgari ücretliler için kısa çalışma ödeneği desteği ve kamu bankalarından 6 ay ertelemeli 10000 TL kredi desteği yer aldı. İşten ayrılan ve çıkarılanlara kısa çalışma ödeme kapsamında ödemeler yapılacak. Peki, asgari ücretliye bayram ikramiyesi var mı? Asgari ücretliye ikramiye olacak mı? İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

Giriş Tarihi 26 Haziran 2020, 09:18 Güncelleme 26 Haziran 2020, 09:18
Asgari ücretliye ikramiye var mı? Asgari ücrete bayram ikramiyesi ve Temmuz ayı enflasyon zammı gelecek mi?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücretlilere ikramiye verilmesi konusunda herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor. Öncelikle haberimizde bunu belirtelim. Asgari ücret yasal bakımdan bir işçiye ödenebilecek en düşük ücrete karşılık gelir. Asgari ücret işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve o işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür gibi temel ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek olan ücret olarak tanımlanıyor. Asgari ücretle hayatlarını idame ettirmeye çalışanlar için çeşitli iyileştirmeler dönem dönem gündeme geliyor. 2020'de Asgari Ücret miktarına yaklaşık yüzde onbeşlik bir artış yapılmıştı. Peki, asgari ücretliye bayram ikramiyesi var mı? Asgari ücretliye ikramiye olacak mı? İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

ASGARİ ÜCRETLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENECEK Mİ?

Asgari ücretliye bayram ikramiyesi verileceğine dair bir gelişme yok. Bu konuda yetkililerden yapılmış bir açıklama da henüz mevcut değil. Asgari ücret işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve o işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür gibi temel ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek olan ücret olarak tanımlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son kabine toplantısı sonrasında: ''Ülke genelinde 5,5 milyon kişiye karşılıksız biner lira dağıtarak sıkıntılarını hafifletmeye çalıştıklarını, yine 4,5 milyon vatandaşın istihdamını kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, nakit desteği gibi yöntemlerle desteklediklerini anlatan Erdoğan, vergi ve sigorta primi ertelemeleriyle, düşük maliyetli kredi desteği gibi daha pek çok yöntemle büyüklü, küçüklü tüm işletmelerin ayakta kalmasını temin ettiklerini kaydetti.'' ifadelerini kullanmıştı.

AGİ DAHİL ASGARİ ÜCRET 2020 NE KADAR?

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı. Böylece geçen yıla göre net asgari ücret yüzde 15,03 oranında artmış oldu.

ASGARİ ÜCRET 2020 NET VE BRÜT NE KADAR?

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI (TL / AY)

ASGARİ ÜCRET 2.943,00SGK PRİMİ% 14 412,02

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ % 1 29,43

GELİR VERGİSİ% 15 (*) 154,51

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 220,73

DAMGA VERGİSİ% 0,759 22,34

KESİNTİLER TOPLAMI 618,30

NET ASGARİ ÜCRET (**) 2.324,70

AGİ 2020 NE KADAR?

Asgari ücrette yapılan yeni artışla birlikte çalışanları yakından ilgilendiren AGİ rakamları şu şekilde oldu:

"Bekar bir işçi için 220 lira 73 kuruş, evli (eşi çalışmayan) işçi için 264 lira 87 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 1 çocuklu işçi için 297 lira 98 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 2 çocuklu işçi için 331 lira 9 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 3 çocuklu işçi için 375 lira 23 kuruş."

Öte yandan, hali hazırda 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 lira, 500'ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 150 lira olan asgari ücret desteği, tüm işverenleri kapsayacak şekilde 75 lira olarak uygulanacak.

2020 TEDİYE ÖDEMELERİ

Devletin her yıl işçilerin hizmet karşılığı olarak, 52 günden hesaplayıp vergileri düştükten sonra işçilere yaptığı tediye ödemeleri yapıldı. İlave tediye ödemesi 4 takside ayrılmaktadır. 13 'er günlük ödenen tediyeler için tarihler Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirleniyor. İşçilerin tediyeleri brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. 13 günlük brüt ücretlerinde primler düşülüp vergisi belirleniyor. Kesintiler sonrası ortaya çıkan rakam işçinin hesabına yatırılıyor. Bu yıla ait ilk 13 günlük tediyeler 31 Ocak'ta hesaplara yatırılmıştı. İkinci ödemeler 22 Mayıs'ta da yatırıldı. İlave tediye fazla mesai, yol ve yemek gibi ilave ödemeler olmaksızın hesaplanan brüt ücretin 26 günlük tutarı kadar oluyor. 3 bin lira brüt ücret alan bir işçiye 13 günlük tediye olarak yüzde 15 vergi diliminde net 929 lira 38 kuruş ödeniyor.

Facebook Sayfamızı Buradan Takip Edebilirsiniz.

Instagram Sayfamızı Buradan Takip Edebilirsiniz.

Twitter Sayfamızı Buradan Takip Edebilirsiniz.