SGK'dan çalışanlara büyük müjde! İşe gidemeyenlerin maaşını veriyor! İşte detaylar...

Halk arasında rapor parası olarak adlandırılan geçici iş göremezlik ödeneğinin alınabilmesi için ilk adımda; rapora konu olan sağlık durumunun iş gücünde kayıp yaşatmaması ve kişilerin çalışma hayatına geri dönmesi gerekir. Çalışan haklarıyla ilgili olarak en fazla merak eden konulardan biri de rapor parası oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya bağlı olarak çalışanların raporlu oldukları ve çalışamadığı günlerdeki maddi kayıplar SGK tarafından geri ödeniyor. Peki rapor parası nasıl alınıyor? Rapor sorgulaması nereden sorgulanıyor? İşte tüm detaylar.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2020, 23:48 Güncelleme 29 Mayıs 2020, 23:48
SGK’dan çalışanlara büyük müjde! İşe gidemeyenlerin maaşını veriyor! İşte detaylar...

İÇİNDEKİLER

SGK'ya bağlı çalışanların sağlık sorunları ve iş kazası gibi durumlarda raporlu oldukları sürelerdeki maddi kayıp SGK tarafından karşılanıyor. Peki 2020 SGK rapor parası sorgulaması nasıl yapılıyor? İşte rapor parası nasıl alınır sorusunun yanıtı ve tüm detaylar. Rapor aldığı için işe gidemeyen vatandaşların maaşını SGK ödüyor! Yanlış duymadınız; geçici iş göremezlik durumunda sigortalı çalışanların maaşından yapılan kesinti iade edilir. Meslek hastalığı ya da kaza nedeniyle iş hayatından geçici bir süre uzak kalan sigortalıların maaşlarından kesinti yapılır. Çalışanların durumu ispat etmesi durumunda ödemeler SGK kanalıyla yapılır. Detaylar takvim.com.tr'de

RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Rapor parasının alınabilmesi için öncelikle işçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren de, bu sağlık raporunu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK yetkililerince incelenen rapor uygunluk durumunda onaylanır. Onaylanan rapor için PTT'ye ödeme talimatı gönderilir. Ardından da işçiye SMS gönderilir. Ve son olarak işçi PTT'ye giderek rapor parasını alır.

SGK SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

SGK RAPOR PARASI SORGULAMA

SGK rapor parası sorgulama işlemi E Devlet, Ziraat Bankası ve PTT üzerinden yapılabilmektedir. Ancak SGK rapor parası sorgulama işlemi öncesinde bilinmesi gereken önemli ayrıntılar bulunmaktadır. Bu ayrıntıların başında ise raporunuzun kaç gün olduğu yer almaktadır. Eğer raporunuz 3 gün ve daha fazla ise bu durumda tarafınıza SGK Rapor parası ödemesi yapılacaktır. Ancak raporunuz 3 günün altında ise sigorta tarafından bir ödeme yapılmayacaktır.

SSK rapor parası sorgulama işlemi, E-devlet şifresi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numaranız ile dijital ortamda internet üzerinden çok kolay ve ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir. Daha önce bu işlem için iki resmi internet sitesi bulunmaktaydı. Ancak E-SGM resmi internet sitesinin kapatılması nedeni ile artık şifresiz işlem yapılması mümkün değildir. İşlemler yalnızca E-Devlet resmi sitesinden E-Devlet şifresi ile güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Öncelikle e-Devlet üzerinden E-Devlet şifresi ile SSK rapor parası sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın merkez PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile birlikte giderek E-Devlet şifresi alma başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Başvurunuzu yaptıktan sonra 2 TL işlem ücreti ödeyip E-Devlet şifrenizi size özel kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz.

E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra veya zaten E-Devlet şifresine sahipseniz; SSK rapor parası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmek için (https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme) bağlantı adresine tıklamanız gerekmektedir. Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfada bulunan "Kimliğimi Şimdi Doğrula" seçeneğine tıklayınız. "Kimliğimi Şimdi Doğrula" seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan platformda kimliğinizi doğrulamak için T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi yazmanız gerekmektedir. T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi eksiksiz ve doğru bir şekilde ilgili alanlara yazdıktan sonra "Sisteme Giriş Yap" seçeneğine tıklayınız. Tıkladıktan sonra SGK rapor parası sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız.

RAPOR PARASI NEDİR?

Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Sağlık kuruluşlarından alınan belge ile işe gidemedikleri süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrete de rapor parası denmektedir.

2020 SGK ÇALIŞMA SAATLERİ

SGK hafta içi her gün 08:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. SGK hafta sonları yani Cumartesi ve Pazar günleri hizmet vermemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe müdürlükleri; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda ve ayrıca 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatil günlerinde de hizmet vermemektedir.

SGK Genel Müdürlüğü: Ziyabey Caddesi No: 6 Pk: 06520 Balgat – Çankaya – ANKARA

SGK Genel Müdürlük Telefon Numarası: (0312) 207 80 00

Çağrı Merkezi: Alo 170