4/D'li taşeron işçi ve kadroya geçen işçiler ek ödeme alacak mı? Taşerona 13 günlük tediye ödemesi kaç TL?

Kadroya geçen taşeron işçiler ek ödeme alacak mı? Tediye ödemesi ne zaman soruları yoğun şekilde aratılıyor. Bakan Koca açıklamasında, İnsan kaynağımızın yeterliliği konusunda, 32 bin personel daha kadromuza dahil ediyoruz. Sn. Cumhurbaşkanımız ve maliye bakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Sağlık personelimizin ek ödemelerinin 3 aylık zaman diliminde tavan %100 oranı olacağını da ifade etmek istiyorum. " demişti. 2020 tediye ikramiye ödemeleri için ikinci taksitler bugün yapılıyor. İlk taksitlerin ocak ayında tamamlanmasının ardından taşeron işçiler Mayıs ayında ilave tediye ikramiyesi yapılıp yapılmayacağını merakla beklemekteydiler.

Giriş Tarihi 23 Mayıs 2020, 02:59 Güncelleme 23 Mayıs 2020, 02:59
4/D’li taşeron işçi ve kadroya geçen işçiler ek ödeme alacak mı? Taşerona 13 günlük tediye ödemesi kaç TL?

İÇİNDEKİLER

Kadroya geçen taşeron işçiler ek ödeme alacak mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca müjdeli bir haber vermişti. Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile bir görüşme yapıldığını ve sağlık personellerine ek ödeme için anlaştıklarını söylemişti. Yapılan anlaşma sonucu sağlık personellerine 3 aylığına ek ödemeler tavan fiyattan yapılacak. Aynı zamanda Ocak-Haziran-Ağustos ve Aralık aylarında 13'er günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu yıl da kamu işçilerine toplam 52 günlük ilave tediyeleri ödenecek.

EK ÖDEME MÜJDESİ SONRASI DETAYLAR BEKLENİYOR

Bakan Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, ek ödemelerden sağlık personellerinin faydalanacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmakta olan taşeron işçiler ile taşerondan kadroya geçen işçiler , bize yolladıkları mesajda ek ödemelerden faydalanıp faydalanamayacaklarını sormaya başladı. Biz de işçilerin sorularını yanıtlamak için bu yazımızı kaleme aldık.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ek ödemelerin sağlık personellerine verileceği bildirildi. Memur, VHKİ, şoför, güvenlik görevlisi kadrolarına ek ödeme yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil.

FAHRETTİN KOCA AÇIKLAMIŞTI

Bugün düzenlenen basın toplantısında Fahrettin Koca 'ya yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışan personellere ek ödeme yapılıp yapılmayacağı meselesini sordu. Bakan Koca açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık çalışanlarının tavandan ek ödeme alması için kararı verdik ve yürürlüğe girdi."

Yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışan personelerle ilgili soruya Bakan Koca, "Süreçte onlar da değerlendirilir. Sağlıkçılara verildi. Onları da zamanla değerlendiririz." şeklinde cevap verdi.

TEDİYE BUGÜN HESAPLARA YATIYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, kamu işçilerinin 13 günlük ilave tediyelerinin bugün hesaplarına yatırılacağını bildirdi.

Bakan Selçuk, ilave tediyelerin 56 günlük olduğunu ve yılda 2 kez yayınlanıp ikişer taksitte ödendiğini anımsatarak, 26 günlük zorunlu ödemede ilk taksitin 31 Ocak'ta yatırıldığını, ikinci taksitin de bugün ödeneceğini kaydetti.

6772 sayılı kanun gereği kamu işçisine ödenen ilave tediyelere, 2017 yılında taşerondan kadroya geçen işçilerinin de dahil edildiği bilgisini paylaşan Selçuk, "Bakanlık olarak her zaman olduğu gibi Türkiye'mizin geleceği için değer üreten, kalkınmamızın en büyük destekçisi olan işçi kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

TAŞERONA İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ

Kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeniyor. Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere bütün kamu işçilerinin ilave tediye hakkı var. Yıl içinde 52 günlük ilave tediye ödemeleri 4 taksitte yapılıyor. Ocak-haziran-ağustos ve aralık aylarında 13'er günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu yıl da kamu işçilerine toplam 52 günlük ilave tediyeleri ödenecek. Henüz ocak ayı taksitinin ne zaman ödeneceği belli olmadı. Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandığında tarih netleşecek.

Kararın ocak ayının son haftasında yayımlanması bekleniyor. Ocak ayı bitmeden ilave tediyenin ilk taksidi ödenecek. Maden işçilerine ilave tediyenin tamamı aralıkta tek seferde ödeniyor. Linyit ve taşkömürü madenlerinde yer altında çalışan işçilere en az asgari ücretin iki katı tutarında ücret ödenmesi gerektiği ve yer altında çalışan işçiler gelir vergisinden muaf oldukları için, linyit ve kömür madenlerinde bütün çalışması yer altında olan kamu işçileri aralık ayında 52 günlük ilave tediye olarak en az 8.594 TL alacak. Diğer madenlerde yer altında çalışan işçilerden asgari ücretle çalışanlara ise 4.297 TL ilave tediye ödenecek. İlave tediye miktarı günlük ücretten hesaplanıyor. Aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, aynı yardımlar, hafta ve tatil ücretleri dikkate alınmıyor. Kamuda kadroya geçen taşeron işçiler de dahil işçilerin tamamına ilave tediyelerinin genellikle ilk taksidi ocak, ikinci taksidi mayıs, üçüncü taksidi ağustos, son taksidi ise aralık aylarında ödeniyor.

Ocak ayında ödenmesi beklenen ilk taksit tutarı, asgari ücretli bir işçi için 913 TL olacak. İlave tediye doğrudan günlük ücret üzerinden hesaplandığı için ücreti yüksek olan kamu işçisinin tediyesi de yüksek oluyor. İlave tediye ödemeleri hukuki olarak esas ücrete munzam ödemedir. Dolayısıyla haciz edilmesi de mümkün değildir. Konuyla ilgili Yargıtay kararlarında da ilave tediye ödemelerine haciz konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle borcu olan işçiye yapılan ilave tediye ödemesine haciz konulamaz. İlave tediye ödemeleri SGK primine tabi. Yani ilave tediyeden SGK primi kesiliyor. Bu çerçevede ödemeden yüzde 15 oranında sigorta primi ve tediyenin ödendiği tarihte işçinin bulunduğu vergi dilimine göre gelir vergisi kesintisi yapılıyor. İşçinin vergi dilimine göre, ilave tediyeden yapılacak gelir vergisi kesintisi farklılaşıyor. Ayrıca ilave tediye ödemesi damga vergisine de tabi olduğu için ilave tediyeden damga vergisi de kesiliyor.

Kim, ne kadar ödeme alacak?

Brüt ücret İlave tediye

2.943 TL 913 TL

3.000 TL 929 TL

3.500 TL 1.084 TL

4.000 TL 1.239 TL

4.500 TL 1.394 TL

5.000 TL 1.548 TL