Emekliye ek ödeme yüzde kaç olacak? Gözler oraya çevrildi! Emekli ne kadar ek ödeme alacak?

Milyonlarca emekli bu ay emekli maaşını erken alacak. Yaz aylarının yaklaşmasıyla zamlı maaşları da bekleyen yaklaşık 13 milyon emekliy ek ödeme yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Emeklilere her ay verilen ek ödemenin yüzde 4'ten 10'a çıkarılması gündeme geldi. Talep hayata geçerse, ek ödeme tutarlarında 361 liraya varan artış olacak. Peki, ek ödeme hayata geçerse SSK ve Bağ-Kur güncel emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliye ek ödeme yüzde kaç olacak? Emekli ne kadar ek ödeme alacak?

Giriş Tarihi 12 Mayıs 2020, 20:52 Güncelleme 12 Mayıs 2020, 20:52
Emekliye ek ödeme yüzde kaç olacak? Gözler oraya çevrildi! Emekli ne kadar ek ödeme alacak?

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz ay emeklilerin 17-26 Nisan tarihleri arasında aylık maaşları ödendi. Yakın bir süreçte milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Tüm emeklilere her ay verilen ek ödemenin yüzde 4'ten 10'a çıkarılması gündeme gelen konulardan birisi oldu. Talep hayata geçerse, ek ödeme tutarlarında 361 liraya varan artış olacak. Peki, emekliye ek ödeme yüzde kaç olacak? Emekli ne kadar ek ödeme alacak? İşte detaylar...

K ÖDEME ZAMMI YAPILACAK MI?

Temmuz'da tüm emeklilere zam ve 1.000'er lira bayram ikramiyesi yapılacak. Emekliler, ek kazançlar ve zamlarla rahatlarken, gelirini artıracak bazı taleplerde de bulunuyor. Bunların başında da ek ödeme zammı geliyor.

TÜED GÜNDEME GETİRDİ

Her ay maaşlarıyla birlikte yüzde 4-5 ek ödeme alan emekliler, bu oranın günümüzde düşük kaldığını belirterek yükseltilmesini istiyor. Talep ise yüzde 10'a çıkarılması yönünde. Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) gündeme taşıdığı bu talep hayata geçerse, emeklilerin ek ödeme tutarlarında önemli artış olacak.

Emekliler maaşlarının yüzde 4'ü yerine yüzde 10'u oranında ek ödeme almaya başlayacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde 361 liraya varan artış yaşanacak. 6 bin 28 lira olan en yüksek maaşı alan emekliye 241,15 lira yerine 602,87 lira ek ödeme verilecek.

TÜED'DEN CUMHURBAŞKANI'NA MEKTUP

TÜED, Covid-19 salgınına karşı yürütülen çalışmalardan duydukları memnuniyetten dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi.

Dernek Başkanı Kazım Ergün ve Genel Sekreter Gazi Aykırı imzasıyla gönderilen mektupta, "Toplumun yaşam tecrübesi en yüksek topluluğu olan biz emekliler, sürdürülen mücadele içerisindeki gayretleri takdir etmekteyiz. Bu küresel sıkıntıyı atlatıp evlatlarımıza kavuşacağımız günleri özlemle beklemekteyiz. Bu bekleyişimizde samimi gayretlerinizle sürdürdüğünüz mücadeleyle bizlere umut olduğunuz için başta zatıalinize ve şahsınızda bütün kamu görevlilerimize minnetimizi ve dualarımızı yolluyoruz" denildi.

Emekliler, Temmuz'da zam ve bayram ikramiyesi almaya hazırlanırken, ek ödeme tutarının da artırılmasını istiyor. Her ay maaşlarının yüzde 4'ü oranında ek ödeme alan emekliler, bu oranın yükseltilmesini talep ediyor.

ÇALIŞANLAR GİBİ

2 farklı formül gündemde. Ek ödemenin çalışanlara ödenen Asgari Geçim İndirimi'ne (AGİ) eşitlenmesi ya da maaşın yüzde 10'una çıkarılması... Çalışanlara her ay ödenen AGİ, kişinin evli olup olmamasına, eşinin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre 220,73 ile 375,23 lira arasında değişiyor.

Bu tutarlar her yıl asgari ücretle birlikte artıyor. Eğer ek ödeme AGİ'ye eşitlenirse, emekliler de her ay en az 220,73 lira, en çok 375,23 lira ek ödeme alacak.

TÜED GÜNDEME TAŞIDI

Ek ödemenin AGİ ile eşitlenmesi talebini, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) gündeme taşıdı. TÜED Başkanı Kazım Ergün, emeklilere vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5'lik ek ödemenin günümüzde düşük kaldığını belirterek, şöyle konuştu: "Çalışanlara vergi iadesinin karşılığı olarak uygulanan asgari geçim indirimi, bekar bir işçi için 220 lira. Çalışanlarda en düşük vergi indirimi tutarı 220 lirayken, bin 500 lira aylık alan bir emeklinin yüzde 4 karşılığı ek ödemesi aylık 60 lira. Ek ödeme oranlarının ivedilikle yükseltilmesini istiyoruz."