Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortası ertelendi mi? Trafik sigortası ödemeleri ne zaman?

Trafik sigortası ertelendi mi? Trafik sigortası ödemeleri ne zaman? Araç sahiplerinin her yıl yaptığı trafik sigortası ödemelerine yeni bir düzenleme getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü 29 Nisan 2020 tarihinde 2020'ye 7 sayılı bir genelge ile trafik sigortasında trafik poliçesinin gecikmesinden dolayı sürprim uygulanmaması, primlerin taksitlendirilmesi, poliçe vadelerinin uzatılması duyuruları yayınlandı. Buna göre trafik sigortasının ödenmesinde taksit sayısı 6’ya çıkarıldı. Peki, trafik sigortası ertelendi mi? Trafik sigortası ödemeleri ne zaman? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 01 Mayıs 2020, 13:15 Güncelleme 25 Mayıs 2020, 18:48
Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortası ertelendi mi? Trafik sigortası ödemeleri ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Trafik sigortası ertelendi mi? Trafik sigortası ödemeleri ne zaman? Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren değişiklik hayata geçiyor. Araç sahiplerinin her yıl düzenli olarak ödemek zorunda olduğu trafik sigortaları ödemelerinde kolaylık sağlanacak. Poliçe bitiş tarihi 30.04.2020 ila 31.05.2020 arasında olan poliçelerin geçerlilik sürelerinin ilave prim alınmaksızın 1 ay süre ile uzatılmasına karar verildi.

TRAFİK SİGORTASI ERTELENDİ Mİ?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü 29 Nisan 2020 tarihinde 2020'ye 7 sayılı bir genelge ile Trafik sigortasında trafik poliçesinin gecikmesinden dolayı sürprim uygulanmaması, primlerim taksitlendirilmesi, poliçe vadelerinin uzatılması ile ilgili bir sektör duyurusu yayınladı. Milliyet'in haberine göre ; Trafik poliçe vadeleri bir ay uzatılırken, taksit sayısı ise 6 aya çıkarıldı. İlk ödemeler ise Haziran ayında başlayacak.

Sigorta acentelerine gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:
Bu çerçevede, koronavirüs salgınına ilişkin hayata geçirilen tedbirler kapsamında zorunlu trafik sigortası yaptırılması, yenilenmesi ve primlerin ödenebilmesi gibi durumlar göz önünde bulundurularak,

1. 23.03.2020 tarihli ve 2020/4 sayılı COVID 19 Salgınına İlişkin Alınan Tedbirler Hakkında Sektör Duyurusunun 5 inci maddesiyle getirilen uygulamaların 31.05.2020 tarihine kadar devam ettirilmesine, 2. Tavsiye kararı doğrultusunda hareket eden sigorta şirketlerinin ilave prim alınmaksızın sigorta süresinin uzatılması uygulamalarını en erken 31.05.2020 tarihine kadar devam ettirmelerine,

3. Sigorta ettirenin talebi halinde primlerin taksitler halinde tahsil edilmesi durumunda, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, en az 6 taksit yapılması ve taksitlendirmenin Mayıs ayında tahsilat yapılmayacak şekilde düzenlenmesine,

4. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Sigorta primlerinin tespiti esasları" başlıklı 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının, "Müsteşarlık, riski yüksek olan sigortalılar bakımından sigorta şirketleri arasında prim ve hasar paylaşımı için özel kurallar getirebilir.

Bu sigortalıların primi Müsteşarlıkça tespit edilir." hükmüne dayanılarak, Riskli Sigortalılar Havuzu kapsamındaki poliçelere uygulanmak üzere, poliçe bitiş tarihi 30.04.2020 ila 31.05.2020 arasında olan poliçelerin geçerlilik sürelerinin ilave prim alınmaksızın 1 ay süre ile uzatılmasına karar verilmiştir.

TRAFİK SİGORTASI NEDEN ZORUNLUDUR?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerli olan zorunlu trafik sigortasının amacı, yaşanabilecek kazalar için üçüncü kişileri koruma altına almaktır. Trafikte yaşanabilecek kazalarda hem maddi zararların hem de insan sağlığı etkileyen zararların karşılanması için vatandaşların trafik sigortası yaptırmaları zorunlu kılınmıştır.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI KAÇ YILDA BİR YAPILIR?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibinin yaptırılması kanunlarca zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Bu sigorta ile trafikte yaşanabilecek olası bir kaza anında karşı tarafa vermiş olduğunuz maddi zararları güvence altına almış olursunuz. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre zorunlu trafik sigortasını her araç sahibi her yıl yenilemelidir. Yenilenmeyen ya da hiç yapılmayan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır.