Merkez Bankası faiz düşürecek mi? Ekonomist Soner Kuru'dan dikkat çeken uygulama!

Küresel piyasalar dünyayı kasıp kavuran koronavirüs nedeniyle tarihinin en büyük dalgalanmalarını yaşarken Türkiye ekonomisi, alınan tedbirlerle birlikte sağlam durdu. Gözler bu hafta Merkez Bankası'nın faiz kararında. Konuyu A Para canlı yayınında değerlendiren Ekonomist Soner Kuru, "Piyasalar Merkez Bankasi'ndan 0,25 ila 0,50 bandında bir faiz indirimi daha bekliyor" ifadelerini kullandı. İşte Kuru'nun faiz indirimi hakkındaki açıklamaları...

Giriş Tarihi 20 Nisan 2020, 13:54 Güncelleme 20 Nisan 2020, 14:09
Merkez Bankası faiz düşürecek mi? Ekonomist Soner Kuru’dan dikkat çeken uygulama!

İÇİNDEKİLER

Piyasalar Merkez Bankası'ndan yeni bir faiz indirimi daha bekliyor... A Para canlı yayınına katılan Ekonomist Soner Kuru, piyasaların Merkez Bankası'na dair beklentilerini değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın Temmuz itibarıyla faizleri düşürme eğilimine girdiğini kaydeden kuru, "Piyasalar Merkez Bankasi'ndan 0,25 ila 0,50 bandında bir faiz indirimi daha bekliyor" dedi.

İşte Kuru'nun canlı yayındaki açıklamaları;

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma günü küresel piyasalardaki alıcılı seyre paralel yüzde 2,01 değer kazanarak 98.179,82 puandan kapandı. Dolar/TL ise cuma günü 6,9550 seviyesine kadar yükselmesinin ardından yeni haftaya 6,9310 seviyelerinden başladı.

TCMB BAŞKANI MURAT UYSAL'IN AÇIKLAMASI

TCMB Başkanı Murat Uysal, dün yaptığı açıklamada, salgın hastalığın küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini yakından takip ettiklerini belirterek, "Merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz." ifadelerini kullandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da aktif rasyosu hesaplamasında değişikliğe giderken, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben yeni düzenleme ile bankaların kaynaklarını daha verimli kullanacağını, reel sektörün ihtiyacı olan finansmana daha rahat erişebileceğini söyledi.

Analistler, TCMB'nin swap anlaşması yapması durumunda döviz likiditesinin artacağını ve kurlar üzerindeki baskının hafifleyebileceğini, BDDK'nın hamlelerinin ise finansmana erişim açısından güven verdiğini belirterek, tüm bunların piyasaları destekleyici etki yapabileceğini söyledi.

Bu hafta, yurt içinde çarşamba günkü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısının, yurt dışında ise dünya genelinde perşembe günü açıklanacak PMI verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 97.000 seviyesinin destek, 99.000 puanın direnç olarak öne çıktığını bildirdi.