TAKVİM’e şikayet yağdı! Bankaların peşindeyiz

‘Kredileri erteleyeceğiz’, ‘Ek limitler tanıyacağız’ diyerek reklamlarını yapan özel bankalar, iş dünyasına ve vatandaşa sözlerini tutmadığı gibi, eziyete de başladı. TAKVİM’e şikayet yağdı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Nisan 2020 Güncelleme 15 Nisan 2020, 10:01
TAKVİM’e şikayet yağdı! Bankaların peşindeyiz

İÇİNDEKİLER

Hükümet, salgınla mücadele sürecinde üretimin ve istihdamın sekteye uğramaması, işgücü piyasasının korunması, vatandaşların desteklenmesi için tüm imkanları seferber ederken; özel bankalar iş dünyasına ve müşterilerine eziyet etmeye başladı. "Kredileri erteleyeceğiz", "Ek limit vereceğiz" gibi sözlerle reklamlarını yapan özel bankalar, sözlerini tutmadıkları gibi, akıl almaz yöntemlerle vatandaşın işini zorlaştırmaya başladı. Son 10 günde kamu bankaları 27.5 milyar lira ilave kredi hacmi oluştururken, özel bankaların kredi hacminin yaklaşık 5 milyar lira daraldığı görüldü. Kamu bankaları hafta sonu bile çalışırken, özel bankaların birlik beraberliğe ters tavırları tepkilere yol açıyor. Bu ülkenin vatandaşlarından mevduat toplayıp kâr rekorları kıran özel bankalar, sıra müşterilerinin taleplerini karşılamaya gelince ise ortadan kayboluyor.



EZİYET ÖRNEKLERİ
Yıllardır müşterisi olduğu bankaya giden işyeri sahibine, başvurusu sisteme dahi girilmeden 'Kredi çıkmaz' denildi.
Bir başka işyeri sahibine ise önce kredi başvurusunun onaylandığı bildirildi, ardından imzalar atıldı, tam para ödenecekken 'memur' kefil göstermesi istendi.


Bir şirket, kredilerini 2 ay ertelemek için bankaya gitti. Banka, aylık taksiti 49 bin 170 TL olan krediyi ancak 49 bin TL faiz ödenirse erteleyeceğini söyledi.
35 bin TL'lik firma çekini tahsil etmek isteyenden bin 2 TL çek tahsil komisyonu alındı.
Yüksek limitli kredi kartı için başvuran esnaftan, kefil, ipotek, tapu gibi belgeler istendi.


YÜKSEK FAİZ VE EVRAK YÜKÜ ÇİLESİ
Anadolu Aslanla İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın: 250 milyar liralık kapasiteli KGF ile devletimiz kredilerde garantör olduğunu belirtmesine rağmen, özel bankaların taşın altına elini koymadıklarını gözlemlemekteyiz. Kredi çekme, kredi öteleme, yeniden yapılandırma gibi taleplere karşılık ciddi faiz oranları, 'limit yok' gerekçesi ve talep edilen evrak yükü ile işçisine sahip çıkmaya çalışan işverenlere olumsuz dönüşler yapılmaktadır.
Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Başkanı Adnan Danışman: Kamunun verdiği imkanları dahi komisyon alarak müşteriye aktarmaya devam etmektedirler. Bu kabul edilemez. Bu yol birlikte yürümemiz gereken bir yoldur. Zor zamanda yardımlaşmaz isek kolay zamanda birlikte yürümemizin bir anlamı kalmayacaktır.



ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan: Beklentimiz, kamu bankalarının sağladığı kolaylıkların yanında, özel bankalarımızın da elini taşın altına koymasıdır. Zira bu zorlu süreçten ancak birlikte hareket ederek çıkabiliriz.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan: Özel bankalarımızın da bazı sorumluluklar alarak elini taşın altına sokmasını bekliyoruz.
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus: Özel bankalar zor günde esnafın yanında olmazsa yarın parasını satacak esnaf da bulamayacak, akabinde bundan dolayı kendileri de zarar göreceklerdir.


TAKVİM'E İLETİN / FARUK ERDEM TAKİPTE

Bankaların sözlerinin tersi uygulamalarını TAKVİM'e iletin

faruk.erdem@takvim.com.tr TEL: 0212 354 37 80