Okullar Eylül'e kadar kapalı mı? MEB son dakika okul tatili uzadı mı? Dönem kapandı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı korona virüs tedbirleri kapsamında gelecek neslin sağlığı için okulları tatil etmiş ve eğitimin uzaktan Eba üzerinden 30 nisan 2020 tarihine kadar devam edeceğini açıklamıştı.Nisan ayının ortalarına doğru girdiğimiz bu günlerde acaba okul tatili uzadı mı? dönem kapandı mı? okullar Eylül ayına kadar kapalı mı? Bilim kurulu tavsiyesi nedir? Bu sorular araştırılmaya başlandı.

Giriş Tarihi 11 Nisan 2020, 12:34 Güncelleme 13 Mayıs 2020, 17:29
Okullar Eylül’e kadar kapalı mı? MEB son dakika okul tatili uzadı mı? Dönem kapandı mı?

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde ilk defa korona virüs vakasının 11 Mart tarihinde görülmesinden sonra bilim kurulu tavsiye kararı doğrultusunda Mill Eğitim Bakanlığı okulları 30 Nisan 2020 tarihine kadar tatil ettiğini ve bu süre içinde öğretmen ve öğrencilerin derslerini eba platformu veya eba tv kanalları üzerinden yapacağını açıklamıştı. Nisan ayının ortalarına doğru yaklaştığımız bu günler milyonlarca öğrenci , veli ve binlerce öğretmen tarafından merak edilen konu acaba okul tatili uzar mı? Okullar 30 Nisan'da açılır mı? Okul tatili uzadı mı? Eylül ayına kadar okul kapalı mı? Soruları merak edilmeye başlandı.

Okulların 30 nisan tarihinden sonra eğitime devam edip etmeyeceği bilim kurulunun tavsiye kararları sonrasında Milli eğitim bakanalığı tarafından resmi olacak açıklanacaktır. Ancak şu günlerde bilim kurulunda bulunan bazı üyelerin okulların tatilinin uzaması yönünde tavsiye kararında bulunacağı haberleri gelmektedir.

Özellikle bilim kurulunun yaptığı çalışmaları ve kurulun görüşlerini kamuoyuna açıklayan Bilim kurulu Üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, okul tatilinin eylül ayına kadar uzaması hususunda görüş bildirdiğini açıkladı.

Bu husustan yola çıkarak 30 Nisan 2020 tarihinde korona virüs salgının etkileri tamamen ortadan kalkmaz ise , Milli Eğitim Bakanlığı bilim kurulunun tavsiyesi doğrultusunda okulların tatilini eylül ayına kadar uzatacaktır. Konuyla ilgili resmi bir açıklama 30 Nisan tarihi yaklaştığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır.

Özel okul ücreti kapalı dönemde ödenir mi?

Tüm dünyada büyük bir hızla yayılan corona virüs Türkiye'de de önlemlere neden oldu.

Alınan önlemlerden biri de eğitim alanında oldu. Buna göre ilk, orta ve lise düzeyindeki okullar 16 Mart'tan itibaren bir hafta tatil edildi. Eğitimin 23 Mart itibarıyla televizyon ve internet üzerinden devam edeceği kaydedildi. Yine bu dönemde üniversiteler de 16 Mart'tan itibaren 3 hafta boyunca tatil edildi.

VELİLER SÖZLEŞMELERİ KONTROL ETMELİ

TRT Haber'in haberine göre, eğitimde alınan bu karar, "Kapalı olan bir özel okul ya da kreşin aylık ücreti ödenmeye devam eder mi?" sorusunu da beraberinde getirdi.

Avukat Pınar Kandemir Hacıbektaşoğlu, bu tür durumlarda Borçlar Kanunu'nun devreye girdiğini söyledi.

"Borçlar Kanunu gayet açık" diyen Hacıbektaşoğlu, "Mücbir sebep durumunda sözleşmenin akit tarafları sözleşmeye bağlı değildir. Bu madde hemen hemen tüm sözleşmelerde yer alır" dedi.

Buna göre 'Mücbir durum dışında taksit ödenmemesi söz konusu olamaz' yaklaşımının kabul görüldüğünü belirten Hacıbektaşoğlu, şöyle devam etti:

"Velilerin burada dikkat etmesi gereken nokta; ilgili eğitim kurumuyla imzaladıkları sözleşme. Eğer sözleşmede mücbir durum maddesi varsa zaten herhangi bir ücret ödemesi söz konusu olamaz. Ancak sözleşmede bu duruma herhangi bir atıf yoksa, o zaman tartışma 'Yaşanan bu durum mücbir durumu kapsıyor mu kapsamıyor mu?' çerçevesinde gerçekleşir."

OKULLARIN TAKSİT TALEBİNDE BULUNMAMASI GEREKİR

Türkiye'de yaşananların da tüm dünyada olduğu gibi mücbir sebep olarak kabul edilebileceğinin altını çizen Hacıbektaşoğlu, okulların böyle bir durumda taksit talebinde bulunmaması gerektiğinin altını çizdi ve şunları söyledi:

"Borçlar Kanunu sözleşmelerinde 'bağlılık ilkesi' kuralı geçerlidir. Ancak öngörülemeyen durumlarda eğer borçlu taraf karşı tarafa ödeme yapmazsa bu durum temerrüt oluşmasına neden olmaz. Tabii şimdi okulların 'Ben masraflarıma devam ediyorum. Kira, öğretmen maaş gideri gibi harcamalarım var' diyebilir. Ancak yemek, temizlik, servis gibi masrafları da yapmayacaklar bu dönemde.
Bu kapsamda, okullar kapalı oldukları döneme rağmen velilerden herhangi bir ücret talep ederse veli bunu hukuki sürece taşıyabilir ve sonunda haklı çıkar. Çünkü Dünya Sağlık Örgütünün 'pandemi' olarak nitelediği, tüm dünyayı kasıp kavuran bir virüsten söz ediyoruz ve bu bir mücbir sebep."

VELİLER İÇİN 'MÜCBİR SEBEP' SÖZ KONUSU DEĞİL

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal ise mevcut durumda herhangi bir mücbir sebebin söz konusu olmadığının altını çizdi.

"Eğitim, aylık değil yıllık olarak verilen bir hizmettir" diyen Dal, "Milli Eğitim Bakanlığı, okulların ara tatilini öne çekti ve toplam tatili 1 hafta uzattı. Hepsi bu. Kaldı ki eksik kalan kısımların yaz tatiline eklenmesi de kuvvetle muhtemel" açıklamasında bulundu.

OKULLAR MAAŞ ÖDEMEYE DEVAM EDECEK

Özel okulların başta kira ve öğretmen maaşı giderleri olmak üzere kendi ödemelerini bu süreçte aksatmadan yapacağına işaret eden Dal, şöyle devam etti:

"Eğitim bitti, tamamen koptu gibi bir algı çok yanlış. Sadece tüm dünyada yaşanan bir olayın ülkemizde de etkilerinden bahsedebiliriz.Bizim giderlerimizin yüzde 65'i öğretmen maaşları. Kiralar da var. Biz bunları öderken, velilerin 'Ben çocuğumun okula gitmediği ayın parasını vermiyorum' demek gibi bir durumu yok. Bu ne hukuken, ne de akademik olarak mümkün değil."

1 AYLIK SIKINTI YAŞANABİLİR

Tatil döneminde bazı velilerin ödemelerinin aksayabileceğine değinen TÖZOK Başkanı Dal, "Belki önümüzdeki ayda bazı ödeme sorunları olabilir. İnşallah hem sağlık açısından, hem akademik yönden, hem de mali açıdan bu süreci en problemsiz şekilde tamamlayabiliriz" şeklinde konuştu.