Emekli ikramiyesi ne kadar olacak? İkramiye zammı var mı? 2020 yılı Ramazan oruç ayı hangi tarihte, ne zaman?

Emeklilerin 2020 yılı Ramazan Bayramı ikramiyesi öne çekildi. Emeklilerin merakla beklediği müjdeli haber geldi. Son dakika haberine göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Emeklilere, Ramazan Bayramı için mayıs ayında ödenmesi gereken bin liralık bayram ikramiyesini nisan ayında vereceğiz" dedi. Peki emekli bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Ramazan oruç ayı ne zaman? Ramazan bayramı hangi güne denk geliyor? Seçim öncesi yapılan açıklamada emeklilerin bayram ikramiyelerinin 1000 TL olacağına yer verilmişti. Resmi Gazete 'de yayımlanan hükümde ise zam yapılması detayına yer verilmemiş ve her bayram öncesi emeklilere 1000 TL sabit ikramiye ödemesi yapılacağı kararlaştırılmıştı.

Giriş Tarihi 06 Nisan 2020, 10:39 Güncelleme 06 Nisan 2020, 10:39
Emekli ikramiyesi ne kadar olacak? İkramiye zammı var mı? 2020 yılı Ramazan oruç ayı hangi tarihte, ne zaman?

İÇİNDEKİLER

2020 yılında emekli vatandaşlar, iki bayramdan önce ikramiye ödemesi alacak. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, emeklilere Ramazan Bayramı için Mayıs ayında ödenecek bin lira ikramiyenin Nisan ayında verileceğini bildirdi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, yaklaşık 12 milyon emeklinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 7-11 Nisan tarihleri arasında ödeneceğini açıkladı. Ayrıca Bakan Selçuk, kamu bankalarının yeni koronavirüs riskine karşı 76 yaş üzeri emeklilerin istemeleri halinde ödemelerini evlerinde yapabileceğini söyledi. Peki ikramiye zammı var mı? Ramazan oruç ayı ne zaman?

NİSAN AYINDA 1000 TL İKRAMİYE

Nisan ayının ilk haftasında , (takvim.com.tr) Ramazan oruç ayı başlamadan önce emeklilerin hesaplarına 1000 TL bayram ikramiyesi yatacak.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, yaklaşık 12 milyon emeklinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 7-11 Nisan tarihleri arasında ödeneceğini açıkladı. SGK'dan aylık alan SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emeklileri, ölüm aylığı alanlar, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYELERİ

Bu açıklama sonrası Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da bir açıklama yaptı. Bugün konuşan Bakan Selçuk, "Bu konuda önümüzdeki Ramazan Bayramı ile ilgili müjde niteliğinde bir karar aldık. Emeklilerimize, Ramazan Bayramı için mayıs ayında ödenmesi gereken bin liralık bayram ikramiyelerini nisan ayında vereceğiz." dedi.

RAMAZAN ORUÇ AYI NE ZAMAN?

2020 yılı oruç ayının ilk günü 24 Nisan 2020 'dir. 24 Nisan 2020 Cuma günü vatandaşlar ilk Ramazan orucunu tutacak.

Ramazan bayramı ilk günü ise 24 Mayıs 2020 Pazar.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ ARTACAK MI?

Seçim öncesi yapılan açıklamada emeklilerin bayram ikramiyelerinin 1000 TL olacağına yer verilmişti. Resmi Gazete 'de yayımlanan hükümde ise zam yapılması detayına yer verilmemiş ve her bayram öncesi emeklilere 1000 TL sabit ikramiye ödemesi yapılacağı kararlaştırılmıştı.

Emekli İkramiyesinden Kimler Yararlanabilir?

SSK Emeklileri

Bağ-Kur emeklileri

Emekli sandığı emeklileri

Yaşlılık aylığı alanlar

Vazife malullüğü aylığı alanlar

Ölüm aylığı alanlar

Sürekli iş görememezlik aylığı alanlar

Ölüm geliri alanlar

Şehit yakınları

Gaziler

Muharip gaziler

Güvenlik korucuları

Terörden zarar gören sivil vatandaşlar

Şampiyon sporcular

1- Emeklinin Vefat Etmesi Durumu

Emekli ikramiyelerinden yakınlarının da yararlandığını biliyoruz. Şayet ikramiye almaya hak kazanan kişi vefat ederse bu durumda emekli ikramiyesini yakını alabilmektedir. Ayrıca dul ve yetim aylığı alanların da ikramiye alma hakları bulunmaktadır.

2- İki Maaş Alınması Durumu

Sadece tek bir maaş alanlar değil iki maaş almaya hak kazananlar da verilecek olan emekli ikramiyelerden yararlanabilecektir. Hem eşinden, hem de rahmetli olmuş anne ya da babasından maaş alanlar da bu anlamda verilecek olan emekli ikramiyelerinden yararlanabilecektir. İki maaş alma durumu emeklilerin sosyal güvenlik türlerinin birbirinden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin vefat etmiş bir kadın eşinin Emekli Sandığı emeklisi olması durumunda, annesi ya da babası Bağ-Kur' lu ya da SSK' lı ise, belirlenen tutarlarda hak sahibi olabiliyor. İki dosya da Sosyal Güvenlik Kurumu görevlileri tarafından incelenmekte olup, yüksek maaş tutarı baz alınmaktadır.

Örneğin eşinden aldığı maaş oranı yüzde 70 ve babasından aldığı maş oranı yüzde 25 olan bir kadın, yüksek maaş baz alınacağından dolayı 700 TL emekli ikramiyesi alabilecektir. Düşük baz alınsaydı alabileceği ikramiye tutarı 250 TL olacaktı.

BAYRAM İKRAMİYESİ NEDİR?

Bayram ikramiyesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, "Bayram ikramiyesi Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere ve SGK'dan ilgili mevzuat kapsamında gelir ve aylık alan hak sahiplerine yapılan ödemedir" diyerek tanımlandı.