Anaokulu ve kreşler tatil mi? Özel kreş, bakımevleri ve anaokulları için flaş karar!

Anaokulu ve kreşler tatil mi? Çocuklarını özel kreşlere, bakımevlerine ve anaokullarına gönderen aileler, anaokulu ve kreşler tatil mi sorusuna yanıt arıyor. Üniversiteler dahil okulların tatil edilmesi ve eğitim öğretime ara verilmesinin ardından anaokulu ve kreşlerin de tatil edilebileceğine yönelik beklentiler oluştu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı açıklamayla velileri bilgilendirdi. İşte; anaokulu ve kreşler tatil mi sorusunun yanıtı…

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 10:24 Güncelleme 13 Mart 2020, 10:24
Anaokulu ve kreşler tatil mi? Özel kreş, bakımevleri ve anaokulları için flaş karar!

İÇİNDEKİLER

Anaokulu ve kreşler tatil mi? Kreşe gönderdiği çocuğu olan aileler yoğun şekilde tatil kararını sorguluyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, anaokulu ve kreşlerin tatil olup olmayacağıyla ilgili alınan kararı duyurdu. Bakan Selçuk; Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Peki, Özel kreş, bakımevleri ve anaokulları tatil oldu mu? Kreşler ve gündüz bakım evleri, 0 ile 3 yaş arasındaki çocuklara hitap ederken, anaokulları 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara hitap etmektedir.

ANAOKULU VE KREŞLER TATİL Mİ?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, özel kreş, gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinde, 16 Mart'tan itibaren tatil ilan edildiğini duyurdu.

Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

*Yeni tip koronavirüse karşı tedbir almak amacıyla yapılan çalışmalarımız kapsamında, Bakanlığımız tarafından açılış izni verilen Özel Kreş, Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüpleri 16 Mart'tan itibaren bir sonraki açıklamamıza kadar tatil edilmiştir.

OKULLAR 2 HAFTA TATİL EDİLDİ

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs tedbirlerine ilişkin, "Bütün okullarımızın nisan ayında yapılacak ara tatili de öne alarak 16 Mart'tan 30 Mart'a kadar tatil edilmesi kararlaştırılmıştır. Öğrencilerin sınavları dahil hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken her türlü senaryolar hazır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen koronavirüs toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakanlıkta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen toplantıda; öğrenci, öğretmen ve velilerin sağlığı için yurt genelindeki tüm okulların nisan ayındaki ara tatili de öne alarak 16 Mart'tan 30 Mart'a kadar tatil edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Selçuk, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'na hazırlanan öğrenciler ile Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınava hazırlanan öğrencilerin EBA üzerinden hazırlıklarına devam edebileceğini kaydetti. Bakan Selçuk ayrıca, EBA kullanımında tüm operatörlerden ücretsiz 3 GB internet imkanı sağlanacağını söyledi. Selçuk, "Tüm sınıflar düzeyinde zorunlu tatil tamamlandığında yüz yüze telafi programları da uygulanacaktır" dedi.

ANAOKULU VE KREŞ ARASINDAKİ FARK!

Aslında anaokulları ile kreşler ve gündüz bakım evleri her zaman birbirleri ile karıştırılır. Oysa gerek bağlı resmi organlar, gerek tabi oldukları yasal düzenlemeler ve gerekse özellikleri ve uyguladıkları programlar bakımından birbirlerinden farklı kuruluşlardır.
Bu iki kuruluş arasındaki en temel fark, kabul ettikleri yaş grupları itibariyledir.

Kreşler ve gündüz bakım evleri, 0 ile 3 yaş arasındaki çocuklara hitap ederken, anaokulları 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara hitap etmektedir.
İkinci önemli fark uyguladıkları programlar bakımındandır. Kreşler ve gündüz bakım evleri, birer eğitim kurumu değil, sosyal birer kuruluştur. Bu kuruluşlarda eğitim ağırlıklı oyun üzerine kuruludur. Ama anaokullarında eğitim ağırlıklı oyunla beraber eğitim ön plandadır. İlköğretim öncesinde milli eğitimin genel amaçları ve ilkeleri doğrultusunda çocukları ilk öğretime hazırlamak esas hedeftir.

Üçüncü fark bağlı oldukları yasal düzenlemeler açısındandır. Kreşler ve gündüz bakım evlerinin nasıl kurulacağı, nasıl çalışacağı, çalışma yöntemleri ve çalışanların nitelikleri, 1996 yılında çıkarılan Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüpleri Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik'te tanımlanamıştır. Anaokullarının kuruluş, yönetim, eğitim, görev ve işleyişine yönelik usul ve esaslar ise 2004 yılında çıkarılan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Bu iki kuruluş arasındaki dördüncü fark bağlı oldukları resmi kuruluşlar bakımındadır. Kreşler ve gündüz bakım evleri, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösterirler ve denetimleri bu makam tarafından yapılır.
Anaokulları ise çocuklara okul öncesi eğitim veren, bağımsız kuruluşlardır ve ilkokul bünyesinde değillerdir. Yine de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösterirler ve denetimleri bu makam tarafından yapılır. Anaokullarının sadece altıncı yaşa hizmet veren ve anasınıfı olarak isimlendirilen bölümleri ilkokul bünyesinde kabul edilmektedir. Son yapılan düzenlemelerde bu yaş beşe kadar olmuştur.

Ama gerek kreşler ve gündüz bakım evlerinin ve gerekse anaokullarının ortak bir özelliği bulunmaktadır. O da çocukları, sosyal ve duygusal açıdan ilkokula hazırlamaktır. Çocukların, ilköğretim öncesinde, fiziksel çevre koşulları açısından daha uygun, onların dünyasına göre tasarlanmış ve renklendirilmiş ve daha önemlisi büyük çocuklarla birlikte olmadıkları bir ortamda uyum göstermeleri, özellikle evden ilk defa ayrılacak olan çekingen yapıdaki çocuklar için oldukça caziptir.