Memur, emekli ve işçi maaşları Kimlerin maaşı artacak?

Maaşlarda yeni dönem. Memur, Emekli ve işçi maaşları tamamen değişecek. Kimlerin maaşı değişecek? En son memur, emekli ve işçi maaşları tamamen değişeceği duyuruldu. İlk kez sistemin ismi sızdırıldı. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçecek. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu'nda toplanacak.

Giriş Tarihi 25 Şubat 2020, 10:00 Güncelleme 08 Mart 2020, 16:59
Memur, emekli ve işçi maaşları Kimlerin maaşı artacak?

İÇİNDEKİLER

Memur, emekli ve işçi maaşları için yeni düzenleme kapıda. Bu bağlamda maaşlarda yeni dönem yaşanacak ve kimlerin maaşı artacak? Sorusu yanıt bulacak. Emeklilik Gözetim Merkezi başkanı Fırat Kuruca, Tuzla'da Organize Sanayi Bölgesinde bir panelde, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında bilgi verdi.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EMEKLİ, MEMUR VE İŞÇİ MAAŞLARINDA YENİ DÖNEM

Emeklilik Gözetim Merkezi başkanı Fırat Kuruca, Tuzla'da Organize Sanayi Bölgesinde bir panelde, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında bilgi verdi. Düzenlemelerin sürdüğünü ifade eden Kuruca, yeni sistemde tüm maaşları etkileneceğini dile getirdi.

Panelde konuşan Kuruca, Gönüllü BES'te 120 Milyar TL, OKS tarafından ise 8-9 Milyar TL civarında fon büyüklüğüne gelindiğini, 2020 yılı itibariyle OKS'den caymış kişilerin tekrar sisteme girmesi ertelenmesinin gündemde olduğunu dile getirerek, "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında yeni düzenlemler düşünülüyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi OKS'nin biraz daha gelişmiş hali. İşçiler, Memurlar ve mevcut emekliler hepsini kapsadığını dile getirdi. Türkiye'de SGK, Hazine ve Maliye Bakanlığı sadece bu sistem üzerinden yeni reform yapacaklarını dile getirdi.

Panelde BES ile ilgili güncel durum hakkında bilgi veren Kuruca, Gönüllü BES'te 120 milyar TL, OKS tarafında ise 8-9 milyar TL civarında bir fon büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi. 2020 itibariyle OKS'den caymış kişilerin tekrar sisteme girmesi konusunun ertelenmesinin gündemde olduğunu belirten Kuruca; "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında OKS ile ilgili bir takım yeni düzenlemeler düşünülüyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi OKS'nin biraz daha geliştirilmiş hali. Konuyla (takvim.com.tr) ilgili çalışmalar halen devam ediyor. Sektör olarak bizler de bu sürece katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Aslında burada, Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olması, ekonomik refahının daha yüksek noktalara taşınabilmesi, bireylerin emeklilik dönemleri için ciddi bir birikim yapması hedefleniyor.

Bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılayacak aracın da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun ne şekilde dizayn edileceğini, 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalarda biraz daha somut olarak göreceğiz. Beklentimiz sistemin 2021 yılında hayatımıza gireceği yönünde" diye konuştu.

BES'TEKİ BÜYÜME İYİ AMA YETERLİ DEĞİL

Kuruca, "Toplam fon büyüklüğümüz 130 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Katılımcı sayısına baktığımızda ise gönüllü BES'te yaklaşık 7 milyon; OKS tarafında 5,3 milyon, yani toplamda 12,3 milyon vatandaşımızın BES'te yer aldığını görüyoruz. BES tarafında elde edilen büyüme elbette güzel fakat Türkiye için yeterli değil" dedi. 2019'un BES katılımcıları açısından oldukça iyi bir sene olduğunu da ifade eden Kuruca; "Geçtiğimiz yıl fon tipine göre yüzde 20 ile 40 arasında getiriler söz konusu oldu. Devlet katkısının ve reel getirilerin birleşmesi ile BES uzun sürede önemli bir yatırım aracı haline geliyor" dedi.

MAAŞ HESAPLAMA DEĞİŞECEK

Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde maaşta ödenecek. Bu fon sayesinde maaşlarda işveren ve işçiler arasında bir bağlantı kurulacak. Emeklilikte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dediği reform haberi tam olarak bu gibi görünüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Tamamlayıcı Emeklilik'le ilgili maaş düzenlemesini duyuracak.

SIR VERİLMEDİ

Bu kararın resmi duyurusu sorulan bakan, Ser verdi sır vermedi. Bu açıklama için büyük bir tarih düşünülüyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı Bakan Albayrak, daha sürdürülebilir bir emeklilik sisteminin vatandaşa ve ekonomiye birçok açıdan fayda sağlayacağını ifade ederek, şunları söyledi;

"Tamamlayıcı emeklilik sistemi vatandaşlarımıza emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak. Artık vatandaşlarımız, emekli olunca nasıl geçinirim kaygısı taşımayacaklar.
Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ülkemizde tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığını azaltacağız.

Bu da ekonomimizi dış müdahalelere karşı çok daha güçlü hale getirecek. Sistemde biriken fonların sermaye piyasaları üzerinden reel sektöre ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine kanalize edilmesini sağlayacağız.

Artık şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edebilecekler. Aynı zamanda, ülkemizi ileriye götürecek stratejik sektörlerdeki projeleri için ek kaynak oluşturmuş olacağız."

Bakan Albayrak, gelecek süreçte, ekonomiye bahsedilen faydaları sağlayacak güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirerek,

"Vatandaşlarımızın kazançlarına göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız.

Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu'nda toplanacak." dedi.