Bakan Varank duyurdu: İlki Antarktika'ya kuruldu

Son dakika haberine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklamada Türkiye dışındaki ilk GNSS istasyonunun Antarktika'ya kurulduğunu söyledi. Varank, "Sınırlarımız dışındaki ilk GNSS istasyonu Antarktika’ya kuruldu." dedi.

Giriş Tarihi 21 Şubat 2020, 10:10 Güncelleme 21 Şubat 2020, 10:37
Bakan Varank duyurdu: İlki Antarktika’ya kuruldu

İÇİNDEKİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Antarktika'dan müjdeli haberi son dakika olarak açıkladı. Bakan Varank, "Sınırlarımız dışındaki ilk GNSS istasyonu Antarktika'ya kuruldu." dedi.

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni gerçekleştiren Türk ekibi, uzun bir yolculuğun ardından ulaştığı Antarktika'da çalışmalarına başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 24 kişilik bilim ekibinde yer alan Harita Genel Müdürlüğü uzmanlarının Türkiye'nin sınırları dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu Antarktika'ya kurduğunu açıkladı.



Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleşen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan ekip, 15 bin kilometrelik yorucu yolculuğun ardından daha önce belirlenen 15 proje üzerinde çalışmalara başladı. Ekipte yer alan Harita Genel Müdürlüğü personeli, Dismal Adası'na Türkiye'nin yurt dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu kurdu. Türkiye'den götürülen malzemeler gemiden adaya helikopter ve botlarla taşındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 24 kişilik bilim ekibinde yer alan Harita Genel Müdürlüğü uzmanlarının Türkiye'nin sınırları dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu Antarktika'ya kurduğunu açıkladı. İstasyonunun geçici Türk Bilim Kampı'nın bulunduğu Horseshoe Adası'na 73 kilometre uzaklıkta kurulduğunu kaydeden Bakan Varank, istasyon ile kıtadaki yer şekillerinde ve buzullardaki değişimlerin takip edileceğini söyledi.

Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesinden Dr. Binbaşı Soner Özdemir, kurulan GNSS istasyonunun GPS, GLONASS, GALILEO gibi küresel navigasyon sistemlerinin verilerini alabildiğini söyledi. İstasyon ile yer kabuğu hareketlerini, buzul erimelerinden kaynaklanan değişimleri izleyeceklerini anlatan Özdemir, "Türkiye sınırlarının dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu kurmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz" dedi.



Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar ise, planlanan 15 projenin ilkini başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Seferimiz şu ana kadar hiçbir aksaklık yaşanmadan başarılı bir şekilde ilerliyor. GNSS istasyonunu ekibimizin üyeleri başarı ile kurup çalıştırarak veri almaya başladı" diye konuştu.

24 KİŞİDEN OLUŞAN EKİP 15 PROJE YÜRÜTECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferini gerçekleştiren Türk ekibinin beyaz kıtaya ulaştığını açıklamış ve ekibin, Geçici Türk Bilim Kampı'nın konuşlandığı Horseshoe Adası'nda yaklaşık bir ay boyunca bilimsel çalışmalar yürüteceğini ifade ederek "24 kişiden oluşan ekibimiz; yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanında toplam 15 proje yürütecek" demişti.