Tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? 2020 taşeron işçi ilave tediye ödeme tarihleri açıklandı!

Kamu kurum ve kuruluşta çalışan işçileri yakından ilgilendiren ilave tediye ödeme tarihleri merak ediliyordu. Özellikle Ocak ayının son günlerinde tediye ödemeleri hakkında araştırmalarda artış yaşandığı görülüyor. Kamuda işçi statüsünde çalışan her işçiye 1 yılda toplam 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Ek ödeme ve ikramiye anlamına gelen tediye, dört eşit takside bölünüp ödeniyor. 26 günlük ilave tediyenin (ikramiye) ödeme takvimi netlik kazandı. Peki, Tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? İşte o tarihler

Giriş Tarihi 29 Ocak 2020, 21:40 Güncelleme 29 Ocak 2020, 21:40
Tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? 2020 taşeron işçi ilave tediye ödeme tarihleri açıklandı!

İÇİNDEKİLER

Tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir hak ve bu haktan bütün kamu işçileri yararlanıyor. Bu kapsamda kamu ve kuruluşlarında çalışan işçiler ilave tediye ödemelerinin ne zaman yapılacağını merak ediyor. Ödemelerle ilgili bir süredir beklenen Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte ödemelere dair bilgiler...

TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

26 günlük ilave tediyenin (ikramiye) ödeme takvimi belli oldu. Cumhurbaşkanı kararına göre; bu ikramiyenin birinci yarısı 31 Ocak'ta, diğer yarısı 22 Mayıs'ta ödenecek. Bu işçilerden maden işletmelerinde özellikle yeraltı işlerinde çalışanlara bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamının ise 23 Aralık'ta yapılmasına karar verildi.

İşçilere her yıl 52 gün üzerinden ikramiye veriliyor. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında verilirken, yılın ikinci yarısında Cumhurbaşkanı kararıyla 26 günlük ödeme daha yapılıyor. İkramiye brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan prim ile gelir ve damga vergisi kesintisi oluyor.

Bu yıl asgari ücretle çalışan işçi 52 gün üzerinden net 3 bin 646 lira alacak. 13 günlük tutarı yani 911,73 lirası bu ay yatırılacak.

İKİNCİ TAKSİT 22 MAYIS'TA

26 günlük ikramiyenin kalan yarısı 22 Mayıs'ta ödenecek. Ayrıca yılın ikinci 6 aylık döneminde Cumhurbaşkanı kararıyla bir 26 günlük daha ikramiye ödemesi yapılacak. Bu karar ile ödeme tarihleri belli olacak.

HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞANLARA TEDİYE ÖDEMESİ YAPILIR?

6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:

Genel ve katma bütçeli kurumlar,

Özel bütçeli idareler,

Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,

Kamu iktisadi teşekkülleri,

Belediye ve özel idareler "hizmet akdi" ile çalışan işçiler.

İLAVE TEDİYE NEDİR?

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde kadroya geçen işçilere, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaksızın devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait olan bir kurumlarda kadroya geçen işçilere yılda 52 günlük tediye ödenmesi gerekmektedir.