Tediye ne zaman ödenecek? KHK'lı 4/D'li Taşeron işçilere müjde! Kadro, yüzdelik dilim, zam, ikramiye ve tayin...

Taşeron işçi - Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan binlerce işçi tediye ödemeleri hakkında araştırma yapıyor. Özellikle Ocak ayının son günlerine yaklaştığımız şu günlerde tediye ödeme tarihleri hakkında araştırmalarda artış yaşandığı görülüyor. Ayrıca 4D'li Taşeron işçi statüsünde olanlar haklarında yapılacak olan düzenlemeleri merakla bekliyorlar. Taşeron olarak başlayıp kadroya geçen işçilerin maaşlarında ne kadar artış olacak? Ek zam, yüzdelik dilim, ikramiye ve tayin konularında merak edilen tüm soruların detayları haberimizde.

Giriş Tarihi 27 Ocak 2020, 09:22 Güncelleme 27 Ocak 2020, 09:22
Tediye ne zaman ödenecek? KHK’lı 4/D’li Taşeron işçilere müjde! Kadro, yüzdelik dilim, zam, ikramiye ve tayin...

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçi - Kadroya geçen 900 bin işçinin aldığı ödemelerin başında ilave tediye ikramiye ödemesi geliyor. 2019 yılının Aralık ayında son taksitler ödenmişti. Çalışanlar yeni yıldan itibaren ilave tediye ödemesini almaya başlayacak. İlk taksit ödemesi ile 3 Mart tarihine kadar gerçekleştirilecek. Taşeron işçiler ile ilgili merak edilen tüm gelişmeleri başlıklar halinde topladık. Ek zam, yüzdelik dilim, ikramiye, tayin konularında, asgari ücrete göre maaş zammı olacak mı olmayacak mı? Tüm merak edilen soruların cevaplarını ara başlıklar altında bulabilirsiniz.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

2020 YILI TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

4 farklı taksit halinde ödenecek tediye ödemelerinin Resmi Gazete'de yayımlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belli olacak. Karar yayımlandıktan sonra ilk iki ilave tediye ödemelerinin tarihleri açıklanacak.

2019 yılında 31 Ocak, 31 Mayıs, 9 Ağustos ile 13 Aralık tarihlerinde ilave tediye ödemesi yapıldı. Buna göre Ocak ayı tediye ödemelerinin Ocak ayı sonunda yatırılması bekleniyor. İlave tediye ödemeleri, işçilerin aldığı maaşa göre hesaplanmaktadır. Brüt ücret üzerinden yapılan hesaplamada en düşük ilave tediye ödemesi, asgari ücret + yüzde 4 zam üzerinden yatırılacak.

2020 asgari ücret miktarı + yüzde 4 zam sonrası brüt en düşük işçi maaşı 3060 TL olacak. Bu brüt ücrete göre hesaplama yapıldığında işçiler Ocak 2020 'de 926 TL ilave tediye ödemesi alacak.

NE KADAR İKRAMİYE ÖDEMESİ YAPILACAK?

İlave tediye ödemesi maaşa göre hesaplanır. Buna göre işçilerin brüt ücretlerine göre yapılan hesaplamalar sonucunda 2020 ilk taksit ödemesi en az 920 Tl olması bekleniyor. Öncelikle resmi gazetede Cumhurbaşkanlığı kararı açıklanması bekleniyor.

4/D İÇİN İKRAMİYE VE EK ÖDEME DÜZENLEMESİ

Kamu kurumlarında çalışan işçilere tediye ikramiyesi dışında yapılan ödemelerin tutarlarında zam bekleniyor. Öyle ki bu konuda 75 TL bayram ikramiyesi alan işçiler, 100 TL veya biraz daha üzerinde eğitim desteği alıyorlar. Bu iki ödeme konusunda da zam yapılması bekleniyor.

TAŞERON İŞÇİLERE TAYİN HAKKI

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilere tayin hakkı konusu son günlerde gündemde. Bu konuya ilişkin açılan bir davada işçinin haklı bulunması ve eş durumundan tayin kararı verilmesi işçileri umutlandırdı. Bu çerçevede 2020 yılında yapılacak görüşmelerde tayin hakkı konusunun mutlaka gündeme gelmesi bekleniyor. Hükümetin bu konuda henüz bir açıklaması bulunmazken taşeron işçiler belli şartlar altında da olsa tayin hakkı için müjde bekliyorlar.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

Düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

TAŞERON İŞÇİYE YENİ ÜCRETLER NASIL BELİRLENECEK?

Yerel mahkemenin verdiği karara göre, asgari ücretin fazlasına çalışan emekçilerin ücreti yeni asgari ücrete yükseltilecek. Hizmet alım ihaleleri ve bireysel iş sözleşmesinde belirlenen yüzde fazlası (%10, %20… vb) ise yeni asgari ücret esas alınarak belirlenecek.Asgari ücretin yüzde fazlasına çalışan emekçilerin bu şekilde tespit edilen yeni ücretlerine, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Yüksek Hakem Kurulu kararı ile imzalan toplu iş sözleşmesinde belirtilen ücret zammı uygulanacak. İşçi hizmet alım ihalelerine ile bireysel iş sözleşmelerine göre asgari ücretin % 10 fazlası ile çalışıyor ise; 1 Ocak 2019 tarihinde uygulanacak 85,28 TL/gün brüt asgari ücretin %10 fazlası 93,80 TL/gün brüt üzerine %4 oranında zam yapılarak, 97,55 TL/gün brüt olarak ücreti tespit edilecek. Yine, işçinin ücreti asgari ücretin %20, %30, %40, %50 ve katları ise, bu örnek hesaplama temel alınarak 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle ödenecek ücretlerin tespit edilmesi gerekecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI DETAYI

Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacak. 2019 yılının son haftasında yapılacak açıklamada 2020 yılının tamamında geçerli olacak Asgari ücret görüşmeleri öncesi bugün bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada asgari ücretin 2020 yılında 2500 TL seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi. Kadroya geçen işçiler ise 2020 yılı Ocak ayında yüzde 4 YHK zammı alacak. Ancak şimdi 2020 TL alan bir işçinin maaşı 2020 yılında 2108 TL , 2200 TL alan bir işçinin maaşı , yüzde 4 zamla 2020 yılınca 88 TL zamlanıp 2288 TL olacak. Bu da asgari ücretin altında bir maaş alacaklar anlamına gelmektedir.

İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda taşeron işçilerin maaşlarında da iyileştirme yapılacak ve asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda ise kadroya geçen taşeron işçilerin en düşük maaşı 2600 TL olacak.

İLAVE TEDİYE NEDİR?

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde kadroya geçen işçilere, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaksızın devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait olan bir kurumlarda kadroya geçen işçilere yılda 52 günlük tediye ödenmesi gerekmektedir.