Tediye ödemeleri ne zaman yatırılacak? 2020 yılı taşeron işçisi ilave tediye ödeme tarihleri netleşti mi?

Şubat ayının son günlerine yaklaştığımız şu günlerde tediye ödemelerinin hangi tarihte yapılacağı vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Ülkemizde farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler tediye ödemeleri için Resmi Gazete'de yer alacak duyuruyu bekliyor. Ödemelerle birlikte taşerondan kadroya geçen işçiler ve kamu işçileri ikramiye almaya hak kazanacak. Peki, Tediye ödemeleri ne zaman yatırılacak? 2020 yılı taşeron işçisi tediye ödeme tarihleri netleşti mi?

Giriş Tarihi 24 Ocak 2020, 19:26 Güncelleme 24 Ocak 2020, 20:19
Tediye ödemeleri ne zaman yatırılacak? 2020 yılı taşeron işçisi ilave tediye ödeme tarihleri netleşti mi?

İÇİNDEKİLER

Binlerce işçi özellikle şu günlerde arama motorlarında tediye ödeme tarihleri hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Kamuda işçi statüsünde çalışan her işçiye 1 yılda toplam 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Ek ödeme ve ikramiye anlamına gelen tediye, dört eşit takside bölünüp ödeniyor. Bu kapsamda "Tediye ödemeleri ne zaman yatırılacak?" sorusu işçilerinde gündeminde yer alıyor. Peki, 2020 yılı taşeron işçisi ilave tediye ödeme tarihleri netleşti mi? İşte detaylar...

2020 YILI TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

4 farklı taksit halinde ödenecek tediye ödemelerinin Resmi Gazete'de yayımlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belli olacak. Karar yayımlandıktan sonra ilk iki ilave tediye ödemelerinin tarihleri açıklanacak.

2019 yılında 31 Ocak, 31 Mayıs, 9 Ağustos ile 13 Aralık tarihlerinde ilave tediye ödemesi yapıldı. Buna göre Ocak ayı tediye ödemelerinin Ocak ayı sonunda yatırılması bekleniyor.

İlave tediye ödemeleri, işçilerin aldığı maaşa göre hesaplanmaktadır. Brüt ücret üzerinden yapılan hesaplamada en düşük ilave tediye ödemesi, asgari ücret + yüzde 4 zam üzerinden yatırılacak.

2020 asgari ücret miktarı + yüzde 4 zam sonrası brüt en düşük işçi maaşı 3060 TL olacak. Bu brüt ücrete göre hesaplama yapıldığında işçiler Ocak 2020 'de 926 TL ilave tediye ödemesi alacak.

HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞANLARA TEDİYE ÖDEMESİ YAPILIR?

6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:

Genel ve katma bütçeli kurumlar,

Özel bütçeli idareler,

Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,

Kamu iktisadi teşekkülleri,

Belediye ve özel idareler "hizmet akdi" ile çalışan işçiler.

İLAVE TEDİYE NEDİR?

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde kadroya geçen işçilere, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaksızın devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait olan bir kurumlarda kadroya geçen işçilere yılda 52 günlük tediye ödenmesi gerekmektedir.