Asgari ücret 4. son toplantı bugün yapılacak mı? 2020 Asgari ücret zammı bugün açıklanacak mı?

Asgari ücret 2020 zammı heyecanla bekleniyor. Doğrudan 7 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret için çalışmalar devam ediyor. Üçüncü toplantısını geçtiğimiz gün tamamlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü ve son toplantısı merakla bekleniyor. Peki, Asgari ücret 4. son toplantı bugün yapılacak mı? 2020 Asgari ücret zammı bugün açıklanacak mı?

Giriş Tarihi 24 Aralık 2019, 09:52 Güncelleme 24 Aralık 2019, 10:59
Asgari ücret 4. son toplantı bugün yapılacak mı? 2020 Asgari ücret zammı bugün açıklanacak mı?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret 4. son toplantı bugün yapılacak mı? Asgari Ücret Tespit Komisyonu geçtiğimiz gün TİSK'in ev sahipliğinde üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. 2020'de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek için komisyon dördüncü kez toplanacak. Son toplantı Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat toplantının 24 ya da 25 Aralık'ta yapılacağını açıklamıştı. Peki, Asgari ücret 4. son toplantı bugün yapılacak mı? 2020 Asgari ücret zammı bugün açıklanacak mı? İşte konu ile ilgili detaylar...

ASGARİ ÜCRET SON TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. son toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat son toplantının 24 ya da 25 Aralık tarihlerinde yapılacağını açıklamıştı. Toplantı tarihi bakanın programının netleşmesinin ardından kesinleşecek. Asgari ücretin açıklanacağı tarih belli olduğunda haberimizin içeriğinde yer alacak.

DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

ASGARİ ÜCRET MİLYONLARIN CEBİNE YANSIYACAK

MİLYONLARCA çalışanın gözü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "inşallah jestimizi yaparız, tarafları memnun edecek bir adımı atarız" dediği asgari ücrette son tur görüşmelerine çevrildi. Yeni asgari ücretle birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi, cezalar da yeniden belirlenecek. Yirmi milyona yakın işçi, memurun asgari geçim indirimi arterken, genel sağlık sigortası primi, ihbar-kıdem tazminatı, askerlik, doğum borçlanması tutarları da değişecek. Buna göre, 1 Ocak itibariyle en düşük aylık ihbar ve kıdem tazminatı da artacak. Üç sendika 2 bin 578 liradan geri adım atmayacaklarını ifade ederken, işveren tarafı da 1 milyon 681 bin işyerinin yararlandığı 100 liralık asgari ücret desteğinin 200 liraya çıkarılmasını ve tüm işletmeleri kapsamasını istedi.

TEKLİFİ BAŞKAN ERDOĞAN'A GÖTÜRECEK
Asgari Ücret Komisyonu dördüncü ve son toplantısının Salı günü yapılması bekleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleşecek son toplantıda 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret netleştirilecek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantı öncesi taraflarla uzlaşma sağlanamazsa teklifleri Başkan Erdoğan'a götürecek. Nihai kararın Başkan Erdoğan'ın katkısıyla belirlenmesi bekleniyor.

ÇALIŞAN ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK
Geçen hafta TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu asgari ücret tespitinde dikkate alınan bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştı. Kurum, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak hesaplandı. Toplantının ardından Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak açıklama yaparak 2 bin 578 liradan geri atmayacaklarını açıkladı. TİSK de toplantılarda asgari ücret desteğinin kapsamının genişletilmesini, 100 liradan 200 liraya çıkarılmasını, İşsizlik Sigorta Fonu'ndan işveren payının alınmamasını istedi. Asgari ücret pazarlıkları sürerken konu geçen hafta Malezya programı sırasında Başkan Erdoğan'a soruldu.

BAŞKAN ERDOĞAN: JESTİMİZİ DE YAPARIZ
Başkan Erdoğan, "Asgari ücret konusunda müjdeniz olacak mı?" sorusuna karşılık "İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız" değerlendirmesinde bulundu.

TİSK: DESTEK 200 LİRAYA ÇIKSIN
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu pazarlıklar süresince herhangi bir rakam telaffuz etmedi. TİSK Yönetimi, ülkedeki mevcut ekonomik tablonun üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açısından vergisini düzenli ödeyen, çalışanın sigorta primini düzenli yatıran işletmelerin varlığını sürdürebilmesini gerekli kıldığını belirterek, yeni asgari ücretin dengeler gözetilerek belirlenmesinden yana olduklarını bildirdi. Açıklamada, "Yeni asgari ücret, gerçekçi bir bakış açısıyla mevcut istihdamı koruyacak, 1.5 milyonu genç olmak üzere 4.5 milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı" denildi. Asgari ücret desteği 200 lira olmasını ve tüm işverenleri kapsamasını isteyen işveren tarafının diğer talepleri şöyle:
"Yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020 yılı için alınmamasını, SGK İşveren Desteği'nin yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyoruz."