Erken emekli olmanın 5 yolu | Erken emeklilikten kimler yararlanabilir, şartları neler?

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali emekli olup iyi bir maaşa kavuşmak. Ülkemizde erken emeklilik için 5 önemli fırsat var. Peki bu fırsatlar neler? Kimler erken emekli olabilir, şartları neler? Erken emeklilikle ilgili detaylar haberimizde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2019 Güncelleme 09 Aralık 2019, 08:03
Erken emekli olmanın 5 yolu | Erken emeklilikten kimler yararlanabilir, şartları neler?

İÇİNDEKİLER

Çalışanların en büyük hayali emekli olup iyi bir maaşa kavuşmak. Ülkemizde erken emeklilik için 5 önemli fırsat var.
✔ Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün kazandırıyor. Burada tek şart, çocukların sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması.
✔ Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor.
✔ Kısmi emeklilik denilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlıyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıkıyor.
✔ Sağlık durumları elverişli olmayanlar için iki türlü erken emeklilik imkanı bulunuyor. Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.
✔ Fiili Hizmet Süresi Zammı da erken emeklilik getiriyor. Madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar bu imkandan yararlanıyor.

ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN