KYK borcu geri ödemesi kalktı mı? KYK affı çıktı mı?

KYK borçları ve vatandaşların sorun yaşadığı diğer konulara dair düzenleme paketinin Aralık sonunda duyurulacağı öne sürüldü. Bu ekonomi paketi içerisinde KYK öğrenim kredisi borçları yer alacak.

Giriş Tarihi 09 Aralık 2019, 10:31 Güncelleme 18 Aralık 2019, 09:39
KYK borcu geri ödemesi kalktı mı? KYK affı çıktı mı?

İÇİNDEKİLER

KYK borçlarının yeniden yapılandırılması için kollar sıvandı. 5 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren çalışmanın 2020 yılında hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Yani Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açılanan yapılandırma çalışması, 2020 yılı içinde tamamlanacak. Mevcut borcu üzerine faiz işleyen kişilerin faiz borçlarının silinmesi ve yeniden taksitlendirilmesi sağlanacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

İŞ BULAMAYANLAR KYK BORÇLARINI ERTELEYEBİLECEK

Son yıllarda öğrenim kredisi nedeniyle sorun yaşayan birçok kişiden gelen talepler üzerine harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, konu hakkında yeni bir çalışma başlatmıştır. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda KYK borçlarına ilişkin yeni düzenlemenin müjdesini veren Berat Albayrak, yaklaşık 250 bin üniversite öğrencisinin KYK borçlarını ödeyemediği için hakkında işlem başlatıldığının altını çizen Bakan Albayrak, borçların silinmesi için imza kampanyası başlatan öğrencilerin taleplerine karşılık vermiştir. Meclis gündemine taşınan borçlar hakkında yeni çalışmaların başladığı ifade edilmiştir. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan kişiler hakkında da yeni çalışmaların yapılacağı ifade edilmiştir.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor.

Sorun da burada başlıyor. Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL'lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.

5 MİLYON KİŞİNİN BORCU VAR

Yaşanan sıkıntı, iş bulamayan mezunların, bunu zamanında beyan etmemelerinden kaynaklanıyor. Gidip daha önceden, işsiz olduğunu bildirirlerse, sıkıntı yaşanmaz!.." diye cevap vermişti. Ertelemelere rağmen son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan kişi sayısı 5 milyona ulaştı. Bunlardan 280 bin kişinin hesaplarına haciz uygulandı.

KYK ÇALIŞMASI 2019 YILI SONUNDA AÇIKLANACAK

Maliye Bakanlığı tarafından ele alınan KYK borçları ve vatandaşların sorun yaşadığı diğer konulara dair düzenleme paketinin Aralık sonunda duyurulacağı öne sürüldü. Bu ekonomi paketi içerisinde KYK öğrenim kredisi borçlarının dışında ayrıca daha önce vergi ve harçlar ile ilgili borçlarını yapılandırmış ama yapılandırma hakkını kaybetmiş vatandaşlar için yeni haklar sunulacak. Bunun dışında pakette esnaflar için ahilik sistemine dair düzenlemeler de yer alacak.

KYK KREDİ BORÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

KYK kredi borçlarından haberdar olmayan öğrenciler nasıl bilgi elde edeceklerini merak ediyor. KYK kredi borçları, vergi sorgulama sisteminden öğrenilebiliyor. E-Devlet üzerinden de KYK borçları görüntülenebiliyor.

KYK BORCU NASIL HESAPLANIR?

Öğrenim süresi boyunca alınan toplam kredi miktarına Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Yani kısaca alınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi şeklindedir.

Öğrencilerin ödeyecekleri kredi borcu, öğrencilerin öğretimi süresince kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir. Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edildiğinden borcun alınmış olan kredi miktarını geçmesi mümkün olmaktadır. Bundan dolayı böyle bir sınırlama getirilmiştir.