Ev hanımları hangi şartlarda emekli olur? Ev kadınları nasıl erken emekli olabilir?

Ülkemizde emekli olmak için gün sayan milyonlarca vatandaş var. Kadınların çalışma hayatına katılması için teşvikler sunulurken günümüzde binlerce kadın üretim ekonomisine katkı vermek için farklı meslek gruplarında görev alıyor. İş hayatına katılmayan kadınlar ise evden yaptığı bazı işlerle evin geçimine katkı sunuyor. Bu kapsamda merakla araştırılan soruların başında "Ev hanımları hangi şartlarda emekli olur?" sorusu yer alıyor. Peki, ev kadınları nasıl erken emekli olabilir? İşte bilinmesi gerekenler...

Giriş Tarihi 29 Kasım 2019, 19:20 Güncelleme 29 Kasım 2019, 19:20
Ev hanımları hangi şartlarda emekli olur? Ev kadınları nasıl erken emekli olabilir?

İÇİNDEKİLER

Günümüzde milyonlarca vatandaş emekli olmanın hayaliyle çalışma hayatına devam ediyor. Kadınların iş hayatına katılmaları için teşvikler devam ederken iş hayatına katılmayan ev hanımları ise evin ekonomisine evden yaptığı işlerle katkı sunuyor. Ailesini geçindiren kadınların düşük primle emekli olma hakları da bulunuyor. Peki, ev hanımları hangi şartlarda emekli olur? Ev kadınları nasıl erken emekli olabilir? İşte detaylar...

EV HANIMLARI HANGİ ŞARTLARDA EMEKLİ OLUR?

İsteğe bağlı sigorta

Ev kadınları Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak, sigortalı olabiliyor, düzenli prim ödeyerek, emeklilik hakkını da alabiliyor. Sigortalılık süresi ise SGK'ya yapılan başvurunun kayıtlara geçmesi ile başlıyor. Ödenecek prim için altı ve üst sınır var. En az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar.

Detaylar için bir sonraki sayfaya geçiniz...

2019 yılında ödenecek aylık en az 815.6 lira. Bunun yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12'si ise genel sağlık sigortası primidir. İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar devletin sunduğu tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.

Yaş haddinden...

Peki, isteğe bağlı sigortalı olan ev kadınları ne zaman emekli olur? İsteğe bağlı sigortalılık Bağkur'lu kapsamında değerlendiriliyor ve emeklilik için de Bağkur şartları uygulanıyor.

Bugün isteğe bağlı emeklilik sistemine giren bir ev kadını, 9.000 gün prim ödemek durumunda. Bunun bir de yaş haddi var. 1 Mayıs 2008'den sonra sigortalı olanlar 5.400 gün prim ödeyerek 61 yaşında emekli olabiliyor.