Dolar son dakika... FED'in kararının ardından dolarda düşüş! Dolar ne kadar oldu?

Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün başlayan toplantısı, bugün sona erdi. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed beklentiler doğrultusunda faizlerde 25 baz puan indirdi. Gün içerisinde 5,50 - 5,56 aralığında hareket eden Dolar/TL kuru, Fed'in faiz kararı karşısında sert bir hareket yapmadı.

Giriş Tarihi 31 Temmuz 2019, 21:18 Güncelleme 31 Temmuz 2019, 21:56
Dolar son dakika... FED’in kararının ardından dolarda düşüş! Dolar ne kadar oldu?

İÇİNDEKİLER

Piyasalarda tüm gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimi yaptı. Fed'in 25 baz puan faiz indirimi kararı aldığı açıklandı. Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün başlayan toplantısı, bugün sona erdi. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed beklentiler doğrultusunda faizlerde 25 baz puan indirdi.

Fed beklentiler doğrultusunda faizlerde 25 baz puan indirdi. Fed yüzde 2.25-2.50 olan faizi, yüzde 2.00-2.25'e çekmiş oldu.

11 YIL SONRA İLK KEZ
10 Temmuz'da Washington'da Temsilciler Meclisi Finansal Komistesi'nde konuşan Fed Başkanı Powell'ın endişelerini sıralaması piyasalar tarafından gerçekleştiği gibi 'faiz indirimi' olarak algılandı. Fed böylelikle 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu.

BEKLENTİLER DE İNDİRİM YÖNÜNDEYDİ
Fed öncesi gerçekleştirilen anketlerde yüzde 95'lere yakın ekonomistin ortak değerlendirmesi 25 baz puan indirim şeklinde olmuştu. Küresel piyasalar bu noktada fiyatlanmış durumdaydı. Ekonomistlerin çoğunluk olamayacak bir kısmı ise Fed'in 50 baz puan faiz düşürmesini öngörüyordu.

DOLAR'DA SON DURUM
Gün içerisinde 5,50 - 5,56 aralığında hareket eden Dolar/TL kuru, Fed'in faiz kararı karşısında sert bir hareket yapmadı.

Dolar şu anda 5,61 seviyelerinden işlem görüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, başkan seçildiğinden beri yüksek faizlerden yakınıyor ve bu durumun ABD ekonomisine zarar verdiğini belirtiyordu. Sık sık FED'e eleştiriler getiren Trump, faiz indirimi beklediğini belirtiyordu.

Trump'ın bu ısrarlı tutumu ve ekonomik gelişmeler FED'i de faiz indirimine ikna etti.

POWELL FAİZ İNDİRİMİ YAPILACAĞINI İMA ETMİŞTİ
Geçtiğimiz haftalarda ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşan FED Başkanı Jerome Powell, temel ekonomik görünümün güçlü seyretmeye devam ettiğini, istihdam piyasasının güçlü olduğunu ve enflasyonun, komitenin yüzde 2 hedefine doğru zaman içerisinde ilerleyeceğini söylemişti.

Powell, "buna rağmen son aylarda görünüm üzerindeki belirsizlikler arttı. Özellikle son aylarda önde gelen bazı ekonomilerdeki ivmenin yavaşladığı görülüyor. Bu zayıflama ABD ekonomisini de etkileyebilir. Dahası, ticaret gelişmeleri, federal borç tavanı ve Brexit dahil politika konuları daha henüz çözümlenmedi" şeklinde konuşmuştu.