2019 KOSGEB hibe destek kredisi nasıl alınır? KOSGEB hibe kırsal tarım ve KOBİ destek başvuru şartları neler?

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 2019-2020 yıllarındaki pilot uygulama kapsamında Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin'de kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul veya üniversite mezunu olanlar, mahallinde uygulayacakları projelere 100 bin liraya kadar hibe alabilecek. Peki KOSGEB hibe kırsal tarım destekleri ve şirket başvuru şartları neler? KOSGEB hibe destek kredisi nasıl alınır?

Giriş Tarihi 12 Temmuz 2019, 10:26 Güncelleme 12 Temmuz 2019, 10:53
2019 KOSGEB hibe destek kredisi nasıl alınır? KOSGEB hibe kırsal tarım ve KOBİ destek başvuru şartları neler?

İÇİNDEKİLER

2019 KOSGEB hibe destek kredisi nasıl alınır? KOSGEB hibe kırsal tarım destekleri ve şirket başvuru şartları neler? Tarımsal faaliyetlerin uzman kişiler tarafından yapılmasını teşvik amacıyla Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin'de kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul veya üniversite mezunu olanlara, tarımsal projeleri için 100 bin liraya kadar hibe verilecek. Hayvansal ve bitkisel ürünler, su ürünleri, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimiyle bunların işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler karar kapsamında desteklenecek.

Desteklerin ödenebilmesi için, hibe sözleşmesinin imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması gerekecek. Hibe desteklerinden sadece bir kez yararlanılabilecek. Tarım ve Orman Bakanlığının söz konusu projelere yönelik diğer hibe programlarına dahil olanlar, bu karar kapsamındaki desteklerden faydalanamayacak.

KGF DESTEKLEYECEK

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) öncelikli sektörlerde verimliliği artıran projelerde kullanılmasına ağırlık verilecek. Fon'un yüzde 50'si imalat sanayi sektörlerinde yatırım-ihracat kredilerine tahsis edilecek.

SANAYİYE ÖNCELİK

Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın öz sermayesi 10 milyar lira yükseltilecek, sanayi yatırımlarına desteği artırılacak. Banka, Türkiye Kalkınma Fonu'nu kuracak.

GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde fonların fonu oluşturulacak.

YATIRIM KREDİLERİNDE DESTEK

Öncelikli ürünlerin üretimi için kredilere ilave destek sağlanacak.

GİRİŞİM SERMAYESİ

Kalkınma ajansları eliyle bölgesel girişim sermayesi uygulaması başlatılacak.

İMALATA DESTEK

Finansal destek sağlayan kurumların, bankaların imalat sanayii ihtiyaçlarına yönelik uygulamaları güçlendirilecek. Bu firmaların uzun dönemli getiriyi hedefleyerek risk almalarını sağlayacak, güçlü-yenilikçi finansmana erişimi kolaylaştıran bir yapı kurulacak.

KREDİ YÜZDE 50'YE ÇIKIYOR

KOSGEB desteklerinden imalat sanayine ayrılan pay kademeli yüzde 75'e çıkarılacak.

Öncelikli imalat sanayii sektörlerine ayrılan pay ise yüzde 50'ye çıkarılacak.

SİGORTA-GARANTİ

Kredilerle birlikte sigorta-garanti programları çeşitlendirilecek. Eximbank tarafından ihracatçı firmaların ihracat alacakları ve ülkemizde üretilmeyen girdileri için kullanacakları vadeli işlem piyasası işlemlerine yönelik destek programı oluşturulacak.

KATILIMA VERGİ DESTEĞİ

Öncelikli sektör yatırımlarının finansmanında katılım bankalarınca sunulan ortaklık yöntemleri desteklenecek.

BÜYÜMEYE DESTEK

Firmaların büyümelerine yönelik finansman imkânları artırılacak. Uygun-esnek koşullu krediye erişim kolaylaşacak.

EMEKLİLİK FONLARI

Tasarruf olanakları artırılarak, bu fonlarda oluşan kaynakların sanayinin büyümesine yönlendirilmesi teşvik edilecek.

ŞİRKET EVLİLİKLERİ

Firma birleşme ve satın almaları kredilendirilecek. Sanayi ve teknoloji şirketlerinin tahvil ihracı, kitle fonlaması gibi yollarla bankacılık dışı doğrudan finansman uygulamalarının çeşitlendirilmesi sağlanacak.

VARLIK FONU GÜÇ KATACAK

Türkiye Varlık Fonu büyük ölçekli yatırımlara destek olacak.

TEŞVİKTE YENİ DÖNEM

Yatırım teşvik sistemi kapsamında, öncelikli sektörlerde belirlenecek ürünlerin üretimine yönelik ilave kredi sağlanacak.

TAŞINIR REHNİ İLE KREDİ

Taşınır rehni yoluyla krediye erişime ilişkin sistem ve süreçler etkinleştirilerek bu yolla imalat sanayii sektörlerine kredi kullandırma imkânları artırılacak.

FIRSAT VE RİSK VURGUSU

Kalkınma Planı'nda küresel ekonomide korumacı ticaret politikası eğilimleri, Çin ekonomisindeki ivme kaybı, Brexit'e ilişkin gelişmeler ve özel sektörün yüksek borçluluğunun "risk" unsuru olmaya devam edeceği vurgulandı. Gelişmiş ülkelerin para politikalarındaki destekleyici duruşun devam etme eğiliminin ise kırılganlıkları öteleyebilecek "fırsat" olarak ortaya çıktığının altı çizildi.

KOSGEB DESTEK KREDİSİ NASIL ALINIR?

1990 yılında kurulan KOSGEB, hibe ve destek kredileriyle vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Vatandaşlar küçük ya da orta ölçekli işletmelerin üretim kapasitelerini artırmak, AR – GE konusunda kendini geliştirmek, kurumsallaşma gibi özelliklere de sahip olabilmek için de KOSGEB destek kredisi alabilirler. KOSGEB hibe ve desteklerinden yararlanmak isteyenler ilk olarak online sistem kayıt yaptırmalıdır, başvuru işlemi ücretsiz olarak gerçekleştirilir.

KOSGEB KREDİSİ NASIL ALINIR?

KOSGEP hibe ve desteklerinden yararlanmak için ilk olarak; KOSGEB'e üye olunmalıdır. Bunun için KOSGEB'e giriş yaptıktan sonra şifre ve kullanıcı almak gerekir. Bu esnaf için de KOBİ'ler için de gerekmektedir. KOSGEB'e üye olan KOBİ'ler KOSGEB KOBİ beyannamesini doldurmalı ve kredi başvurusu için KOSGEB veri tabanına kayıt olmalıdır. KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için ise KOSGEB girişten girip bütün bilgilerinizi, vergi numaranızı yazmanız gerekir. Bu şekilde kayıt birkaç dakikada yapılabilmekledir.

TEŞVİKLER VE DESTEKLER HANGİ SEKTÖRLERİ KAPSIYOR?

Gıda ürünlerinin imalatı
İçeceklerin imalatı
Giyim eşyalarının imalatı
Kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı
Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı
Ana metal sanayii
Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı
Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması
Bina inşaatı
Özel inşaat faaliyetleri
Toptan ve perakende ticaret
Konaklama
Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri
Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleriyle ilgili faaliyetler
Büro yönetimi, büro desteği ve iş destek faaliyetleri.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

- İşe başlamanın kanuni süreçte bildirilmiş olması
- Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından idare edilmesi
- Tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla uygun şartları (29 yaşını doldurmamış olma şartı da dahil) taşıması
- İşletmenin üçüncü dereceye kadar akrabadan devralınmamış olması
- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.