Yeni askerlik sistemi yasalaşır ve yürürlüğe girerse, binlerce genç erken terhis olacak

Yeni askerlik sistemi bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Bu hafta yasalaşır ve yürürlüğe girerse, binlerce genç erken terhis olup bayramı evinde ailesiyle geçirecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2019 Güncelleme 28 Mayıs 2019, 08:01
Yeni askerlik sistemi yasalaşır ve yürürlüğe girerse, binlerce genç erken terhis olacak

İÇİNDEKİLER



Yaklaşık
130 bin askerin gözü bu hafta Meclis'te olacak. Bu hafta yeni askerlik düzenlemesi yasalaşır ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerse, binlerce genç terhis olup bayramı evinde ailesiyle geçirecek. Yeni düzenlemeyle birlikte zorunlu askerlik 6 aya inecek. Yeni askerlik düzenlemesiyle uzun dönem-kısa dönem ortadan kalkacak. Uzun dönem için askerde olanlardan 6 ayı dolduran erler yasanın yürürlüğe girmesiyle hemen terhis olacak. Şu anda silah altında uzun dönem için askerde olan 350 bin er bulunuyor. Düzenleme geçen hafta AK Parti tarafından yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Aynı gün Danışma Kurulu kararıyla gecikilmeden komisyonda görüşülerek kabul edildi. Teklifin bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.


145 BİN KONTENJAN
Yeni askerlik düzenlemesinde en dikkat çeken başlıklardan biri de bedelli askerlik düzenlemesinin kalıcı hale getirilmesi. İsteyenler yoklama kaçağı ve bakaya olmadıkları sürece bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlikte yaş sınırı olmayacak. 20 yaşında olan da bedelli askerlikten yararlanacak. Bedelli ücreti 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak. Bugünkü rakamla bu yaklaşık 31 bin lira ediyor. Bedelli askerlikten yararlananlar 1 ay temel eğitim alarak askerliğini tamamlamış sayılacak. Bu yılki bedelli askerlik için ayrılan kontenjan 145 bin. Başvurular Aralık ayına kadar yapılabilecek.


UZATMAYI SEÇENE 2.020 TL HARÇLIK
Askerlik görevinin ilk 6 ayını tamamlayan ve ikinci 6 aya uzatma tercihini kullanan gençlere bazı avantajlar sağlanacak. Personel, sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte daha avantajlı olacak. Böylece bir meslek sahibi olma imkanına kavuşacak. Subaylığa kadar giden bir yol açılmış olacak. Uzman erbaşlığa ve sözleşmeli erliğe müracaatları diğer personele nazaran 100 üzerinden 20 puan avantajlı olarak değerlendirilecek. Halen net 2 bin 20 lira olan asgari ücretten az olmamak kaydıyla harçlık alacaklar. Böylece hem kendileri hem aileleri hem de devlet açısından istihdam açılmış olacak.