Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek? Milyonların beklediği tarih belli oldu

Bayram ikramiyesinin tarihi belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaklaşık 12 milyon emekliye bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarihi açıkladı. Bayram öncesinde emeklilerinin yatacağı tarih merakla bekleniyordu. Peki, emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek? Emekli bayram ikramiyesi ne zaman hesaba yatar?

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2019, 16:04 Güncelleme 25 Mayıs 2019, 16:04
Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek? Milyonların beklediği tarih belli oldu

İÇİNDEKİLER

Müjde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan geldi. Emekliler ikramiyelerinin bayramın 1. ya da 2. günü yatma ihtimaline karşı konuşuyorlardı fakat, devletten açıklama geldi ve ikramiyelerin bayramdan önce yatırılacağı bildirildi. 12 milyon emekliye toplam 10.7 milyar bayram ikramiyesi yatırılacak. Peki, emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek? Emekli bayram ikramiyeleri ne zaman hesaba yatacak? İşte konu ile ilgili detaylar...

EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Bayram ikramiyesinin ne zaman yatacağı konusunda meraklı bekleyiş sona erdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk müjdeli haberi paylaştı. Bakan Selçuk'un yaptığı açıklama göre, Ramazan Bayramı öncesi emekli ikramiyeleri 31 Mayıs'ta ödenecek.

Bayram ikramiyesi geçen yıl çıkarılan yasayla sabit olarak belirlenirken 1000 liralık tutar da bir değişiklik söz konusu olmayacak.

Emekli Sandığı emeklilerinin maaşları 1, 2 ve 3 Haziran'da yatacak. Emekli Sandığı emeklilerinin aylıkları her ayın 1'i ila 5'i arasında ödenmektedir. Bakan Selçuk, 4 ve 5 Haziran'a denk gelen aylık ödemelerinin 3 Haziran 2019 tarihinde Pazartesi günü yapılacağını söyledi.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR?

Vefat eden sigortalılardan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir.

Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Maaş hesaplarına yatırılacak. İkramiyelerden haciz ya da kesinti yapılamayacak.

KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLİYOR?

– SGK'dan aylık alan
– SSK, Bağ-Kur
– Emekli Sandığı emeklileri
– Ölüm aylığı alanlar
– Şehit yakını ve gaziler
– Vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar,
– Geçici köy korucuları
– Şeref aylığı alanlar
– Şampiyon sporcular,
– Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri,
– Terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR?

12 milyondan fazla emeklinin yararlandığı emekli bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2 bin TL olarak verildi. 2019 yılında Ramazan bayramında 1000 TL ve Kurban Bayramında da 1000 TL olmak üzere maaşlarla birlikte vatandaşların hesaplarına maaşları ile birlikte yatırılacak. 2019 yılında bayram ikramiyelerine zam yapılıp yapılmayacağı belli olmadı. Enflasyon oranına göre yapılacak çalışmalar neticesinde yeni rakamın netleşmesi bekleniyor.

HAZİRAN DA DAHİL

Nisan ayında dilekçe verip de mayıs ayına kadar emekli aylığı bağlanmış olan yeni emekliler de Ramazan Bayramı'nda ikramiye alabilecek. Ancak, haziranda emekli olacak kişiler ilk bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı'nda almaya hak kazanacak. Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanacak. Yeni emekliler, bu tarihten itibaren verilecek tüm bayram ikramiyelerini alabilecek, 2019'da 2 bin lirayı cebine koymuş olacak.

BAYRAMDAN ÖNCE VEFAT EDENLER

Emekli veya hak sahiplerinin bayram öncesi vefatı durumunda, hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesini varisleri alabilecek. Ölen eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanlara, hisseleri oranında ikramiye ödenecek. Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50'si bağlanmış olan eşe 500 lira; yüzde 25'i bağlanmış olan kızına ise 250 lira ikramiye ödenecek.