Bakan Albayrak, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı reformu için devrede

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı reformu için tarafları bir araya getirecek. İşte kıdem tazminatı reformunun detayları...

Giriş Tarihi 13 Nisan 2019, 00:51 Güncelleme 13 Nisan 2019, 10:09
Bakan Albayrak, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı reformu için devrede

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren kıdem tazminatı reformu, 20-30 yıldan beri tartışılıyordu. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) kapsamında ilgili tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek.

MEVCUT SİSTEMDE KIDEM TAZMİNATINDAN YARARLANABİLMEK İÇİN ŞARTLAR
Mevcut sistemde kıdem tazminatından faydalanmak için "son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olup işten çıkarılmak, emekli olmak ve vefat hali" gibi şartlar aranıyordu. Yani bu halde iken kıdem tazminatı uygulamasından sınırlı sayıda çalışan faydalanabiliyor.

Firmalar, şu anda mali hesaplarında çalışanları için "kıdem tazminatı kalemi" ayırıyor, yani kıdem tazminatını bir "gider" olarak hesaplıyor. Ancak firmalar, hesapladıkları bu kıdem tazminatı meblağlarını, banka hesaplarına nakit olarak geçirmiyor. Firmalar, çalışan işten ayrılırken (işten çıkarma hariç) nakit ödeme yapmıyor.

YAPILACAK DÜZENLEME İLE MEVCUT SORUNLAR BERTARAF EDİLECEK
Yapılacak yeni düzenleme ile kıdem tazminatı, "işverenlerin takdirinde belirsiz bir alacak" olmaktan çıkacak. İşçi sendikaları da dahil olmak üzere konuyla ilgili tüm paydaşların görüşleri alınarak kıdem tazminatının "yapılacak kesinti miktarları, sistemin kimleri kapsayacağı, birikmiş kıdem tazminatlarının durumu" gibi temel parametreleri belirlenecek.

ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMİYLE ENTEGRE FONLAMA
Yeni sistemde özel emeklilik sistemiyle entegre olacak fonlamaya dayalı bir mekanizmaya geçilecek. Çalışanlar, kıdem tazminatı fonuyla desteklenecek. Sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı bir emeklilik sistemine entegrasyon sağlanacak. Düzenleme ile kazanılmış haklar korunacak, tasarruflar artırılacak, çalışanların emeklilik döneminde ek bir gelire kavuşması temin edilecek.

BAKAN ALBAYRAK TARAFLARI BİR ARAYA GETİRECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, konuyu çözmek için yakın zamanda tüm kesimleri bir araya getirecek.