Emekliye ek ödeme ne zaman yapılacak? Ek ödeme kimlere veriliyor? Faruk Erdem detaylarını anlattı

Ocak ayında zamlı maaşlarını alan emeklilerin ek ödemelerinde de artık yaşandı. Emeklilere yüzde 4 ila 5 oranında ek ödeme yapılacak. Peki ek ödemeler ne zaman yapılacak? Ek ödeme kimlere yapılacak? Ek ödeme nasıl hesaplanır? Ek ödeme nasıl yüzde 5 oluyor? Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem detaylarını tek tek anlattı.

Giriş Tarihi 02 Mart 2019, 17:05 Güncelleme 02 Mart 2019, 17:48
Emekliye ek ödeme ne zaman yapılacak? Ek ödeme kimlere veriliyor? Faruk Erdem detaylarını anlattı

İÇİNDEKİLER

Emekliler ocak ayında zamlı maaşlarını aldı. Şimdi de ek ödemelerinde artış yaşandı. Yüzde 4 ila 5 oranındaki ek ödemelerle birlikte SGK ve Bağ-kur emeklilerin maaşları 53 lira ile 215 lira arasında artış gösterecek. Emekliye ek ödeme müjdesiyle ilgili ayrıntıları Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem anlattı.

İşte Faruk Erdem'in açıklamaları:

EMEKLİLERE YÜZDE 4-5 ORANINDA EK ÖDEME
Emeklilerin bir net maaşı var bir de buna ilaveten ek ödeme dediğimiz bir ödeme var. Bu son yıllarda çıktı çünkü daha önce vergi iadesi vardı, fişler toplanıyordu. Ama bunu bir standarta bağladı sistem ve emeklilerimize maaşlarını göre yüzde 5 ya da yüzde 4 olarak ek ödeme ödeniyor. Yani 2.000 lira net maaşı olan bir emeklinin hesabına 2.080 lira yatırılıyor. Çünkü yüzde 4'ü ek ödeme oluyor.

EK ÖDEME NASIL YAPILIR?
Bu ek ödeme ödendikten sonra net maaşla toplanıyor ve bankaya yatırılıyor. Dolayısıyla emeklimiz bankadan çektiği maaşı ek ödemesiz maaş zannedebiliyor. Çünkü zamlar da net maaşa yapılıyor.

EK ÖDEMENİN YATIP YATMADIĞINI NASIL ANLARIZ?
Bunu nasıl görebilirler? derseniz E-devlet'ten emeklilik maaş hesaplarına girdiklerinde ekranda görebilirler. E-devlet kullanmıyorlarsa SGK'ya giderek bir maaş pusulası alabilirler. Oradan da maaşlarını ve ek ödemelerini görebilirler.

EK ÖDEME NASIL YÜZDE 5 OLUYOR?
Belli maaş skalasının altındakilere yüzde 5 olarak ödeniyor. Bu oran da Ocak zammından sonra 1.224 liraya çıktı. Temmuz zammıyla birlikte bu skala da yükselecek ve yüzde 5 alanların sayısı daha da artacak. Bu ek ödemenin 2 katına çıkarılması için Türkiye Emekliler Derneği'nin de bir müracatı oldu. Kabul olursa yüzde 8 ila yüzde 10 oranında ek ödemeler ödenecek.

TEMMUZ'DA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Temmuz ayında emeklilerimizin maaşlarına zam olacak. SSK ve Bağ-kur emeklileri Ocak'tan Temmuz'a kadarki enflasyon rakamı kadar zam alacaklar. Memur emeklileri de toplu sözleşmenin üzerine enflasyon farkı alacak. Ek ödeme de dolayısıyla artacak.

EMEKLİLER VERGİ MUAFİYETİNDE ŞARTLAR NELER?
Mart ayında emlak vergisi ödemeleri de başladı. 1 Mart ile mayıs ayının sonuna kadar emlak vergilerini belediyeye gidip ödeyebiliyoruz. Burada bir muafiyet söz konusu. Emeklilere, engellilere, şehit ve gazi yakınları emlak vergisi ödemiyorlar. Şartı ise 200 metrekareden daha düşük bir eve sahip olması lazım ve emekli maaşının dışında bir geliri olmaması lazım.Yani çalışan emekliler vergi ödüyor. Bu emeklilerimz belediyeye gidip müracaat ettiklerinde emlak vergisi ödemiyorlar. 5 yıl öncesine kadar da ödedikleri emlak vergilerini geri alabilirler.

2019 yılında emekli olanlar bu haktan yararlanamayacak. Onlar için muafiyet 2020 yılında başlayacak.