Emekliye, çalışan anneye ve taşeron işçiye müjde! Faruk Erdem detaylarını anlattı

Emekliye ikramiye, çalışan annelere İŞKUR'dan yarım maaş, kadroya alınan taşeron işçilere ise maaş ve tediye müjdesi geldi. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, milyonlarca kişiye verilen müjdelerin ayrıntılarını tek tek anlattı.

Giriş Tarihi 23 Şubat 2019, 14:37 Güncelleme 23 Şubat 2019, 15:41
Emekliye, çalışan anneye ve taşeron işçiye müjde! Faruk Erdem detaylarını anlattı

İÇİNDEKİLER

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, emekli, çalışan anne ve taşeron işçiye verilen müjdelerin detaylarını açıkladı.

İşte Faruk Erdem'in açıklamaları:

EMEKLİYE KIDEM MÜJDESİ
Emeklilere verilen müjdeden başlayan Faruk Erdem, "Evde bakım parası, 65 aylığı gibi paraları alabilmek için gelirine bakılıyor insanların. 65 yaş aylığında eşinin ve kendisinin, evdeki bakım parasında da evdeki tüm insanların geliri toplanıp evdeki kişi sayısınına bölünüyor. Tabii geliri artırıcı bir gelişme oldu. Geçen sene ilk kez Ramazan ve Kuban bayramlarında emeklilere 1.000'er lira ikramiye verildi. Dolaysıyla yılda gelen bu 2.000 liralık ikramiye parası geliri artırdı. Evde gelir atınca da evde bakım parası ve 65 yaş aylığı birçok insanın kesildi. Hükümet çok hızlı bir kara aldı ve jet hızıyla bir yasa çıktı. Artık emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri gelirden sayılmayacak. Bu ne anlama geliyor? Binlerce insanın maaşının kesilmeyeceği anlamına geliyor. Geçen seneden bugüne kadar evde bakım parası kesilmiş insanlar toplu olarak almak isterse 9 bin küsür lira iade edilecek." dedi.

İŞKUR'DAN ÇALIŞAN ANNELERE 40 MİLYON LİRA
Devlet bugüne kadar çalışan annelere 40 milyon lira ödemiş. Bu ödeneğin ayrıntısında neler var?

"2016-2017 döneminde bir yasa çıktı. Annelerin doğum yaptıktan sonra doğumdan önce olmak üzere 8 hafta izinleri var. Bunları bitirdikten sonra anne isterse yarım gün çalışıp tam maaş alabiliyor. İşe bu yarım gün çalışmak isteyen annelerin kalan yarım günlük maaşını İŞKUR, asgari ücret üzerinden ödüyor. Dolayısıyla birinci çocukta 1 ay, ikinci çocukda 2 ay, üçüncü çocukta 3 ay olmak üzere yarım gün çalışığ yarım maaş alabiliyorlar. Bu 40 milyon lira para da annelere ödenen paradan kaynaklanıyor. Yarım gün çalışmak sabah gidip öğlen eve gitmek gibi değil. Haftada 45 saat çalışmamız var bunun 22,5 saatini çalışacaksınız yani 3 gün çalışıp 3 gün çalışmamak gibi... Özel sektörde çalışanlar da bu yasadan faydalanabiliyor."

TAŞERON İŞÇİNİN MAAŞI VE TEDİYESİ YÜKSELDİ
"Asgari ücret arttığı zaman yani 2.020 TL'ye çıktığı zaman taşeron işçilerin maaşı asgari ücretin altında kalmıştı. Toplu sözleşme gereği taşeron işçiler yüzde 4 zam alması gerekiyordu. Bu zammı alsalar dahi asgari ücretin üzerine çıkamıyorlardı. Durum böyle olunca da ücretleri 1.800 TL'den 2.020 TL'ye çekildi. Daha sonra da yüzde 4 artışları yapıldı ve 2.100 lira civarında bir maaşa kavuştular. İkramiyeleri de brüt maaşlarına göre ödendiği için 52 günlük tediye ücretleri de yükselmiş oldu." dedi.