Asgari ücret 2019 Ocak zammı ne kadar olacak? 2019 Asgari ücret zam oranı ne kadar oldu?

Yılbaşının yaklaşması ile birlikte asgari ücrete yapılacak olan zam oranı da merak konusu oldu. Çalışan herkesi yakından ilgilendiren asgari ücret zammının belirlenmesi için Aralık ayında işçi, işveren ve devlet temsilcileri bir araya gelecek. Zorlu maratonun Aralık sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. İşçi temsilcileri asgari ücrete en az enflasyon oranında zam bekliyor. İşçilerin bu beklentisi gerçekleşirse asgari ücretin net 2000 lirayı bulması bekleniyor. Peki ama 2019 asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret Ocak zammı belli oldu mu? Asgari ücret zam oranı ne kadar olacak? İşte 2019 asgari ücret zammı ile ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 21 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 21 Kasım 2018, 10:22
Asgari ücret 2019 Ocak zammı ne kadar olacak? 2019 Asgari ücret zam oranı ne kadar oldu?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücretli milyonlarca işçi ve işveren 2019 Ocak ayında belirlenecek olan yeni asgari ücreti merak ediyor. İşçiler gelişmeleri yakından takip ederken 2019 Ocak asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret Ocak zammı belli oldu mu? Asgari ücret zam oranı ne kadar oldu? gibi sorularına yanıt arıyor. Asgari ücretin belirlenmesinde en büyük etkenlerden biri de şüphesiz ki enflasyon oranı olacak. Son açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte yıllık bazda enflasyon oranı yüzde 25,24'e ulaşmıştı. Özellikle işçi temsilcileri yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından asgari ücretin net en az 2 bin lira olmasını talep etmişti. İşveren temsilcileri ise ortak bir noktada buluşmak istiyor. İşte 2019 asgari ücret zammı ile ilgili son gelişmeler...

Asgari ücret için çalışanlar 2 bin TL'nin üstünde bir rakam isterken, işverenler "Sadece enflasyon değil, genel ekonomik durum ve hedef enflasyon dikkate alınsın" görüşünde. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ilk aşamada taleplerinin halen net bin 603 TL olarak uygulanan asgari ücretin 2 bin TL seviyesine çıkarılması olduğunu söyledi. Artan hayat pahalılığı sonrasında yeni yıl beklenmeden bu artışın yapılmasını istediklerini söyleyen Atalay, "Hükümetle oturduğumuzda 2 binlerle konuşalım dedik. Ama maalesef o günden bu güne toplasanız 35 tane işveren sağ olsunlar, 2 bin liraya çektiler. Ama büyük bölümü 2 bin liraya çekmedi. Önümüzdeki ayın başında asgari ücret toplantıları başlayacak. Artan hayat pahalılığına göre yeniden bu ücretin belirlenmesini isteyeceğiz. Yeni rakamın 2 bin liradan çok olması gerekir" dedi.


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç ise, yeni dönemde mevcut ekonomik durumun da dikkate alınarak ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Enflasyon verilerinin tek başına asgari ücret artışını belirlemesi durumunda bir dizi sorun yaşanacağını belirten Koç, taleplerini şöyle sıraladı:

"Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur' hükmü dikkate alınarak, 2019 yılı enflasyonu ile birlikte hedef yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik, işsizlik oranları dikkate alınmalı. 100 liralık asgari ücret desteği kaldırıldı. Biz bunun tekrar yürürlüğe konulmasını ve artırılmasını istiyoruz. 100 liralık desteğin bitmesi nedeniyle şu anda bile asgari ücretin işverene maliyeti yüzde 5 düzeyinde arttı. Bu mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca 2019 yılında yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payı alınmamalı."

YENİ SİSTEMİN İLKİ
Asgari ücret tespit komisyonu'nun aralık ayında yapacağı çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içindeki ilk. asgari ücret maratonu olacak. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, asgari ücret tespit komisyonu da, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konsey ve komisyonlar arasına alındı, kurulun yapısıyla ilgili ise bir değişiklik yapılmadı. Buna göre komisyon 5 hükümet, 5 işveren ve 5 işçi temsilcisinin katılımıyla toplanacak. Kurul üye oylarının çoğunluğu ile de karar alacak. Asgari ücret görüşmelerinde, 2018 yılı için 9 aylığına uygulanan 100 TL'lik asgari ücret desteği de önemli gündem maddelerinden biri olacak. Söz konusu destek, asgari ücretin bin TL'den 1300 TL'ye çıkarılması sırasında işverenlere destek için getirilmişti ve bu yılın ilk 9 ayı da dahil olmak üzere uygulandı. Ancak ekim ayı itibariyle destek sona erdi.

ASGARİ ÜCRETE 2018'DE NE KADAR ZAM YAPILDI?
Asgari ücrete 2018 Ocak ayında yüzde 14,2 oranında zam yapılmıştı. Yapılan bu zam ile birlikte 2018 yılı brüt asgari ücreti 2 bin 209 lira, net ise bin 603 lira olarak belirlenmişti. 2018 yılında enflasyon yıllık yüzde 11,92 olmuştu. Asgari ücret enflasyonun üzerinde bir zam almıştı. Dün açıklanan Eylül ayı enflasyon oranlarıyla birlikte yıllık enflasyon yüzde 24,52'ye ulaştı. Dolayısıyla asgari ücrete yüzde 20-25 arasında bir zam yapılması bekleniyor. Asgari ücrete yüzde 25 zam yapılırsa 2019 yılı Ocak ayından itibaren net 2003 lira olacak.