Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan önemli açıklamalar

Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, A Haber ve A Para ortak yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak enflasyonla ilgili olarak, "Kasım, Aralık'ta fiyatlama davranışları normalleşecek" dedi.

Giriş Tarihi 05 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 05 Kasım 2018, 19:09
Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, A Haber ve A Para ortak yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, "Kasım, Aralık'ta fiyatlama davranışları normalleşecek" dedi.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları:

"FİYATLAMA DAVRANIŞLARI NORMALLEŞECEK"
Bakan Albayrak, Ekim ayı enflasyonuyla ilgili olarak, "Ağustos-Eylül ayındaki saldırılarda, biz eylül ayı en zor ayımız olacak, ve daha sonra normalleşme sürecine gireceğimizi söylemiştik. Eylül'deki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı. Kasım ve Aralık ayındaki fiyatlama davranışları normalleşecek" dedi.

"YIL SONU HEDEFLERİ YAKALAYACAĞIZ"
"Kura dayalı ham madde fiyatlarında iyileşme yaşandı. Özellikle birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor. Kasım ve Aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor. Yıl sonu hedefleri de inşallah yakalayacağız. Maliyetlerdeki pozitif süreç aşağıya doğru baskılayacak. Biz Alt sektörlere kadar oyun markajına devam ediyoruz. O konuda toplumumuzun şüphesi olmasın. Trend tamda planladığımız gibi"

KUR VE HAM MADDE FİYATLARINDA İYİLEŞME SÖZ KONUSU
"Gerek kur gerek ham madde fiyatlandırmaları iyileşme söz konusu. Özellikle gıda ve giyimde çok yakın takip ediyoruz. 2500 firmayı geçti enflasyonla mücadeleye katılım. Bazen haftasonları dolaşıyorum bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorum. Ben de bakanlığımız da takip ediyor."

MEVDUAT FAİZİ DAHA DA DÜŞECEK
Yüzde 30-40 hatta 50'lere giden faizlerden o kadar hızlı bir normalleşme süreciyle bu noktaya geldik ki... Yüzde 30'un altına düştü günlük ortalama. Bu çok önemli. BDDK süreci yakından takip ediyor. Mevduatlar 30'ların üzerine çıkmıştı. 20'lerde seyrediyor. Daha da düşecek. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte tek sac ayağı ile alakalı değil. Enflasyonu o yüzden düşürmeye çalışıyoruz. Bu ekosistem normalleşmeye başladığı zaman çok daha güçlü noktaya ulaşacağız. Bu iyileşmeyi ekimde görmeye başladık. Kasımda daha iyi olacak. Hazine ve devlet anlamında daha aktif dönem bizi bekliyor.

"HER SEKTÖRE ULAŞTIK"
Bakan Albayrak, enflasyonla mücadele programına katılım ile ilgili olarak, "81 ilde, her sektöre ulaştık, ulaşılan firmaların pazar payına bakarak çok güçlü bir rakama ulaştığını da görüyoruz. Ben bundan dolayı çok mutluyum. 2008 finansal krizinde, dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi olarak geldiğinde, birçok ülkeyi etkiledi. Türkiye'nin krizi değildi, teğet geçecek denildi ve öyle de oldu. Sonuç itibariyla Türkiye, ağustos ve eylül ayında tarihinin en büyük ekonomik saldırısına maruz kaldığında, 2008 krizinden farklı bir şekilde bir resimle karşı karşıya kaldık. Kur, faiz ve enflasyon noktasında bir durum vardı. Türkiye bunu atlatıyor, ve atlatacak. Çünkü temelleri sağlam."

HALKBANK'IN YAPTIRIMLARI İHLAL ETMEDİĞİNİ GÖRDÜK
"Muhatabımız bakanla ben bir görüşme yaptım, gayet olumlu, yapıcı, pozitif görüşmemiz oldu. Zaten daha önceden görüştüğümüz süreçlerle ilgili karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunduk. Biz özellikle Halkbank'ın mevcut durumuyla alakalı gerek hukuk bürosunun bugüne kadar yaptığı çalışmayla alakalı gerek ilgili analiz firmasının yaptığı detaylı analiz ve çalışmalardan sonra gerek 1. sınıf gerek 2. sınıf farklı farklı seviyelerdeki yaptırımın ihlali ile alakalı raporların detaylarında ki hiçbir şekilde 'Halkbank'ın yaptırımları ihlal etmediğini' ortaya koyan raporlar bunlar, gayet somut güçlü duruşumuzu ifade ettik. Raporları gerek ilişkili arkadaşlar gerek çalıştığımız avukatlık firması belgeleri, raporları süreç içinde sağlamaya devam etti. Yeni raporlar, istenen bilgiler varsa onların da verileceğini ifade ettik. Bu noktada kendisi bu süreci yakın bir şekilde takip edeceği yönünde bir görüşmemiz oldu. Bu süreçle ilgili bizim beklentimiz gayet olumlu. Çünkü taraflar paydaşlar tarafından da bu süreçle ilgili yapılan tüm analizler çalışmalar ve raporlarında bu söylediğimiz tezin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyan raporlar. Bunları da gayet hukuk içinde gayet aklıselim rasyonel siyaset içinde bir iletişim ortaya koyduk. Halkbank sürecinin gelişmelerini önümüzdeki günlerde göreceğiz, yakın bir şekilde takip etmeye ve yolumuzda inşallah emin ve güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz."

BİZE TÜRKİYE'NİN MUAF OLDUĞU YÖNÜNDE BİLGİ GELDİ
Albayrak, ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımların Türkiye'ye etkisinin ne olacağı, Türkiye'nin yaptırımlardan muaf tutulup tutulmayacağının sorulması üzerine de "Bize gelen bilgiler özellikle petrol anlamında olsun doğal gaz anlamında olsun, bu 8 ülkeden birisinin Türkiye olduğu yönünde." dedi.

TİCARETTE 2019 DAHA AGRESİF VE POZİTİF OLACAK
Bakan Albayrak, "Ara malı teşvik süreci için toplantılar sürüyor. Ticarette 2019 daha agresif ve pozitif olacak. 2019 daha da güçlü bir yıl olacak. Katma değerli alanlar dediğimiz alanlarda ihracatın içerisindeyiz. İhracat alanında somut iyileşme görüyoruz. Normalleşme sürecini güçlü bir şekilde de göreceğiz. İstihdama da etkisini göreceğiz." dedi.

"BÜTÇE DİSİPLİNİNDE HEDEFLERİMİZİN ARKASINDAYIZ"
Yeni Ekonomi Programı'nda da önemli başlıklardan birinin katma değerli ihracat ile büyümek olduğunun altını çizen Albayrak, ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında bir normalleşme ve dengelenme sürecinin doğru bir stratejiyle güçlü bir şekilde devam ettiğinin görüldüğünü bildirdi. Albayrak, bunun en iyi etkisini ekim ayının kırılımına bakıldığında ihracatın ithalatı karşılama oranıyla gördüklerini ifade ederek, "İhracatın ithalatı karşılama düzeyi yüzde 97 ile çok güçlü bir noktaya geldi. Şimdi bu ithalatın ciddi daraldığı ama ihracatın da yüzde 13 civarında büyüdüğü bir resimde gerçekleşti. Ben burada tüm ihracat sektörünü Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'ın şahsında tebrik ediyorum. Çok önemli güzel bir performans, gece gündüz demeden yoğun bir çalışma süreci ve bunun meyvelerini toplamaya başlıyoruz." diye konuştu.

Albayrak, vergi düzenlemelerinin bütçeye yükünün sorulması üzerine de söz konusu indirimlerin vergi tahsilatları üzerinde de olumlu etki göstereceğini, böylelikle bütçeye katkısının olacağını belirtti. Gelir kısmında da gerek imar barışı gerek bedelli askerli gerek de diğer konularda belirlenen rakamların üzerinde performans sergilendiğini belirten Albayrak, bütçe disiplininde hedeflerinin arkasında olduklarını bildirdi.

"Türkiye'nin, ekonomik dönüşümüyle 16 yıldır ortaya koyduğu performans ortada. Yeni bir versiyona geçmemiz lazım, daha stratejik odaklı bir dönüşümden bahsediyoruz."

DAHA POZİTİF ADIMLARLA DEVAM EDECEĞİZ
Bakan Albayrak, Türkiye ve ABD arasındaki bakanlara yaptırım kararının kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Bu tip olaylar, her ülke arasında yaşanabilir. Türkiye ve ABD ilişkileri uzun yıllara dayanıyor. Bu sürecin normalleşme sürecine girmesi de gayet doğal, bu yaptırımların kalkması gayet olumlu bir adım. Daha pozitif adımlarla devam edeceğiz." dedi.