Son dakika: 680 ürünün gramajıyla oynandığı tespit edildi! Gramajı düşüren firmalar hangileri?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 680 ürünün gramajıyla oynandığını, bin 296 üründe ise haksız fiyat artışına gidildiğini açıkladı. Pekcan'ın açıklamalarının ardından herkes Gramajı düşüren firmalar hangileri? sorusunun cevabını aramaya başladı. İşte gramajı düşürülen ürünlerle ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 19 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 19 Eylül 2018, 12:21
Son dakika: 680 ürünün gramajıyla oynandığı tespit edildi! Gramajı düşüren firmalar hangileri?

İÇİNDEKİLER

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Yerli Üretim Logosu Tanıtım Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Pekcan, yaptıkları denetimlerde 680 üründe gramajla oyandığını, 1296 üründe ise haksız fiyat artışına gidildiğini tespit ettiklerini açıkladı.

680 ÜRÜNÜN GRAMAJI DÜŞÜRÜLDÜ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Yerli Üretim Logosu Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "41 bin 821 ürün denetlendi dün itibariyle. Bin 296 ürün için haksız fiyat artışı tespit ettik. 680 ürününün fiyat etiketinde mevzuata aykırılık bulundu. Gramajda oynamalar falan. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya yetkilerimiz ölçüsünde devam ediyoruz. Ayrıca stokçularla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber stok kontrolleri üzerinde de çalışıyoruz. Onlara da anında cezalarını kesiyoruz" diye konuştu.

Yapılan açıklamaya göre, 2 bin 499 firmada toplam 41 bin 821 ürün denetlendi.

KÜSURAT ELE VERDİ

Türk halkının 100, 200, 250, 300, 500 ve 1000 gram olarak bildiği pek çok ürün 111, 225, 130, 40, 172, 960,
1440, 810 gibi küsuratlı gramajlarla satılmaya başlandı. Gramaj oyunu, özellikle kuruyemiş, deterjan, çikolata ve şarküteri ürünlerinde göze çarpıyor.

YASAL SUÇ IŞLIYORLAR

Tüketicileri Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu ise vatandaşın resmen kandırıldığını, bunun yasa önünde suç olduğunu belirterek, "Bir gramaj azaltma ya da zam varsa müşterinin bu konuda bilgilendirilmesi yasal zorunluluk. Gizli zam yapmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

KASAP BİLE STOK YAPIYOR

Fırsatçılar gıda ürünlerini stoklayarak daha fazla para kazanma yarışına girmiş durumda. Kırmızı et arzının arttığı Kurban Bayramı sonrasında bile birçok kasap, reyonlarına et koymuyor.

MÜŞTERİYİ KANDIRIYORLAR

Sabah'ın sorularını yanıtlayan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, markaların kur nedeniyle yüzde 10-30 arasında değişen zam geçişini rafa yansıttığını söyledi. "Ürün 80 gramken fiyatı artırmamak adına gramajı düşüren firmalar var. Ama bu şekilde müşteriyi kandırıyorlar. Bunu yapan firmaları uyardık, standardı bozmayın dedik" diyen Altunbilek, eylülde her şeyin dengeye oturacağını kaydetti.

SPEKÜLATÖRLERE SIKI TAKIP GELİYOR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da dün yazılı bir açıklama yaparak fırsatçılara göz açtırmayacaklarını açıkladı. Bakan Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören bazı spekülatörlerin piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlarını anlık takip ederek engelleyici tedbirler alınacağını vurguladı. Sektör temsilcilerinden aldığımız bilgilere göre bakanlık, Rekabet Kurumu, tüketiciyi koruma kurumları, sanayi ve ticaret odaları ve Alo 174'e gelen tüketici şikâyetlerini de dahil edeceği bir denetim sistemi kuracak. Özellikle son tüketici fiyatlarıyla mevcut ürünün içeriğinin fiyatıyla uyumu karşılaştırılacak. Haksız kazanç sağladığı belirlenen esnaf ve firmalara ciddi cezalar kesilecek.